„Un astfel de precedent e mai periculos din mai multe motive – și acum sunt solicitări susținute public și de autoritățile publice respectiv pentru a fi transferate imobile către autoritățile locale pentru a le putea pune într-un plan de dezvoltare. Mulți colegi au spus că e periculoasă această abordare că se pune problema unui prejuduciu adus statului când un astfel de transfer pleacă dintr-un public în alt public. Este imposibil să se discute despre prejudiciu”, a declarat Liviu Dragnea. Șeful PSD a comentat că „nu ne învârtim toți în jurul unei bălți”.
Întrebat de ce s-au mobilizat atât pesediștii în cazul în care cererea DNA în cazul Rovanei Plumb ar putea pica în Parlament, Dragnea a răspuns că „o au pe Sevil Shhaideh”. „Dacă n-au crucificat-o când am propus-o premier, poate o fac acum. Poate ajung la Bashar Al Assad. Poate Bashar Al Assad are interese în baltă”, a mai spus șeful PSD.
Referindu-se la Tudorel Toader, Dragnea a spus că nu se pune problema de nicio remaniere, însă a ținut să precizeze că este „firesc” ca ministrul Justiției să aibă o poziție publică față de „nenumăratele întâmplări din ultima perioadă”.
„În schimb, ceea ce s-a discutat și cu care sunt de acord, ministrul Justiției trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor justiției și cred că e firesc să aibă o poziție publică față de nenumăratele întâmplări din ultima perioadă generate de dezvoltări, stenograme pentru că situația de azi, în care începe să se vorbească serios de un conflict între două puteri ale statului, nu profită nimănui. Această situație trebuie tranșată într-un termen rezonabil”, a spus Dragnea.
În ceea ce privește reacția colegului său de partid, Codrin Ștefănescu, care a declarat că va propune revocarea lui Tudorel Toader din funcția de ministru al Justiției, Dragnea a declarat că acesta „s-a calmat”.
„Eu le-am spus colegilor mei că în astfel de situații, când adrenalina e ridicată, să ne abținem până când luăm hotărâri așezate. Nu trebuie să plece din funcție Tudorel Toader, îl apreciez foarte mult, are ritmul lui, dar punctul meu de vedere, și al celorlalți colegi, e că nu se pune problema asta. După întâlnire, Codrin a înțeles lucrul ăsta și s-a calmat”, a spus
Întrebat dacă consideră că ancheta, în acest caz, este asemănătoare cu cea din cazul OUG 13, Dragnea a răspuns că „este foarte asemănătoare pentru că se pune problema oportunității”.
„Am spus și aseară: trebuie analizat dacă situația actuală poate constitui elementul unui conflict juridic între două puteri ale statului, nu știu la ora asta, domnul Toader cred că va trebui să aibă un punct de vedere și noi ne vom consulta cu specialiști”, a mai spus Dragnea.
Întrebat dacă terenul a ajuns la firma fiului său, Dragnea a răspuns negativ.
Pe de altă parte, întrebat dacă Mihai Tudose l-a informat dacă a discutat cu Klaus Iohannis, pe această temă, Dragnea a răspuns că l-a informat de faptul că nu a purtat nicio discuție, în acest sens.
„Premierul mi-a spus că nu a avut nicio discuție, nicio întâlnire”, a spus Dragnea.
În plus, liderul PSD a afirmat că nu are „un război principal” cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, și că îl interesează foarte puțin „dacă rămâne în funcție”, adăugând faptul că „problema e a practicilor care se aplică”.
„Am văzut judecători care vorbesc despre presiuni și amenințări, asociații de magistrați care cer să se întâmple niște lucruri (….) Nu știu ce va spune raportul Inspecției Judiciare, nu știu ce va face Tudorel Toader, Klaus Iohannis, doamna Kovesi. Noi avem o problemă de sistem, de structură, structurală în profunzimea justiției. Deja nu mai e o glumă. Eu cred că toți actorii din acest lanț ar trebui să se gândească foarte serios (…) Nu am un război principal cu doamna Kovesi, chiar dacă poate să fie din cealaltă parte”, a mai spus Dragnea.
––––––––––––––––––––––––––––––––––
UPDATE 15:00 „Biroul a prezentat pe scurt o informare succintă despre cele două acte, fără nicio exceptie, toti colegii din BPN și Tăriceanu le-au cerut ferm să nu demisioneze enunțând mai multe motive (….) Alte motive s-au referit la subiectul în sine și anume natura celor două acte. Și anume transferul unui imobil de la public la public, ca să înțelegem toți despre ce e vorba. Asta ne-a explicat, e vorba de transferul unui teren (….) Așa cum sunt sute de astfel de exemple în România. S-au transferat poligoane terenuri de la MApN, care zăceau și care au fost preluate de autoritățile licale și în cea mai mare parte dintre cazuri acolo au apărut dezvoltări. Un astfel de precedent e mai periculos din mai multe motive – și acum sunt solicitări susținute public și de autoritățile publice respectiv pentru a fi transferate imobile către autoritățile locale pentru a le putea pune într-un plan de dezvoltare. Mulți colegi au spus că e periculoasă această abordare că se pune problema unui prejduciu adus statului când un astfel de transfer pleacă dintr-un public în public. Este imposibil să se discute despre prejudiciu”, a declarat Liviu Dragnea.
UPDATE 14:51 Sevil Shhaideh a declarat că „sub nicio formă” nu își va da demisia.
„În acest mom decizia este de susținere. Sub nicio formă (n.r – nu demisionez) și mai multe informații nu pot să vă dau„, a spus Sevil Shhaideh, la ieșirea din sediul PSD.
Întrebată dacă are probe să se apere, Shhaideh a răspuns: „Bineînțeles”.
La rândul său, Rovana Plumb a declarat că nu va pleca din funcție.
„Vreau să vă spun că nu sunt vinovată, întotdeauna am respectat legea. În timpul mandatului, în diversele funcții, am acționat întotdeauna cu bună-credință, în interesul cetățenilor”, a declarat Plumb.
„În ceea ce privește demisia, nu consider că trebuie să demisionez atâta timp cât întotdeauna m-am gândit la România, pentru că nu sunt vinovată, nu am făcut nimic greșit, am respectat legea, iar fondurile europene sunt foarte importante pentru România, în acest moment, și trebuie să existe continuitate. Niciodată n-am lucrat sub presiune și nu mi-a cerut niciodată nimeni nimic”, a mai spus Plumb.
UPDATE 14:44 Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a declarat că rămânerea celor doi miniștri în Guvern nu afectează imaginea României și că decizia de susținere în cazul lor a fost luată în unanimitate.
„Considerăm că doamna ministru și vicepremier au procedat corect”, a spus Bădălău.
Potrivit acestuia, este „exclus” ca Sevil Shhaideh și Rovana Plumb să demisioneze și nimeni din partid nu le-a cerut acest lucru.
„A fost un vot și a fost unanimitate pentru a rămâne în Guvern (….) Cred că nu afectează imaginea României, ci cred că ce e important pentru români e dezvoltarea României. Orice ministru ar veni acolo i-ar trebui două-trei luni să învețe (….) Trebuie să ne intereseze bunăstarea României”, a mai spus liderul executiv al PSD.
În momentul în care a fost întrebat de jurnaliști de codul de integritate al partidului, replica sa a fost: „Nu știu, nu mă întrebați”.
UPDATE 14:30 La rândul său, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că trebuie acordată „prezumția de nevinovăție” celor doi miniștri. Întrebat dacă consideră că ministrul Justiției ar trebui să își dea demisia, așa cum invoca un lider PSD, motivând cererea prin „lipsa de reacție” în acest caz, Tăriceanu a răspuns că „ministrul Justiției nu e cel care face justiție”.
„Știți un lucru, dvs. poate aveți niște subiecte care nu intră pe agenda noastră de discuție. Există o lipsă de reacție în acest caz? Putea face ceva? Ministrul Justiției nu e cel care face justiție. Procurorii sunt independenți, justiția o fac curțile, instanțele, judecătorii. Noi suntem în faza în care există o suspiciune. Cred că trebuie să acordați și prezumția de nevinovăție celor două doamne înainte de a cere reacții și atitudini”, a declarat Tăriceanu.
UPDATE 14:20 Liderul deputaților PSD, Ioan Munteanu, cel care înainte de ședință spunea că va vota pentru cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale în cazul Rovanei Plumb, a declarat că decizia finală a social-democraților este de „sprijin total” pentru Sevil Shhaideh și pentru Rovana Plumb.
„Le-am ascult pe cele două colege, punctele lor de vedere, concluzia a fost una foarte clară: aceea că au respectat întocmai prevederile legilor în vigoare și că se consideră nevinovate. După mai multe intervenții, decizia finală a fost de sprijin total și le-am solicitat să nu demisoneze din funcție și în acest sens ele vor fi apărate de către toți membrii de partid. Această decizie o voi transmite și colegilor mei din Camera Deputaților”, a spus liderul deputaților PSD, Ioan Munteanu, la ieșirea din sediul PSD.
UPDATE 12:00 La ora transmiterii acestei știri, Dragnea și Tudose au ajuns la sediul central al PSD, unde a fost convocată o ședință a BPN. Întrebat dacă avut loc o ședință a coaliției, Dragnea a răspuns: „Da, și o continuăm. Vine și domnul Tăriceanu”, a spus Dragnea, la intrarea în sediul PSD.
UPDATE 11:10 Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a declarat că într-un fel sau altul, toată lumea are dosare penale, precizând „Ce facem, ne dăm demisia toți?”.
„Acum două săptămâni, suntem într-un proiect cu fostul ministru Pîslaru, care a fost tăvălit prin presă, că tot felul de nenorociri, a fost împins afară, a fost ..și după aceea s-a dovedit că e nevinovat. Și cazuri de genul ăsta avem nenumărate. Eu cred că ne dorim o societate normală. O societate normală înseamnă exact ce scrie în Constituție, adică prezumția de nevinovăție. Și până la urmă, într-un fel sau altul, nu vedeți că toți avem dosare penale? Ce facem, ne dăm demisia toți?”, a declarat Robert Negoiță, la intrarea în sediul PSD.
Social democratul a mai spus că „dacă e așa, înseamnă că facem dosare celor puțini care au rămas fără și plecăm cu toții. Ieșim din țară, nu?”
UPDATE 10:55 Senatorul PSD, Paul Stănescu, liderul organizației județene Olt, a declarat, luni, înainte de ședința Biroului Permanent Național al PSD, că le va ruga pe Rovana Plumb și Sevil Shhaideh să nu-și dea demisiile din funcții, deoarece dosarul DNA „e o făcătură”.
„Eu le voi cere să nu-și dea demisia. Am spus de la început. Pentru că e o făcătură. Le voi ruga pe cele două doamne, colegele mele, să nu-și dea demisia. Am stat și eu de vorbă cu oameni care se pricep, cu specialiști, și e o făcătură. (…) E o aberație. Este o făcătură marca Portocală, Zdreanță, cine vreți. O făcătură. Ar trebui să fim toți numai în pușcărie, toți președinții de consilii județene numai în pușcărie, toți miniștrii în pușcărie, prim-ministrul în pușcărie pentru că discutăm bde chestiuni de oportunitate. Ori nimeni din lumea asta, nu există așa ceva, să te aresteze la oportunitate. Cei aleși decid oportunitatea”, a declarat, luni, Paul Stănescu.
Liderul organizației județene Olt a mai precizat că partidul e foarte unit și că „PSD, atunci când e greu, face arc în jurul conducerii partidului”.
Social-democrații trebuie să analizeze la nivelul BPN situația creată de punerea sub urmărire penală de către procurorii DNA a vicepremierului Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere și încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale.
Șeful PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, duminică seara, că va vota împotriva cererii DNA de ridicare a imunității ministrului Fondurilor europene, Rovana Plumb, el arătând că își va exercita acest drept chiar dacă „țipă toți” și „țipă și ambasadele”.
„Eu le-am spus colegilor mei de mai multe ori că în situații de genul acesta trebuie să voteze așa cum le dictează conștiința, cum o simt ei, să reziste la orice presiune și să voteze așa cum se simt ei. Eu voi vota împotrivă pentru că după părerea mea este o ficțiune și este un atac serios la Guvern. Sunt doi miniștri importanți pentru această țară. Sigur că nu-i interesează pe cei care au început această acțiune. Peste o săptămână ce face? Mai ia doi, nu? După aia încă doi și încă doi și ne trezim că DNA face Guvernul. Eu voi vota împotrivă, o spun de acum, să țipe toți, și ambasadele să țipe. Am dreptul ăsta constituțional să votez așa cum cred eu și îl voi exercita”, a spus el.
Dragnea a susținut că acuzarea a doi miniștri ai Guvernului în Dosarul Belina de către DNA reprezintă un atac violent asupra Cabinetului, el apreciind că miza o constituie PSD și coaliția de guvernare.
„În primul rând mi se pare un atac violent la o altă putere a statului, pentru că noi discutăm despre o Hotărâre de Guvern, printre alte sute de Hotărâri de Guvern cum au fost și altele. Noi discutăm despre un transfer nu către un privat, ci către un CJ, deci de la public la public.
Acolo este vorba despre o suprafață plină de bălării și de niște betoane, pe care noi le știm de copii, că acolo am copilărit. Această proprietate a fost trecut de la administrația publică a statului la Consiliul Județean Teleorman și atât. Am văzut mai multe și am citit mai multe despre alte lucruri. 99% dintre bălțile din România sunt închiriate către firme, care le exploatează piscicol”, s-a apărat Dragnea la Antena 3.
Liviu Dragnea a mai precizat că el consideră că dosarul este făcut pentru a distruge PSD.
„După părerea mea dosarul ăsta este o ficțiune. Sigur, are consecințe reale, cu două doamne ministru foarte, foarte importante. În acest moment miza nu cred că mai sunt eu, miza este PSD. Pe de altă parte au început să apară stenograme, discuții despre raportul Inspecției Judiciare, lucruri care provoacă foarte mare agitație și acțiuni de genul ăsta. Fac toate asta pentru a putea spune că raportul Inspecției Judiciare a ieșit rău pentru că au început acțiunile împotriva PSD”, consideră președintele PSD.
„Am primit mesaje că vor să-mi ia și copilul. E un atac și la domnul Tăriceanu, la coaliție. Eu, domnul Tăriceanu, PSD, Guvernul suntem țintă”, a mai spus Dragnea.
El a spus că nu am fost chemat la DNA pentru a da explicații în acest dosar.
Întrebat dacă se așteaptă să fie chemat la DNA, Dragnea a răspuns: „Cred că da. În (dosarul n.r.) ăsta, în altele…”