Prima pagină » Puterea Gândului » Regatul saudit le-a mai dat femeilor o jumătate de creier

Regatul saudit le-a mai dat femeilor o jumătate de creier

Regatul saudit le-a mai dat femeilor o jumătate de creier
Cu câteva zile înaintea publicării decretului regal care pemite femeilor din Arabia Saudită să obțină carnet de șofer începând din iunie 2018, pe un șeic din provincia Assir l-a luat gura pe dinainte.

Saad al-Hajari, liderul religios din Assir, s-a trezit vorbind  despre femei: „Nu e vina lor, însă femeile au un deficit de intelect (…). Deficitul de intelect nu le dăunează pietății, fiindcă așa sunt ele făcute (…). I-ați da permis de conducere  unui bărbat cu o jumătate de creier? Cum să i-l dați atunci unei femei, când ea are o jumătate de creier?”. Șeicul a fost mustrat și sancționat pentru declarațiile sale.

Există varii puncte de vedere în legătură cu decretul care, în sfârșit, le dă dreptul femeilor să-și ia carnet de șofer. De la entuziasm (saudiții fac un pas uriaș, revoluționar) la scepticism (e un gest de PR, un demers menit să spele imaginea dezastruoasă a Regatului la capitolul drepturilor  omului). Atât entuziaștii cât și scepticii trebuie să recunoască schimbarea (un cuvânt ocolit vreme îndelungată de regimul de la Riyadh). Aceasta vine după ce, în 2011, a fost admisă în Consiliul Consultativ (un fel de parlament al monarhiei absolute, în care proiectele de legi sunt aprobate de rege), iar apoi femeilor li s-a permis să voteze și să candideze în alegeri municipale.

Constituția Arabiei Saudite (sharia, legea islamică) nu interzice, firește, dreptul femeilor de a șofa. Deplasându-se cu cămila, Profetul n-ar fi putut reglementa în această materie. Există, în schimb alte reglementări care trebuie revizuite de o comisie specială, în treizeci de zile, și cea mai importantă e tutela masculină. O femeie nu poate întreprinde nimic fără aprobarea tutorelui masculin (bunic, tată, frate, văr) și nici nu se poate deplasa neînsoțită. Ambasadorul saudit în Statele Unite, prințul Khaled bin Salman, anunțând primul decizia, a lămurit o parte a problemei: femeile nu vor avea nevoie de permisiunea tutorelui. Dar cum vor relaționa în trafic cu polițiștii? Vor putea conduce având în mașină un bărbat străin, instructorul auto, de pildă? Cum va reacționa poliția de moravuri, mai temută decât orice poliție?

Dacă decizia va fi pusă în practică, din iunie anul viitor peste un milion de șoferi de taxi (imigranți) vor intra în șomaj. În schimb, Toyota și Hyundai (lideri pe piața importurilor saudite de automobile) își vor crește cifra de afaceri.  Piața asigurărilor va exploda. Însă poate cea mai importantă consecință a faptului că femeile vor avea permis de conducere se va răsfrânge asupra pieței muncii. E unul dintre motivele pentru care toți comentatorii consideră că în spatele decretului regal se află prințul moștenitor Muhammad și programul său economic „Viziunea 2030”. (Astăzi, în Arabia Saudită femeile reprezintă doar 22 la sută din numărul angajaților, spre deosebire de 42 la sută în celelalte țări din Golf).

Discriminarea femeilor e doar un aspect din problematica largă a drepturilor omului care ar trebui măcar aduse mai aproape de secolul XXI.