Activitatea miniștrilor din Cabinetul Tudose urmează să fie evaluată de Comitetul Național Executiv ce are loc vineri la Sucevița. Întrebat de situația în care se află miniștrii, Liviu Dragnea a spus că „unii stau pe scaun, alții în picioare”, dar că e mult mai bine decât în cabinetul trecut.
„Unii stau pe scaune, alții în picioare. Este o analiză a activității guvernamentale de la instalare până azi. Stăm mai bine decât în perioada trecută. Vom discuta și despre activitatea parlamentară, despre relațiile dintre Guvern și Parlament și despre baza de date a membrilor de partid”, a declarat vineri Liviu Dragnea.
Comitetul Executiv Național al PSD se întrunește, vineri, la Sucevița, pentru a dezbate prioritățile legislative ale partidului, cele mai importante fiind legile justiției, cărora social-democrații trebuie să le stabilească un calendar de adoptare în Parlament.
Liderii social-democrați vor dezbate, vineri, la Sucevița, prioritățile legislative ale PSD pentru următoarele luni ale sesiunii parlamentare, urmând a fi făcută și o evaluare a activității guvernamentale. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat, luni, că la ședința Comitetului Executiv Național al PSD de la Sucevița nu se va pune problema unor remanieri, dar se va prezenta evaluarea miniștrilor și a Guvernului. „Evaluarea va fi prezentată, va exista, am vorbit și cu premierul. Nu se va pune problema unor remanieri”, a spus Dragnea.
Liviu Dragnea a enumerat și prioritățile legislative care vor fi discutate la Sucevița. „La CexN finalizăm o lege important prevăzută în programul de guvernare, referitoare la faptul că, dacă o instituție a statului cere un document unei firme, acel document să fie obținut de la acea instituție și de către celelalte instituții. Mai avem Legea prevenției, Legea parteneriatului public-privat, Codul administrativ. Sperăm ca ministrul Tudorel Toader să prezinte un calendar pe Legile justiției – am înțeles că depinde și de un aviz al CSM – vom discuta Legea pensiilor, ca să avem o decizie finală”, a mai spus Dragnea.
PSD va trebui să decidă calendarul adoptării în Parlament la o zi după ce CSM a dat avizul asupra acestora, unul negativ. Dezbaterile parlamentare asupra acestor legi se anunță tensionate, în condițiile în care atât președintele Iohannis, cât și liderul PNL, Ludovic Orban, au cerut coaliției guvernamentale să nu ignore punctul de vedere al CSM.
Un alt punct pe ordinea de zi a CExN va fi stadiul adoptării în Parlament a OUG privind introducerea supraaccizei la carburanți. Comisia de buget-finanțe din Senat, întrunită marți, a avizat negativ ordonanța prin care au fost majorate accizele la carburanți, decizia fiind luată inclusiv cu votul senatorilor PSD din comisie, situație care a provocat nervozitatea liderului PSD față de poziția președintelui comisiei, senatorul PSD Eugen Teodorovici.
„Eu cred că la domnul Teodorovici este o altă problemă. Dumnealui a venit astă primăvară și mi-a zis că ar vrea să fie președintele comisiei economice. Am rugat colegii din Senat să îl susțină ca președinte, probabil din cauza acestei funcții are aceste atitudini. Adică e o funcție care poate să-l tulbure foarte mult, la asta mă refeream”, a spus Dragnea.
El a arătat că votul dat de Comisia de buget-finanțe împotriva Ordonanței va fi discutat la CExN de la Sucevița, de vineri, și la grupurile parlamentare ale PSD de săptămâna viitoare. „În legătură cu votul Comisiei de Buget-Finanțe o să avem o discuție și în CExN de la sfârșitul acestei săptămâni și săptămâna viitoare în grupuri pentru că trebuie să facem un efort să ne aducem toți aminte că această majoritate parlamentară este constituită ca să susțină un Guvern, nu să-l blocheze”, a spus Dragnea.
O altă lege a cărei soartă rămâne în suspans este varianta modificată a Legii referendumului. Camera Deputaților a adoptat, pe 5 septembrie, proiectul de modificarea a Legii refrendumului care prevede că are referendumul trebuie să fie organizat în termen de 30 de zile de la adoptarea proiectului de revizuire a Constituției. Între timp, PNL a atacat la Curtea Constituțională legea, iar CCR a amânat decizia, fapt care poate influența data la care va avea loc referendumul privind definirea familiei în Constituție. PSD își propusese, la începutul acestei sesiuni parlamentare, ca referendumul să aibă loc în această toamnă.
Alte priorități legislative ale PSD au fost stabilite la precedenta reuniune a Comitetului Executiv Național din 2 septembrie, de la Mamaia. După aproape o lună însă, multe din proiectele prioritare nu au avansat în dezbaterea parlamentară – legea parteneriatului public-privat, legea prevenției, legea privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, legea vaccinării și legea privind înființarea Casei de Comerț a României – urmând ca social-democrații să stabilească care va fi soarta lor în lunile care au mai rămas din sesiunea parlamentară în curs.