Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, fiind condus de profesorul Jayant Pinto și s-a folosit de datele adunate de la aproximativ 3.000 de adulți, cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani.
În urma cercetării, specialiștii au ajuns la concluzia că cei care nu au putut identifica un număr de cinci mirosuri la care au fost expuși sufereau de demență.
Oamenii de știință au descoperit că 1% dintre cei care au luat parte la teste nu puteau identifica niciun miros, 2% puteau identifica unul singur, iar 5% puteau numi două mirosuri.
Persoanele testate au fost retestate cinci ani mai târziu și 8 din 10 dintre cei care puteau identifica unul sau două mirosuri dezvoltaseră deja demența.
„Aceste rezultate arată că simțul mirosului este strâns conectat cu funcțiile creierului și cu sănătatea. Credem că atât mirosul, cât și funcțiile senzoriale lărgite pot fi un semnal precoce al riscului ridicat de apariție a demenței în cazul anumitor persoane”, a explicat profesorul Pinto.
Astfel, cercetarea americanilor arată cât de important este mirosul pentru identificarea problemelor de sănătate, în special pentru cele legate de sănătatea creierului. Specialiștii îi avertizează pe oameni ca, atunci când identifică modificări de durată în ceea ce privește capacitatea lor de miros, să se prezinte de urgență la medic.