„Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări, comisii, cele două Camere…”, a spus premierul Tudose răspunzând unei întrebări privind traseul legislativ al legilor.
Șeful Guvernului a precizat însă că este nevoie și de o decizie politică a conducerii coaliției de guvernământ.
„Teoretic, legile sunt încă la Ministerul Justiției și mai așteaptă niște avize, inclusiv de la Comisia de la Veneția”, a spus Tudose menționând însă că viitoarea întrunire a Comisiei va avea loc în luna decembrie.
În ceea ce privește discuțiile legate de subordonarea viitoare a Inspecției Judiciare, Tudose a apreciat că este nevoie de o subordonare dublă. „Cel mai bine este să fie un organism total independent, dar nu poate să apară, așa, din spuma mării… Cineva trebuie să-l numească, iar astfel capătă un fel de autoritate aupra celor numiți (…) Cine garantează că în timpul mandatului niciunul nu o ia raza? Trebuie să existe o modalitate de control. Unde este acest organism? Iată de asta cred că este bună o dezbatere largă. Eventual, cu o cheie dublă, ca la valiza atomică unde sunt doi ca să fie siguri că nu o detonează un nebun”, a spus prim-ministrul.
În ce privește răspunderea magistraților, premierul s-a declarat partizan al unei legi pe această temă. „Într-o anumită formă, da. Nu în ideea de a le pune hăț, dar nici în ideea de a face oricine orice oricui, fără să răspundă nimeni sau să răspundă statul pe baza deciziilor CEDO. Un pic de asumare a răspunderii trebuie, dar să nu faci din această răspundere a magistraților un căpăstru pentru justiție”, a mai spus Mihai Tudose.