„A fost o întâlnire bună și necesară, o discuție lămuritoare. Am avut o întâlnire bună și necesară. Premierul ne-a prezentat câteva măsuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme în implementarea programului de guvernare. Cred ca argumentele, dacă sunt prezentate și în CEX, nu vor fi probleme”, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, alături de premier, pe scările de la sediul partidului.
Cu Liviu Dragnea aparent convins de „argumentele” prezentate , Mihai Tudose a anunțat că s-a stabilit „zona de remaniere”, iar decizia se la lua în ședința Comitetului Executiv de joi. „S-a hotărât ca decizia finală să se ia la Cex, pe direcțiile clare: raportul dintre guvern și partid. Am stabilit împreună zona de remaniere, remaniabili. Nu o să vă facem fericiți acum dând nume” a spus Tudose.
Cât privește vizita la Cotroceni dinaintea ședinței PSD, Tudose a spus că a vrut să știe dacă președintele Klaus Iohannis este disponibil să „semneze actele” pentru remaniere.
Anterior, liderul PSD, Liviu Dragnea, în cadrul primei sale reacții de la izbucnirea scandalului, a declarat că nu se pune problema de inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Tudose și că nu există nicio criză în interiorul PSD, lăsând să se înțeleagă, în schimb, că o decizie în privința unei remanieri va fi luată în cadrul ședinței CExN al PSD, programată joi.
În timp ce social-democrații discutau, la partid, despre scandalul declanșat în urma declarațiilor făcute de premierul Mihai Tudose, președintele executiv al partidului, Niculae Bădălău, a adus prima confirmare: da, va exista o remaniere guvernamentală, însă nu se pune problema ca Mihai Tudose să își dea demisia din fruntea Executivului.
„Va exista o remaniere atâta timp cât Mihai Tudose spune că avem, în anumite zone, rămâneri în urmă și asta se datorează miniștrilor (…) În Comitetul Executiv vom lua decizia și vom veni cu alte nume”, a spus Bădălău, la sediul PSD.
„Domnul premier e bărbat, e un om matur, înțelept care știe ce înseamnă guvernarea unei țări”, a ținut să precizeze Bădălău.
Potrivit acestuia, Mihai Tudose e „extrem de supărat”, iar declarația făcută cu o seară în urmă, privind o eventuală demisie, nu a reprezentat o amenințare.
„Domnul premier e supărat pentru că unele lucruri nu funcționează în Guvern și e normal să fie așa (…) Ieri am avut o discuție de două ore și jumătate cu domnul premier pe aceleași subiecte (…) Nu mi-a spus niciodată mie personal că își dă demisia”, a spus Bădălău.
Bădălău spune că nu poate fi vorba de „niciun scandal” în PSD.
„Nu a gresit nimic (…) Dânsul consideră că unii miniștri au încetinit ritmul”, a mai spus liderul executiv al PSD.
În plus, Bădălău a precizat că Tudose „nu îi reproșează nimic președintelui de partid” și că, mai mult, „sunt la masă amândoi și discută chiar amical”.
„Nu relațiile personale contează aici, ci cele profesionale”, a mai spus Bădălău.
Social-democrații s-au reunit, la ora 13.30, la sediul PSD, într-o ședință informală, pentru a discuta situația creată după declarațiile premierului Mihai Tudose privind remanierea care va viza mai mulți miniștri cu probleme de percepție la nivelul opiniei publice și al CE. Sursele citate au arătat, marți, pentru Mediafax, că la această întâlnire informală se va discuta în privința remanierilor solicitate de Tudose, în condițiile în care „nimeni nu e de neînlocuit”.
Dragnea: „De remanieri se poate discuta dacă sunt argumente”
Înainte să participe la această întâlnire, Liviu Dragnea a declarat, în cadrul primei sale reacții de la izbucnirea scandalului, că nu se pune problema de inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Tudose și că nu există nicio criză în interiorul PSD, spunând că a vorbit „cu aproape toți colegii” săi, azi. Totodată, Dragnea și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la o criză guvernamentală.
„Din partea mea nu există tensiune, sunt relaxat (…) De remanieri se poate discuta dacă sunt argumente”, a spus Dragnea.
În același timp, liderul PSD a subliniat faptul că astăzi nu va fi luată „nicio decizie”, având loc doar „o discuție”, fiind convocată o ședință a CExN al PSD, pentru joi, iar anterior o ședință a coaliției PSD-ALDE.
„La partid se fac discuții politice, nu discuții bărbătești. Am convocat CEX pentru joi, am vorbit și cu domnul președinte Tăriceanu, joi, la 4, o să facem o coaliție, și pentru că, fiind vorba de intenții de remaniere, astea sunt structurile statutare unde se discută, în partid. Discutăm în partid”, a spus Dragnea.
Întrebat dacă PSD ar fi dispus să renunțe la Tudose ca premier, în urma unei eventuale demisii, Dragnea a replicat: „Eu vreau să punem în practică programul și să continuăm cu actualul Guvern, actualul premier”.
Dragnea nu a dorit să comenteze întâlnirea pe care Tudose a avut-o, la Cotroceni, cu Iohannis. „Nu comentez, e bine să se întâlnească”.
În ceea ce privește relația sa cu Tudose, Dragnea a spus că este „la fel ca la început, de susținere”.
Întrebat dacă ar fi dispus să își dea demisia din fruntea PSD ca să rămână actualul Guvern în funcție, Dragnea a răspuns: „Pot să plec și din țară dacă e cazul, dacă eu sunt cuiul lui Pepelea”.
Tudose, la Cotroceni pentru a discuta cu Iohannis
De cealaltă parte, premierul Mihai Tudose a mers la Palatul Cotroceni, pentru a discuta cu Klaus Iohannis. Prezența sa a fost confirmată de purtătorul de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, arătând că „e în normalitate o întâlnire între președinte și premier în, contextul unor astfel de tensiuni pe care le vedem cu toții și din acest punct de vedere pot să dau informația că a avut loc o întâlnire, dar nu pot oferi date suplimentare”, a transmis Dobrovolschi.
Aceasta a reiterat și mesajul pe care șeful statului dorește să-l transmită în mijlocul crizei guvernamentale, a doua din ultimul an: „PSD ar trebui să-și rezolve problemele, PSD ar trebui să-și vadă de guvernare, pentru că românii au votat pentru rezultate, pentru o guvernare performantă, în niciun caz românii nu au votat pentru scandaluri de partid”.
Referitor la remanierea anunțată de Tudose, purtătorul de cuvânt de la Cotroceni a ținut să sublinieze încă o dată că părerea lui Klaus Iohannis rămâne neschimbată și că oamenii care au probleme cu legea nu ar trebui să ocupe funcții importante în stat. Datoria lor ar fi fost să se retragă sau ar fi trebuit retrași de partid, iar în caz contrar premierul are tot dreptul să decidă dacă se impun schimbări în echipa guvernamentală, a mai spus Dobrovolschi.
Premierul Mihai Tudose s-ar fi întâlnit, luni, la Guvern, cu președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, secretarul general al PSD, Marian Neacșu, vicepremierul Marcel Ciolacu și liderul PSD Olt, Paul Stănescu, cei patru solicitându-i să nu demisioneze, potrivit unor surse PSD.
Tensiunea pe axa Kiseleff-Palatul Victoria a izbucnit după apariția în presă a unui sondaj în care echipa de la Guvern, în frunte cu Tudose, s-ar fi prăbușit în încrederea românilor. Despre cercetarea făcută de Avangarde, premierul a comentat, la Antena 3, că este „o făcătură”, dar care este susținută chiar de oameni din partid nemulțumiți. „Dacă nu ai mâncat niște copii cruzi dimineață, nu ai cum să cazi în două săptămâni de la 48 la 20%. Mai mult, târgu-i mic, se află cine a comandat și cum l-a comandat (sondajul – n.red.)”, a declarat premierul.
Șeful Guvernului a recunoscut că , într-un cerc restâns, „am spus că iau în calcul să-mi dau demisia, dacă lucrurile stau atât de rău și ne-am prăbușit, plecăm acasă”.
Mihai Tudose a admis că lucrurile nu stau foarte bine în relația pe care o are cu Liviu Dragnea, chiar dacă șeful PSD a negat vreun conflict cu premierul, pe parcursul zilei de luni.
„Nu aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației dintre noi. O să ne lămurim mâine”, a spus Tudose, precizând, totodată, că că „trebuie să umblăm la Guvern și să stabilim clar relația dintre Guvern și partid”.
Un prim pas ar fi „o mini remaniere” în această săptămână. „Voi lua niște decizii dure, dar necesare”, a declarat premierul. Pe lista remaniabililor, Tudose i-a pus pe trei miniștri cu probleme penale și care creează „probleme de percepție la nivelul opiniei publice și, în unele situații, la nivelul Comisiei Europene”. Întrebat dacă înlocuirea unor membri ai cabinetului a fost sugerată de la Bruxelles, Tudose a spus: „Nu știu dacă «sugerat» e cuvântul. Când cineva spune clar un lucru, aia nu-i sugestie, este un mesaj foarte clar.”
Chiar dacă nu i-a nominalizat, în acest moment, în echipa de la Palatul Victoria, probleme cu legea au vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fondurile Europene, Rovana Plumb, și ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Viorel Ilie. Shhaideh și Plumb sunt însă oameni de încredere ai lui Liviu Dragnea, ambele implicate în dosarul Belina.
Cei trei nu sunt singurii de pe lista neagră a lui Tudose. „Sunt cel puțin încă doi miniștri pe care am să-i rog să părăsească Guvernul”, a spus el. Nici în acest caz premierul nu a dat nume însă câțiva ministri au fost ținta nemulțumirii sale exprimate public până acum: Floran Bodog, de la Sănătate, Alexandru Cuc, de la Transporturi, sau Liviu Pop de la Educație. Potrivit Mediafax, vizat ar fi si Ilan Laufer, de la IMM-uri.