Prima pagină » Știri politice » Deputații-juriști îi apără imunitatea Rovanei Plumb. Cererea DNA, respinsă de comisie

Deputații-juriști îi apără imunitatea Rovanei Plumb. Cererea DNA, respinsă de comisie

Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaților au decis, cu 14 voturi "împotrivă" și nouă "pentru", să respingă cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a precizat, joi, că va solicita parchetului să pună la dispoziție documente care au fost cerute de avocatul Rovanei Plumb cu privire la dosarul deschis.

„Din partea doamnei Rovana Plumb, prin avocat, a fost depusă o solicitare, o să aveți acces la ea, prin avocat, ne-a învederat faptul că de la dosarul cauzei lipsesc mai multe declarații despre care s-ar putea crede că există, spre exemplu, declarația dată de Lucia Varga, fost ministru delegat, semnatar al notei de fundamentare alături de doamna Rovana Plumb, procesul verbal, mai multe declarații, memorii ce aparțin doamnei ministru Shaidehh și consideră că acestea sunt utile cauzei ținând cont de următoarea chestiune: doamna Rovana Plumb este acuzată că este complice la o faptă făcută de doamna Sevil Shhaideh. Evident, ca să poți să fii complice la ceva, trebuie să poți să discuți despre fapta principală. Aceasta este motivația pentru care avocatul cere lămuriri despre fapta principală. Voi înainta o solicitare către Parchet, dacă Parchetul va binevoi să ne pună la dispoziție aceste acte, este treaba Parchetului, dacă nu, va trebui să decidem dacă vom aștepta în continuare peste termenul respectiv sau dacă vom decide fără răspuns”, a explicat Nicolicea.

De cealaltă parte, Rovana Plumb a declarat, după audierea sa de către Comisia juridică a Camerei, că le-a transmis membrilor acestui for, în mod expres, că este nevinovată.

„Mi-am expus punctul de vedere. Am subliniat faptul în mod expres că sunt nevinovată, referitor la acuzația pe care o aduce DNA, de complicitate la abuz în servicu, spunând foarte clar și ferm că niciodată nu am încălcat legea, în toată activitatea de ministru am tratat cu maximă responsabilitate și am acționat cu bună credință. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înțelegere ilicită sau nu am ajutat sau sprijinit în premise nelegale vreo persoană”, a spus Plumb, la ieșirea de la audieri.

Plumb a reiterat faptul că nu a existat nicio citație și nicio chemare din partea DNA în ceea ce o privește și că a aflat din presă despre acuzațiile care i se aduc.

„Am parcurs dosarul cu avocatul și nu există niciun fel de argument care să stea la baza unei astfel de acuzații. Cele două HG sunt legale deoarece au toate avizele de la toate ministerele de linie și de la tot ceea ce înseamnă aparat administrativ, care, conform atribuțiilor de servicu, respectă normele și prevederile legale. Nu s-a încălcat nicio prevedere legală privind HG 858/2013 care face referire la inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public”, a detaliat Plumb.

„Atât prima hotărâre, cât și a doua hotărâre de Guvern sunt legale deoarece au toate avizele de la toate ministerele de linie și de la tot ceea ce înseamnă aparat administrativ. Din punctul de vedere al legalității, cele două hotărâri de Guvern sunt legale în ceea ce mă privește”, a mai spus Plumb.

Întrebată, înainte de pronunțarea votului în comisie, dacă le-a spus deputaților juriști cum să voteze în privința cererii DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale pe numele său, Plumb a răspuns: „Colegele și colegii mei care fac parte din comisie știu foarte bine ce au de făcut și sunt convinsă că în spiritul și litera legii vor întocmi raportul”.

 

Citește și