Deputații au respins marți cererea DNA de urmărire penală a Rovanei Plumb, în dosarul „Insula Belina”, cu 183 de voturi împotrivă și 99 de voturi pentru.
Rovana Plumb, ministrul demisionar al Fondurilor Europene, a declarat, după votul deputaților de respingere a cererii DNA de urmărire penală în cazul său, că parlamentarii au dat un vot prin care apără separația puterilor în stat.
„Mulțumesc colegilor pentru că au apărat prin vot principiile fundamentale ale statului de drept și mă refer la separația puterilor în stat, înțelegând că oportunitatea unei hotări de guvern nu poate face obiectul unei anchete penale”, a declarat Rovana Plumb, marți, după votul din Camera Deputaților.
„Mi-aș fi dorit ca astăzi să vorbim despre pașii pe care îi avem de făcut, din punct de vedere administrativ și legal, pentru a putea contribui împreună la dezvoltarea țării și la transformarea statisticilor în bunăstare pentru fiecare familie din România. Din păcate, sunt nevoită astăzi să vin în fața dumneavoastră pentru a discuta despre un dosar penal care din punctul meu de vedere nici nu ar trebui să existe și care este rezultatul unui abuz. Chiar dacă ne-am obișnuit că nimic nu este imposibil, mărturisesc că astăzi este încă o zi în care trebuie să luptăm ca să dovedim că adevărul este mai puternic decât minciounea, și că sinceritatea și buna credință pot învinge abuzul”, a spus Plumb în fața colegilor deputați înaintea votului.
Aceasta a ținut să precizeze încă de la început că nu este vinovată, a repetat că niciodată nu a făcut cu nimeni înțelegeri ilegale și nici nu a acordat cuiva sprijin ilicit.
„Vă învederez că este vorba de un abuz născut din dorința unora care nu înțeleg și nu respectă democrația adevărată și faptul că la guvernare se ajunge doar prin votul exprimnat de români, prin votul cetățenilor. PSD a câștigat alegerile și a ajuns în acest punct ca urmare a încerederii acordate de milioanele de români care ne-au votat. Este evident că adversarii noștri politici folosesc aceste instrumente abuzive și doresc ca noi să nu mai fim la guvernare”, a mai argumentat ministrul demisionar al Fondurilor Europene.
Plumb a vorbit în plen despre„instrumentele paralele” ale sistemului pentru a„demoniza” PSD și pentru a compromite programul de guvernare cu care social-democrații au câștigat alegerile. Mai mult, aceasta a acuzat că se încearcă„răsturnarea votului popular” și că e nevoie ca întreaga coaliție să lupte împotriva abuzurilor de orice fel. „Nimic nu vine să mă acuze de vreo faptă penală în exercitarea activității mele de ministru. pentru că niciunul din cei 40 de martori audiați nu au făcut nicio referire la Rovana Plumb”, a mai spus fostul ministru, care a denunțat și mai multe inexactități care rezultă din compararea comunicatului emis de DNA cu dosarul de urmărire penală trimis la Parlament.
„Este nereală afirmația potrivit căreia proiectul de hotărâre de guvern a fost adoptat fără avize de Ministerul de Finanțe și al Justiției, deoarece se găsesc la dosarul de urmărire penală. Ambele hotărâri de guvern au fost promovate și adoptate cu respectarea legii (…) Am aflat despre acest dosar penal din presă ca urmare a emiterii comunicatului DNA. Acest comunicat este contrazis în totalitate de actele de urmărire penală aflate în dosarul care a fost transmis către Parlament. (…) este vorba despre două hotărâri de guvern, ambele legale, ambele au avizele de legalitate la dosar. Nu pot fi complice la o faptă care nu e infracțiune. Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a vă ruga să vă dați votul așa cum vă dictează conștiința. Votul de astăzi nu este pentru Rovana Plumb, este un vot pentru a pune capăt domniei abuzurilor”, și-a încheiat Plumb pledoaria în plenul Camerei.
Membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaților au decis, cu 14 voturi „împotrivă” și nouă „pentru”, să respingă cererea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale împotriva fostului ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb.
DNA a cerut sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Rovana Plumb, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice la data faptei, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul care o vizează și pe vicepremierul Sevil Shhaideh, referitor la trecerea ilegală a unei părți din Insula Belina și Brațul Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman.
Președintele Comisiei juridice, Eugen Nicolicea, a precizat, joi, că va solicita parchetului să pună la dispoziție documente care au fost cerute de avocatul Rovanei Plumb cu privire la dosarul deschis.
Din partea doamnei Rovana Plumb, prin avocat, a fost depusă o solicitare, o să aveți acces la ea, prin avocat, ne-a învederat faptul că de la dosarul cauzei lipsesc mai multe declarații despre care s-ar putea crede că există, spre exemplu, declarația dată de Lucia Varga, fost ministru delegat, semnatar al notei de fundamentare alături de doamna Rovana Plumb, procesul verbal, mai multe declarații, memorii ce aparțin doamnei ministru Shaidehh și consideră că acestea sunt utile cauzei ținând cont de următoarea chestiune: doamna Rovana Plumb este acuzată că este complice la o faptă făcută de doamna Sevil Shhaideh. Evident, ca să poți să fii complice la ceva, trebuie să poți să discuți despre fapta principală. Aceasta este motivația pentru care avocatul cere lămuriri despre fapta principală. Voi înainta o solicitare către Parchet, dacă Parchetul va binevoi să ne pună la dispoziție aceste acte, este treaba Parchetului, dacă nu, va trebui să decidem dacă vom aștepta în continuare peste termenul respectiv sau dacă vom decide fără răspuns”, a explicat Nicolicea.
„Mi-am expus punctul de vedere. Am subliniat faptul în mod expres că sunt nevinovată, referitor la acuzația pe care o aduce DNA, de complicitate la abuz în servicu, spunând foarte clar și ferm că niciodată nu am încălcat legea, în toată activitatea de ministru am tratat cu maximă responsabilitate și am acționat cu bună credință. Niciodată nu am avut cu vreo persoană vreo înțelegere ilicită sau nu am ajutat sau sprijinit în premise nelegale vreo persoană”, a spus Plumb, la ieșirea de la audieri.
Mai mult decât vinovăția sau nevinovăția lui Plumb,deputații din comisia juridică au fost, însă, mai interesați să dezbată dacă Insula Belina și Brațul Pavel mai există, decât de actele pe care Rovana Plumb și-a pus semnătura.
În spatele ușilor închise ale Comisiei Juridice care dezbătea cererea DNA privind urmărirea penală a fostului ministru al Mediului, apărarea Rovanei Plumb, susținută chiar de președintele Comisiei, pesedistul Eugen Nicolicea, a mers pe varianta că Brațul Pavel și Insula Belina, care i-au atras problemele penale fostului ministru, nu mai există. Potrivit acestei teorii, cele două nu s-ar mai afla în albia minoră a Dunării, drept urmare nu mai fac obiectul legilor pe care Rovana Plumb le-ar fi încălcat.
„Deci albia minoră înseamnă între mal și mal, cu insula (Belina, n.r.) din interior. În momentul în care un curs de apă a dispărut – brațul Pavel – atunci malul s-a mutat pe partea ailaltă a insulei, firesc, deci nu mai există în albia minoră. (…) În decursul apelor, să știți și dumnneavostră, că datorită eroziunii se schimbă și cursurile de apă. Corect?”, a spus Nicolicea, după ședința Comisiei Juridice în care s-a votat împotriva cererii DNA de începere a urmării penale.
Potrivit lui Nicolicea, acolo „nu mai este apă curgătoare”, de vreme ce brațul Pavel s-a colmatat și s-au creat patru lacuri care nu mai au legătură cu Dunărea. Întrebat cum dovedește aceste lucruri, Nicolicea a spus că poate arăta și fotografia zonei.