Cinci etape esențiale pentru vindecarea cancerului la sân

Cinci etape esențiale pentru vindecarea cancerului la sân
Publicat: 17/10/2017, 12:50

Paradoxul este că 90% dintre aceste decese puteau fi prevenite printr-un simplu control ginecologic făcut periodic.Un studiu recent al Institutului Național de Medicină Sanitară publicat într-o revistă de specialitate, arăta că doar 15-20% dintre femeile din România se prezintă la medicul ginecolog pentru o consultație de rutină. Dintre acestea, majoritatea provin din mediul urban, în mediul rural înregistrându-se procente extrem de mici, de până la 0,5%. De cele mai multe ori, româncele ajung la medicul ginecolog atunci când au o problemă, nu pentru controale de rutină.

De aceea, de cele mai multe ori, cancerul este deja instalat și trebuie tratat prin metode care ajung, de cele mai multe ori, să fie cele radicale – îndepărtarea în întregime a sânului, în funcție de localizarea celulelor canceroase.

Totuși, cancerul la sân poate fi vindecat, iar specialiștii consideră esențiale în acest proces cinci elemente.

Cancerul de sân rămâne amenințarea numărul 1 pentru sănătatea femeilor din întreaga lume, cu peste un milion și jumătate de cazuri diagnosticate anual. Însă pe cât de gravă este boala, pe atât de complexe au devenit metodele de diagnostic și tratament. Acestea pot crește rata de vindecare pe termen lung până la 90 la sută, spun specialiștii cu experiență în depistarea și tratarea cancerului. Pentru că la ora actuală, una din 8 femei aparent sănătoasă este diagnosticată cu cancer mamar, medicii atrag atenția asupra a 5 aspecte importante care pot reduce riscul de boală și pot schimba cursul afecțiunii spre vindecarea pe termen lung.

1. Stilul de viață. Fie că vorbim de dietă dezechilibrată, de sedentarism, stres, consum de alcool sau de fumat, oricare dintre aceste obiceiuri nesănătoase poate crește riscul de cancer. În aceste condiții, prevenirea bolii trebuie să înceapă cu schimbarea stilului de viață.

„Dieta bogată în nutrienți sănătoși este o componentă importantă care luptă împotriva cancerului. Sportul moderat, plimbările lungi de 30 de minute pe zi pot contribui mult la prevenirea cancerului mamar. Și joggingul este foarte bun, însă mersul pe jos este ușor și eficient”, explică medicul Mustafa Erkin Aribal, expert în imagistica sânului.

2. Evaluarea riscului de cancer. Deși medicina a evoluat mult, la ora actuală, nu se poate spune cu precizie de ce apare cancerul mamar. Însă medicii menționează instalarea precoce a menstruației, menopauza tardivă, administrarea hormonilor de substituție, lipsa nașterilor sau prea multe la activ drept factori de risc.

„Toate aceste criterii de risc fac parte dintr-un protocol numit Gail, bazat pe câteva întrebări simple. Evaluarea riscului de cancer este foarte importantă: dacă o persoană are un risc mai mare de 20 la sută, atunci trebuie să urmeze un protocol medical mai special, trebuie să fie mult mai atentă, să-și facă controalele și evaluările regulate și nu trebuie să se rezume doar la mamografie”, adaugă specialistul.

3. Testarea genetică. Se știe că există două gene BRCA1 și BRCA2 implicate în apariția cancerului, iar acestea pot fi transmise de la mamă la fiică. Astfel, existența unui cancer la mamă sau soră trebuie să orienteze orice femeie către o analiză genetică.

„Dacă o femeie este pozitivă pentru BRCA, atunci noi îi recomandăm o monitorizare multidisciplinară. În primul rând, este importantă consilierea psihologică pentru că aflarea riscului de cancer, care merge până la 80 la sută, poate fi extrem de stresantă. În unele cazuri, prevenția poate însemna dubla mastectomie, exact ca în cazul Angelinei Jolie. Însă femeia aflată în această situație trebuie să fie pregătită din punct de vedere mental pentru această intervenție”, spune medicul.

4. Diagnosticări de mare finețe. Pentru că într-o proporție de 80 la sută cancerele mamare sunt sporadice, doar 20 la sută având o componentă genetică, ecografia anuală înainte de 40 de ani și mamografia după această vârstă sunt obligatorii pentru a depista o eventuală problemă în stadiu incipient. Însă investigațiile s-au rafinat mult în ultima vreme, iar medicii le fac personalizat, în funcție de scorul de risc și densitatea mamară.

„În cazul unui sân cu densitate mare, mamografia nu permite o vizualizare completă, iar acest lucru a dus la aplicarea unor tehnologii performante, cum este tomosinteza, metodă ce permite o vizualizare mamografică mult mai bună. În cazul în care depistăm un risc crescut la pacientele cu o densitate mare a sânului, putem recurge și la o altă metodă de ultimă generație, screeningul cu rezonanță magnetică, care se face cu substanță de contrast injectabilă”, explică specialistul.

5. Terapii revoluționare, conduse de echipe multidisciplinare. Aplicate corect și țintit, terapiile pentru cancerul de sân pot crește șansele de vindecare până la 90 la sută, mai ales în stadiile incipiente. Mai mult, echipele de medici compuse din chirurg, oncolog, radioterapeut și anatomopatolog reușesc să trateze tumorile și să evite extirparea sânilor în multe dintre cazuri.

„Chimioterapia devine din ce în ce mai importantă pentru că acum dispunem de terapii noi, care sunt țintite, vizând doar celulele maligne. Poate că, în viitorul apropiat, va deveni terapie unică. Cert este că acum speranța de viață a pacientelor cu cancer mamar depistat la timp și tratat corect crește tot mai mult datorită îmbunătățirii medicamentelor. În anii ”80, chirurgia domina în tratamentul pentru cancere mamare, astăzi, chimioterapia a trecut pe primul loc”, concluzionează medicul.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar