Prima pagină » Știri externe » Noi arestări în Spania după referendumul de independență. Ce a decis Curtea Supremă din Madrid

Noi arestări în Spania după referendumul de independență. Ce a decis Curtea Supremă din Madrid

Noi arestări în Spania după referendumul de independență. Ce a decis Curtea Supremă din Madrid
Curtea Supremă din Madrid a dispus arestarea a doi lideri separatiști catalani, acuzați că au desfășurat activități ilegale în legătură cu referendumul de independență din 1 octombrie, relatează site-ul BBC News.

Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, care conduc grupuri separatiste proeminente, au fost plasați în arest fără posibilitatea de cauțiune pe durata investigației pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania.

Principala acuzație care a fost adusă împotriva celor doi este organizarea unui protest la 20 septembrie, pe durata căruia mai mulți participanți au blocat accesul gărzii civile într-o clădire din Barcelona, capitala regiunii Catalonia, și au distrus mai multe vehicule.

Într-un clip video înregistrat înainte de a fi reținut, Jordi Cuixart le-a transmis separatiștilor „să nu-și piardă niciodată speranța, pentru că oamenii din Catalonia și-au câștigat dreptul la un viitor mai bun”.

În urma acestei decizii a instanței, mai multe proteste au fost organizate în Catalonia, iar guvernul central de la Madrid este acuzat de cenzură. Carles Puigdemont, șeful executivului regional al Cataloniei, a reacționat prin intermediul contului de Twitter, susținând că „Spania încarcerează liderii societății civile din Catalonia pentru că au organizat demonstrații pașnice; din păcate, există prizonieri politici din nou”.

Ministrul spaniol de Justiție, Rafael Catala, a precizat că reținerea celor doi lideri separatiști catalani este o chestiune judiciară, „pentru o infracțiune care a fost comisă”, nu una politică.

Luni, Josep Lluis Trapero, șeful Poliției din Catalonia (Mossos d’Esquadra), a fost plasat sub control judiciar, în contextul în care este acuzat de instigare la acțiuni în favoarea independenței.

Guvernul Spaniei intenționează să prea controlul asupra regiunii Catalonia, în contextul în care șeful Guvernului catalan, Carles Puigdemont, a oferit un răspuns ambiguu privind independența regiunii. Madridul va putea activa Articolul 155 al Constituției Spaniei, care prevede posibilitatea suspendării autonomiei Cataloniei.

Citește și