Sindicaliștii, după negocierile de la Guvern: Nu renunțăm la proteste

Publicat: 19/10/2017, 16:18
Actualizat: 25/03/2019, 20:15

„Problema noastră era că după aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau indiferent cum se aplica legea. Ei invocau secretare și alte persoane care au mulți bani la sporuri. Ministrul va trimite în țară un control, ca să vadă cum stau lucrurile. Acest control va scoate în evidență locurile unde sunt banii prost împărțiți. După părerea mea, nu sunt prost împărțiți ci așa a fost legea. Ori dăm la toți 10%, 20 sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Sunt medici care fac gărzi, nu poți să le dai la fel sau mai puțin precum celui care nu face gardă. Banii din lege sunt legați de sporurile pe care ei nu le-au luat în seamă. În mare, discuția a fost ok, atât timp cât ne-au lăsat pe noi să găsim soluțiile. Nu vom renunța la proteste. Joi facem Consiliu Național și (..)dacă vedem că nu ne-am înțeles cu ei, că nu câștigam nimic și că a fost o minciună, atunci grevă”, a declarat Leonard Bărăscu, președintele Sanitas.

Ministrul Sănătății, însă, a ținut să transmită că salariile personalului medical nu va scădea, dimpotrivă, ele vor crește, iar vineri va avea loc o întâlnire pentru a fi calculate exact salariul și sporuruile corespunzătoare.

„Este vorba despre o confuzie de termeni. Salariile nu scad, din contră, salariile cresc. Există însă anumite voci care susțin că, din cauza faptului că nu se vor acorda sporurile la cuantumul maxim, există posibilitatea să scadă veniturile. Noi în momentul de față facem simulări pe aceste scenarii. (…) Doamna ministru al Muncii a și lansat ieri o propunere cu care sindicatele au fost de acord. Vineri va avea loc o întâlnire pe această temă pentru a calcula exact pe fiecare familie profesională sau pe fiecare specialitate, salariul și sporul aferent, în așa fel încât, să nu existe scăderi de venituri”, a declarat ministrul Sănătății.

Florian Bodog a explicat că politica guvernamentală prevede creșteri salariale atât pentru medici, cât și pentru asistente.

„Ceea ce vreau să subliniez este faptul că, în politica guvernamentală, avem creșterea salariilor pentru medici și asistente medicale pentru că ne dorim ca acești profesioniști din domeniu sănătății să rămână în țară pentru a acorda asitență medicală, însă nu neglijăm și celelalte categorii profesionale, care își desfășoară activitatea în domeniul medical și care considerăm că sunt la fel de importante pentru sistem”, a adăugat Florian Bodog.

Cei peste 5.000 de protestatari din sistemul sanitar, nemulțumiți de eliminarea sporurilor și de transferul contribuțiilor sociale, au ajuns, joi, în Piața Victoriei, după ce au pornit în marș de la Piața George Enescu, ei urmând să intre la negocieri cu premierul Mihai Tudose.

„Îi vom spune premierului că nu suntem mulțumiți de Legea 153. Îi vom spune că regulamentul de sporuri este parte a filosofiei salariale în sănătate și că aici se face departajarea pentru ture, loc greu de muncă. Trebuie sa găsim soluții ca să preîntâmpinăm toate aceste lucruri”, a spus, pentru MEDIAFAX, liderul Federației Sanitas, Leonard Bărăscu.

La negocieri va fi prezent și ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că a fost emis un aviz pentru protestul din Piața George Enescu, însă nu există o aprobare pentru marșul oamenilor. După terminarea manifestației, oamenii legii vor stabili cine a luat această inițiativă – de a porni către Piața Victoriei – și vor sancționa persoanele vinovate.

Oamenii au pornit, în marș, către sediul Guvernului, după ora 12.00. La ora transmiterii acestei știri, protestatarii de află în zona Piața Romană, ei deplasându-se pe trotuar.

Protestatarii vor intra la discuții cu reprezentanții Executivului, după ce vor ajunge la Piața Victoriei.

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au precizat, pentru MEDIAFAX, că a fost emis un aviz pentru protestul din Piața George Enescu, însă nu există o aprobare pentru marșul oamenilor.După terminarea manifestației, oamenii legii vor stabili cine a luat această inițiativă – de a porni către Piața Victoriei – și vor sancționa persoanele vinovate.

Protestatarii au venit cu pancarte pe care scrie: „Respect si demnitate pentru sănătate”, „Dreptate pentru sănătate”. De asemenea, recuzita lor conține și steaguri cu sigla Sanitas, baloane, șepci și vuvuzele.

„Vrem să ne susținem revendicările. Nemulțumirile sunt eliminarea sporurilor, adică limitarea la 30% a sporurilor. Asta vrea guvernul. Mai vor să elimine și tichetele de masă de la 1 ianuarie. Am venit din Alba. Suntem cam 50 de colegi. Inteținăm să continuăm dacă nu se rezolvă. Nu se poate altfel. Dacă mai micșorează și salariile de la 1 ianuarie, ce facem? Am 1.500 lei salariul, fără bonuri”, se plânge Ionela, prezentă la mitingul din Capitală.

Și Alin a ieșit în stradă din cauza eliminării sporurilor: „Ne mai nemulțumesc și inechitățile salariale care sunt. Ar trebui sa iasă toată lumea, pentru ca toți suntem afectați de așa-zisele promisiuni. Am venit din Hunedoara, suntem cam 50. Bineînțeles că vom continua să ieșim în stradă”.

„Sunt femeie de serviciu în spital”, își începe Florica poveste. „Salariul mi se pare foarte mic, de 1.400 lei. Lucrez de 30 de ani în sistem și am doi copii pe care trebuie să îi trimit la școală și nu au tată. Sunt atâtea femei care își cresc copiii singure. La chestiunile astea nimeni nu se gândește. Și la cei de jos, că și noi avem un rol și ne luptăm cu tot felul de microbi în spitale. Nimănui nu îi pasă”, continuă femeia lista nemulțumirilor care făcut-o să vină la protest.

Principalele solicitări ale Federației SANITAS din România sunt: eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială; aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru TOȚI angajații din sănătate și asistență socială, începând cu 1 martie 2018; renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege; acordarea sporurilor pentru condiții de muncă întregului personal din sănătate și asistență socială, inclusiv personalului TESA; acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

După mitingul din 19 octombrie, Consiliul Național Sanitas va decide asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul sanitar și de asistență socială, precizează Federația.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a declarat, joi, referitor la nemulțumirile protestatarilor din sistemul medical, că faptul că acești angajați „se plâng” de salariile pe care le au și vor „mai mult decât au primit” ține de „un alt mod de abordare a lucrurilor”.

„Prioritatea Guvernului a fost medicul și asistenții medicali și nu au fost neglijate nici celelalte categorii. Faptul că se plâng și vor mai mult decât au primit ține de alt mod de abordare a lucrurilor”, a comentat ministrul protestul sindicaliștilor din sănătate de joi.

Ionuț Mișa a adăugat că a avut discuții cu sindicatele din Sănătate de mai multe ori și a subliniat că nu i se pare normal ca anumite persoane din sistem să beneficieze de sporuri de 300%. În acest context, ministrul a spus că toate sporurile ar trebui incluse în salarii.

Din cauza protestului, în Capitală sunt instituite și restricții. Astfel, traficul este blocat, până la ora 14.00, pe Strada Știrbei Vodă, între Calea Victoriei și Strada Luterană, pe Calea Victoriei, între Bulevardul Dacia și Strada C.A. Rosetti, pe Strada Benjamin Franklin, între Calea Victoriei și Strada Nicolae Golescu și pe Strada C.A. Rosetti, între Calea Victoriei și Bulevardul Gheorghe Magheru.

Rutele alternative propuse de polițiști sunt: Bulevardul Gheorghe Magheru – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Universității; Bulevardul Iancu de Hunedoara – Șoseaua Ștefan cel Mare – Bulevardul Dacia – Piața Romană – Piața Universității; Strada Buzești – Strada Berzei – Strada Vasile Pârvan – Splaiul Independenței – Piața Universității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
A doua recalculare a pensiilor. Are loc tot în 2024. Pensionarii, puși la plată
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?