Prima pagină » Știri externe » Ce șanse au România și Bulgaria să facă parte din Schengen: „Aderarea nu mai depinde de criterii și expertiză, ci de politică”

Ce șanse au România și Bulgaria să facă parte din Schengen: „Aderarea nu mai depinde de criterii și expertiză, ci de politică”

Ce șanse au România și Bulgaria să facă parte din Schengen:
Mai multe pe gandul.info

Țvetanov, unul dintre liderii partidului de guvernământ GERB, a participat la conferința „Criza refugiaților și dezvoltarea proceselor de migrație”, relatează site-ul agenției Focus.

„Evaluările experților în privința Bulgariei au arătat că țara este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen. Bulgaria și România au avut indicatori chiar mai buni decât unele state membre din cadrul grupului Schengen. În ciuda acestei nedreptăți, Bulgaria va continua să își îndeplinească angajamentele și să colaboreze cu partenerii săi europeni, întrucât suntem conștienți de responsabilitatea de a fi o frontieră externă a UE”, a spus Țvetan Țvetanov.

Parlamentarul bulgar a reamintit poziția președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit căruia Bulgaria și România trebuie să fie primite rapid în spațiul Schengen.

„Sunt încrezător că, în timpul președinției bulgare a Consiliului UE (n.a. – perioada ianuarie-iunie 2018), vom putea să luăm încă o dată o poziție proactivă și să avem o perspectivă realistă de aderare la Schengen”, a mai spus Țvetanov.

Încă din iunie 2011, Parlamentul European a adoptat o rezoluție legislativă potrivit căreia Bulgaria și România sunt pregătite să se alăture zonei Schengen, iar Consiliul EU a concluzionat că aceste două țări au îndeplinit toate condițiile legislației Schengen privind frontierele aeriene, frontierele terestre, cooperarea poliției, protecția datelor, sistemul de informații Schengen, frontierele maritime și vizele.

Decizia politică finală privind posibilitatea ca România și Bulgaria să devină parte a Spațiului Schengen și privind oprirea controalelor sistematice la frontierele cu țările vecine ale UE trebuie luată în unanimitate de către toți membrii Consiliului European.

 

Citește și