Această decizie vine după ce Parlamentul regional al Cataloniei a votat o declarație de independență și după ce Senatul spaniol a aprobat aplicarea articolului 155 din Constituție privind suspendarea autonomiei regiunii.
În plus, toate structurile regionale – politice, economice și de securitate – vor trece în subordinea directă a Madridului.
De asemenea, ministerul spaniol de Interne a decis, vineri seara, destituirea din funcție a șefului Poliției catalane, ca parte a măsurilor pentru preluarea controlului asupra regiunii Catalane, iar Executivul de la Madrid afirmă că va controla peste 30.000 de agenți ai forțelor de ordine din regiune.
Potrivit presei spaniole, Guvernul național va controla în regiunea catalană aproximativ 33.000 de reprezentanți ai forțelor de ordine. Mai mulți ofițeri ai Poliției din Catalonia au transmis o scrisoare ministrului spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, în care au precizat că își mențin angajamentul față de constituție și că vor menține ordinea legală în regiune, relatează El Mundo.
Guvernul Spaniei a decis vineri dizolvarea Executivului și Parlamentului din Catalonia și organizarea de alegeri anticipate în decembrie.
Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă și două abțineri rezoluția care prevede inițierea procedurilor de proclamare a independenței Cataloniei față de Spania și crearea unei republici independente.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a lansat un apel la calm și a avertizat că statul spaniol va restabili rapid ordinea constituțională în Catalonia, care și-a proclamat independența.
„Lansez un apel la calm. Principiile statului de drept vor fi restabilite rapid” în Catalonia, a declarat Mariano Rajoy, citat de cotidianul El Pais.
La scurt timp, Senatul Spaniei a decis aplicarea articolului 155 din Constituție, prin care preia practic controlul asupra regiunii, odată cu suspendarea autonomiei.Articolul 155 din Constituția spaniolă a fost activat, pentru prima dată în istoria democratică a țării de după dictatura autoritaristă a lui Franco.
Totodată, Parchetul General din Spania vrea să inițiezeo procedură judiciară împotriva premierului Cataloniei, Carles Puigdemont, suspectat de rebeliune, faptă pentru care riscă zeci de ani de închisoare.
Guvernul Spaniei s-a întrunit în ședință de urgență și dorește să stabileascăo serie de măsuri administrative, inclusiv dizolvarea instituțiilor autonome din Catalonia, pentru a prelua controlul imediat asupra regiunii.