Prima pagină » Economic » TVA split, în linie dreaptă. După avizul favorabil în Comisie, legea merge la vot în plenul Senatului

TVA split, în linie dreaptă. După avizul favorabil în Comisie, legea merge la vot în plenul Senatului

TVA split, în linie dreaptă. După avizul favorabil în Comisie, legea merge la vot în plenul Senatului
Detalii pe Gândul.

Raportul de admitere a fost adoptat cu 5 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și o abținere. Președintele comisiei, senatorul PSD Eugen Teodorovici că legea va fi propusă, marți, pentru agenda plenului la Senat forma care a ieșit din comisia de buget-finanțe.

„Într-un final forma care va fi mâine la vot în plenul Senatului prevede ca obligație doar pentru firmele în insolvență, faliment și cele care la final de an 2017 au datorii pe zona de TVA (…) Asta este în mare forma care va ieși mâine la Senat”, a declarat Teodorovici.

El a spus că această măsură va fi aplicată pentru companiile de stat, numai dacă sunt datoare pe zona TVA.

Întrebat dacă este o măsură costisitoare pentru o companie în insolvență, senatorul PSD a răspuns: „Toate companiile în piață știu foarte bine că într-o anumită situați în cazul în care intră sub incidența insolvenței au și această obligație de urmat”.

De asemenea, el și-a exprimat dorința ca forma legii să fie îmbunătățită de Camera Deputaților, care este for decizional. „Eu sper că la nivelul Camerei Deputaților să continue discuția și să sperăm că va fi o formă și mai bună. Ideea este că este un timp foarte scurt până la final de an și cei de la finanțe trebuie să-și gândească normele de aplicare și pașii următori ca legea să fie aplicabilă”, a mai spus Teodorovici.

Senatorul liberal Florin Cîțu a declarat că modificările făcute luni vor face ca efectele negative ale actului normativ asupra economiei să fie și mai mari

„Principalele modificări apărute astăzi cred că sunt mult mai dure pentru economie decât ce era în faza originală. Această lege se aplică companiilor care sunt în insolvență sau care au restanțe la plata TVA la stat, adică tocmai acelor comapanii care au probleme cu cash-ul – pentru că nu sunt infractori toți, nu sunt toți evazioniști – care au intrat în insolvență dintr-un motiv sau altul. Acum vor fi nevoite să cheltuiască bani să-și implementeze acest sistem de plată a TVA defalcat. Cred că multe dintre aceste companii vor decide imediat să intre în faliment”.

Senatorul UDMR, Tanczos Barna, a susținut, la rândul său, că măsurile sunt greșite și că Uniunea nu a hotărât dacă va susține sau nu această ordonanță.

„Ideea de bază de la care se pleacă este una greșită. Cred că ANAF-ul și Ministerul de Finanțe ar trebui să se focalizeze pe TVA-ul nedeclarat, pe comerțul la negru, nu să se îndrepte împotriva societăților comerciale care, din cauza unor probleme de moment, dificultăți de ordin financiar sau economic, au o sincopă în activitate și după aceea să ajungă pe o listă neagră de pe care, după aceea, nu o să mai iasă niciodată (…) Încă o dată, problema cea mai mare în ceea ce privește TVA-ul în România nu este TVA-ul declarat și neplătit, ci este comerțul la negru și nedeclarat și neplătit”, a spus el.

Citește și