Pe parcursul zilei de joi, procurorii au cerut Curții Supreme să emită mandate de arestare pe numele a nouă foști membri ai Guvernului catalan. Cererile procurorilor au fost formulate după ce nouă foști oficiali catalani au fost audiați de magistrații Curții Supreme de Justiție din Spania în dosarul în care au fost acuzați de rebeliune, după ce Parlamentul regional catalan a adoptat o declarație de independență față de Spania.
În plus, procurorul general al Spaniei a cerut emiterea unui mandat european de arestare pe numele fostului lider catalan Carles Puigdemont și pe numele altor foști lideri catalani care nu s-au prezentat la audierile de la Curtea Supremă spaniolă.
Foștii membri ai Cabinetului lui Puigdemont, acuzați de rebeliune, au refuzat să răspundă joi întrebărilor procurorilor, au declarat pentru El Pais surse apropiate anchetei. Singurul care a acceptat să răspundă în fața Ministerului Public spaniol a fost Santiago Vila, care a dat explicații timp de 45 de minute și care și-a obținut, astfel, dreptul de a fi eliberat pe cauțiune contra sumei de 50.000 de euro.
Mesajul transmis de Puigdemont de la Bruxelles
Fostul lider catalan Carles Puigdemont a cerut eliberarea celor opt foști miniștri ai Guvernului regional din Catalonia și a condamnat „represiunea politică” instituită de către autoritățile de la Madrid.
„Furia cu care guvernul spaniol a atacat o frumoasă națiune europeană este scandaloasă și ne amenință pe toți. În calitate de premier legitim al Cataloniei, solicit eliberarea miniștrilor și a vicepremierului. Solicit respect pentru toate opțiunile politice și încetarea represiunii politice. Încarcerarea liderilor politici pentru îndeplinirea unui angajament electoral distruge principiile de bază ale democrației. Este o lovitură de stat înaintea alegerilor [regionale] din 21 decembrie. În spatele gratiilor, guvernul legitim al Cataloniei este mai valoros decât temnicerii lui mincinoși. Vreau să le transmit susținerea mea, a celorlalți membri ai guvernului și a milioane de oameni din toată lumea care asistă uluiți la aceste evenimente foarte grave”, a spus Puigdemont, în cadrul unui discurs televizat, din Belgia.
Fostul lider catalan a avertizat că mișcarea pentru susținerea independenței ar trebui să fie pregătită pentru „o represiune dură și de lungă durată”.
„Nu numai că va trebui să rezistăm, dar va trebui să luptăm fără violență, cu pace și cu respect pentru toate opiniile. Clanul furios al Articolului 155 vrea să ne trimită la închisoare. Dar vocea calmă a catalanilor este pentru libertate! Nu mai este o chestiune internă a Spaniei. Comunitatea internațională trebuie să constate pericolele unei astfel de abordări”, a mai spus Carles Puigdemont.
Anterior, fostul președinte al Generalității a transmis, prin intermediul avocatului său, că, dacă i se va cere, va coopera cu justiția spaniolă și cu cea belgiană, după ce ieri a anunțat că, cel puțin în săptămânile următoare, nu se va întoarce în Spania, adăugând că autoritățile spaniole au inițiat un „proces politic”.
„La cum stau lucrurile acum, nu cred că se va întoarce în Spania în următoarele săptămâni”, a declarat Bekaert.
La începutul săptămânii, fostul lider catalan Carles Puigdemont și alți membri ai fostului Guvern catalan au plecat la Bruxelles, în contextul în care un oficial belgian a semnalat că Puigdemont ar putea să primească azil politic în Belgia. De aici, Puigdemont a anunțat că a decis transferarea „Guvernului legitim” catalan la Bruxelles, pentru a prezenta problema separatistă în centrul Uniunii Europene.
Guvernul Spaniei a retras autonomia Cataloniei după proclamarea independenței, iar Guvernul și Parlamentul de la Barcelona au fost dizolvate. Madridul a convocat alegeri parlamentare anticipate în Catalonia, programate pe 21 decembrie.