„Cea mai mare provocare este acum păstrarea independenței magistraților. Zilele acestea se dezbate în Parlamentul român o lege vizând statutul magistraților, care daca va fi aprobată, va afecta grav independența justiției și va institui un control politic asupra activității procurorilor. De aceea, recomandările de la Jakarta devin tot mai actuale și mai importante. Chiar dacă provenim din sisteme juridice diferite, problemele noastre vizând independența și eficiența în combaterea corupției sunt aceleași. (..) O soluție viabilă este si adoptarea unor declarații publice ale agențiilor anticorupție care să atragă atenția asupra pericolului de limitare a independenței”, a declarat Laura Codruța Kovesi.
Procurorul șef al DNA s-a referit modificarea legilor justiției, proiect aflat în Parlament. Printre propunerile din legea privind statutul magistratului se află înființarea unei direcții de investigare a judecătorilor și procurorilor, în cadrul Parchetului General, și excluderea președintelui României din procedura de revocare a șefilor de parchete.
O altă modificare din legile justiției se referă la crearea unei instituții în subordinea căreia să treacă Inspecția Judiciară.
Procurorul șef al DNA a făcut declarațiile la Viena, unde a participat la evenimentul cu tema Analizarea principiilor de la Jakarta: întărirea independenței și eficienței agențiilor anticorupție, organizat în cadrul celei de-a șaptea Sesiuni a Conferinței Statelor Părți (COSP) la Convenția ONU împotriva Corupției (UNCAC).
La eveniment au participat șefi ai autorităților anticorupție, practicieni și experți anticorupție din întreaga lume.
Principiile de la Jakarta au fost adoptate în anul 2012, când șefi ai autorităților anticorupție, practicieni și experți anticorupție din întreaga lume s-au reunit în capitala Indoneziei, la invitația Comisiei pentru Eradicarea Corupției, a UNDP și UNDOC și au ca scop promovarea și întărirea independenței și eficienței agențiilor anticorupție, explică parchetul.