Prima pagină » Știri politice » Traian Băsescu: Rusia ar vrea să transforme Transnistria într-o regiune similară Kaliningradului

Traian Băsescu: Rusia ar vrea să transforme Transnistria într-o regiune similară Kaliningradului

Traian Băsescu: Rusia ar vrea să transforme Transnistria într-o regiune similară Kaliningradului
Detalii pe Gândul.

Traian Băsescu a făcut aceste declarații la o întâlnire cu studenții Universității Libere Internaționale din Republica Moldova, în contextul discuțiilor despre o eventuală unire a Republicii Moldova cu România.

„Se pare că în Moldova încă trebuie curaj să se vorbească despre unirea cu România. Cât timp vom vorbi despre reîntregirea poporului român, avem șanse să se întâmple unirea. Sunt aici pentru că am crezut întotdeauna în această perspectivă. Problema este că dacă întârziem foarte mult acest proces, el va fi tot mai scump. Am o datorie față de conștiința mea, în primul rând, dar și față de cei cărora 10 ani le-am fost președinte. Datoria mea este să am curaj să spun adevărul, pentru ca în Republica Moldova nu se spune adevărul, se vând iluzii. Nu există niciun stat din lume care să recunoască neutralitatea Republicii Moldova. România a avansat enorm față de Republica Moldova, șansa ca și Republica Moldova să avanseze este unirea ei cu România”, a spus Băsescu.

Fostul președintele al României susține că Rusia ar fi interesată să transforme Transnistria într-o regiune similară Kaliningradului, în zona de sud-est a Uniunii Europene și a NATO.

„Transnistria este un teritoriu extrem de dificil. România, istoric, a avut frontiera pe Nistru, astfel istoric nu poate revendica că Transnistria a fost parte a teritoriului României, deoarece a fost teritoriu ucrainean. Asta nu înseamnă că România nu are dreptul să țină cont că este teritoriul Republicii Moldova. Soluția este negocierea, formatul 5+2 nu a dus la nimic, funcționează mai bine de 20 de ani și nu a împins negocierile nici măcar cu un pas mai înainte. Formatul 5+2 a reușit să întârzie orice decizie a statului Republica Moldova, a dat timp guvernului de la Tiraspol să-și creeze statalitatea”, a mai spus Băsescu.

Discuțiile de pace privind Transnistria în formatul 5+2 presupun participarea Republicii Moldova, Transnistriei, OSCE, Rusiei, Ucrainei și observatorilor din partea SUA și UE.

În conformitate cu protocolul încheiat, cel puțin șase reuniuni pe an ar trebui să aibă loc în formatul 5+2. Ultima întâlnire a avut loc la Berlin în 2016, după o pauză de doi ani, și s-a încheiat cu semnarea unui document. Părțile au convenit să soluționeze problemele privind recunoașterea documentelor, precum și să stabilească o cooperare în domeniile telecomunicațiilor și să renunțe la urmărirea penală reciprocă a unor oficiali. Cu toate acestea, acordurile nu au fost puse în aplicare în totalitate.

Regiunea separatistă Transnistria și-a declarat independența față de Republica Moldova în 1990, justificând decizia cu frica unei posibile reunificări a Republicii Moldova cu România.

Citește și