Totul despre marele scandal din Casa Regală a României. Ziua în care Nicolae a fost exclus din succesiune și urmările acestui gest grav: „M-au plătit…”

Totul despre marele scandal din Casa Regală a României. Ziua în care Nicolae a fost exclus din succesiune și urmările acestui gest grav: M-au plătit...
Publicat: 18/11/2017, 19:53

1 august, 2015- Ziua din care Nicolae nu mai este Principe al României

Decizia a fost luată de Regele Mihai în 1 august 2015, în urma unei întâlniri care a avut loc la reședința sa din Elveția. La întâlnirea, în urma căreia principele Nicolae era exclus de la succesiunea Coroanei, se aflau, alături de rege, membrii Consiliului Regal Ioan Luca Vlad, Mihnea Constantinescu și principele Radu Duda.

La vremea respectivă, casa Regală a făcut publice și fotografii de la întâlnirea din Elveția, una dintre ele afișându-i pe cei patru la o masă.

Oficial, motivul excluderii lui Nicolae nu a fost clar: „În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al României» și calificativul de «Alteță Regală». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți”, se arăta în anunțul oficial.

Nicholas Medforth-Mills („principele Nicolae al României”) este fiul principesei Elena a României și a primit titlul princiar la 1 aprilie 2010, fiind al treilea în ordinea de succesiune dinastică.

Alte explicații au venit din partea consilierului Casei Regale a României, Ion Luca Vlad, dar nici acestea nu indicau exact motivul care a dus la retragerea titlurilor.

„Majestatea Sa a observat și ceea ce s-a văzut public și ceea ce principele Nicolae a făcut cât a fost principe în privat alături de familie și a considerat că asta este decizia cea mai bună (…) Sigur că va fi mai greu să ne obișnuim, acum sunt primul care o spun că prezența sa în România a fost una majoritar benefică și el este de părere că a învățat foarte multe din România, că a avut o experiență extraordinară și care este unică în viața cred că a milioane de oameni, deci nu există nimic și niciun motiv pentru care pleacă din România din cauza României, din contră e ceva ce pe undeva rămâne numai cu amintiri frumoase”, a declarat consilierul Casei Regale a României, Ion Luca Vlad.

Consilierul Casei Regale era de părere că nepotului regelui „i se reproșează nimic pentru trecut, ci este pur și simplu pregătire pentru viitor pentru ca amebele părți, dinastia, națiunea cu simbolurile ei să meargă înainte, iar el ca persoană privată să meargă și el înainte fără să fie supus la restricții, inclusiv de natura modestiei”.

„Adică atunci când ești în public trebuie să ai o anumită atitudine, trebuie să te supui unor privațiuni, dacă tu le faci, dar în spiritul tău nu ești fericit cu ele, aceste lucruri nu pot rezista prea mult și în mod preventiv trebuie să faci un pas. (…) Ceea ce vreau neapărat să transmit este că nu trebuie să începem să căutăm prin coșurile de gunoi pentru că nu vom găsi nimic. Nu este, cum am mai fost întrebat, nu vom avea o știre de scandal poimâine, nu este cazul. Aici există o strictă decizie pentru viitor și repet o decizie în asentiment, nu este o pedeapsă”, a completat Vlad.

În presă apăruseră însă informații că în spatele deciziei Regelui Mihai I stă o presupusă relație a nepotului său Nicolae cu o tânără pe nume Nicoleta Cîrjan, pe care ar fi lăsat-o însărcinată. Tot în acea perioadă, relațiile dintre Nicolae și unchiul său Radu s-au răcit foarte mult, devenind chiar tensionate, scria presa.

Nicolae nu a făcut mai multă lumină în acest caz. După aflarea deciziei, acesta a numit-o…binevenită.

„Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul țării și Casei noastre, precum si la rolul pe care eu il pot avea in propășirea lor. Poziția de Principe al Romaniei și prezența în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viața pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multa durere în suflet, consider ca decizia Majestății Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile si principiile în alt mod”, spunea Nicolae în august 2015.

Totuși, la finalul aceluiași an, vorbea despre nedreptatea care l-a dus în exil.

„A trecut un an greu și profund nedrept, care mi-a răpit țara și m-a dus departe de voi, într-un exil pe care însă l-am acceptat. Respectul față de Majestatea Sa rămâne neclintit. Un An Nou plin de bucurii, sănătate și împliniri!”, scria pe Facebook Nicolae Mihai de Roumanie Medforth Mills, în 31 decembrie 2015.

Excluderea lui Nicolae din linia de succesiune, a treia sub semnătura Regelui Mihai

După excluderea lui Nicolae, linia de succesiune a Casei Regale a României arată în felul următor: Alteța sa Regală Principesa Margareta, Alteța Regală Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (fiica Elenei și soara lui Nicolae), Alteța Regală Principesa Sofia (a patra fiică a Regelui Mihai și a Reginei Ana), Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei) și Alteța Regală Principesa Maria a României (a cincea fiică a Regelui Mihai).

Irina Walker (62 ani), a treia fiică a Regelui Mihai a fost exclusă de la succesiune împreună cu toți descendenții săi și i s-a retras titlul de Principesă a României, în octombrie 2014, după ce a fost plasată trei ani sub supraveghere de un judecător federal în SUA pentru că a organizat lupte de cocoși la ferma pe care o deține împreună cu soțul ei, John Walker. Soții Walkers au fost arestați în august 2013, după ce autoritățile au anunțat că ei au organizat cel puțin zece lupte de cocoși în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013 la ferma lor din Irrigon, la est de Portland.

Și principesa Sofia (58 ani), aflată în prezent a patra pe linia de succesiune la coroană, a fost decăzută din drepturi de către tatăl său. Se întâmpla în 1988, pe când avea 31 de ani, și s-a căsătorit cu un francez, Alain Biarneix. Acesta își inventase un titlu nobiliar și un supranume, Michel de Laufenburg. Regele Mihai nu a fost de acord cu căsătoria și a decăzut-o din drepturi, a fost exclusă din linia de succesiune și i s-a luat titlul de Principesă de România. Ulterior a divorțat, iar în 2007 Regele Mihai a revenit asupra deciziei și a inclus-o în linia de succesiune la tronul României.

Anul 2016 – Retragerea Regelui din viața publică și moartea Reginei Ana

În data de 2 martie 2016 Majestatea Sa Regele Mihai I al României a decis să se retragă din viața publică, în favoarea Principesei Moștenitoare Margareta a României. A transmis și un mesaj: „În ultimele săptămâni, am primit vestea unui serios diagnostic medical. Această situație vine în anul în care Familia și Țara sărbătoresc 150 de ani de la fondarea Dinastiei și a Statului Român modern. Sunt sigur că fiica mea, Margareta, Custodele Coroanei, va găsi înțelepciunea și forța de a mă reprezenta și de a duce la îndeplinire toate acțiunile mele publice. Am cerut Consiliului Regal să-și continue menirea și să prezinte sfatul său Custodelui Coroanei.”

Cinci luni mai târziu, în 1 august, Regina Ana a României, soția Regelui Mihai I al României, a murit la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveția. Imediat au apărut speculațiile legat de participarea nepotului Nicolae la funeralii.

„Am o poză cu ea pe pervazul ferestrei de când eram copil. În fiecare dimineață, această fotografie îmi reamintește, de fiecare dată, că mi-a fost cea mai mai apropiată persoană în copilăria mea. Bunica mea, o Mare Doamnă, pe care mereu am admirat-o pentru inimă ei imensă, pentru opiniile sale puternice, pentru personalitatea și încăpățânarea care i-au dat puterea de a-și spune opiniile și de a fi sprijinul de care bunicul meu a avut atât de multă nevoie”, scria fostul principe pe Facebook. Ulterior a participat la înmormântarea bunicii.

Casa Regală anunțase deja că Regele Mihai nu va veni în România, la ceremonia ce avea loc la Curtea de Argeș, din cauza stării sale de sănătate.

2017- Prințul Nicolae susține că nu a scris mesajul prin care acceptă retragerea titlurilor

Scandalul nu a mai putut fi ascuns de opinia publică în această toamnă. În 6 noiembrie, Casa Regală anunța că starea generală de sănătate a Regelui Mihai, acum în vârstă de 96 de ani, s-a agravat și prezintă o slăbiciune accentuată, cu o „scădere semnificativă a rezistenței”.

Nicolae Medforth-Mills a pornit imediat spre Elveția să își vadă bunicul. Nu a fost lăsat însă să intre în imobil, fiind acuzat de tentativă de violare de domiciliu, după ce ar fi forțat ușa de la reședința Majestății Sale.

Casa Regală a anunțat că Nicolae a agresat trei oameni în scandal, iar la domiciliul Regelui Mihai a fost chemată poliția.

Pe de o parte, familia regală susține că Regele Mihai este cel care nu dorește să își vadă nepotul, în timp ce Nicolae acuză că este a șaptea oară în ultimii doi ani când vrea să îl vadă pe rege, dar nu este lăsat de oamenii din apropierea sa.

„Eu, Nicolae, am vrut doar să îmi văd bunicul și să-mi iau rămas bun, într-un mod liniștit, respectos, așa cum este creștinește. Nu am fost lăsat nici acum, nici în alte dăți când am vrut să-l văd. Nici măcar în perioada exilului, noi, bunic și nepot, nu am fost despărțiți și amândoi am prețuit această legătură de sânge. Cunoscându-l atât de bine, nu cred că el este cel care a decis ca noi să nu ne vedem. Dimpotrivă, știu că și-ar fi dorit mult”, spunea Nicolae.

În schimbul de comunicate și postări pe Facebook a intervenit și mama lui Nicolae, tot printr-un comunicat transmis de Casa Regală. Din acest moment nu mai e un secret că la baza întregului scandal a stat un presupus copil nelegitim. Principesa Elena își acuză public fiul că nu a clarificat parnitatea copilului.

„Chiar Regele, primind vestea căsătoriei fiului meu, i-a transmis lui Nicolae, într-o scrisoare privată din 4 august 2017, că este profund întristat că Nicolae nu a făcut nimic pentru a clarifica paternitatea presupusului său copil, o fetiță de aproape doi ani. Aceasta arată o lipsă de responsabilitate inacceptabilă. La cea mai recentă vizită a mea la Aubonne, în luna august, tatăl meu mi-a confirmat personal decizia sa de a nu-l primi pe Nicolae, lucru cunoscut de fiul meu”, se arată în anunțul Casei Regale, care o citează pe Principesa Elena.

Nicoleta Cîrjan, femeia cu care se presupune că Nicolae ar avea un copil, a anunțat la rândul ei că nu a refuzat testul ADN, precizând că a cerut să îl facă în două locuri diferite. Declarația venea după ce Nicolae Medforth-Mills afirmase că situația a rămas neclară deoarece femeia nu s-a prezentat la efectuarea testului.

„Pentru ultima oară, vă reamintesc: nu am refuzat niciodata să fac test ADN cu Iris! Tot ce am cerut a fost să îl facem în două locuri diferite (alese chiar și prin tragere la sorți). Acum, întrebare de 10 puncte pentru toți cârcotașii mei: dacă are intenții bune referitor la copilul lui de ce refuza sa faca doua teste?”, a scris Nicoleta Cîrjan pe Facebook.

Totul a culminat cu un comunicat de presă, transmis sâmbătă, 18 noiembrie, în care Nicolae susține că vrea să facă publice câteva detalii legate de excluderea sa din succesiunea la Coroană.

Nicolae acuză familia Regală că i-a plătit o sumă modică, după retragerea titlurilor, considerând acum că aceștia bani erau de fapt pentru exilul și tăcerea sa.

Cât privește paternitatea copilului, „în cauza lipsei constante de cooperare din partea mamei presupusului meu copil, situația aceasta a rămas încă neclarificată. Până în acest moment, nu există nicio dovadă medicală care să susțină acuzele mamei”, preciează nepotul regelui.

Nicolae susține că ultima dată s-a întâlnit cu bunicul său în 2015, atunci când, din discuții a înțeles că regele nu știa că el are interdicție să stea în România.

„După ce am informat-o pe mătușa mea Margareta că am ajuns la București pentru a rezolva o serie de probleme personale, inclusiv situația presupusului meu copil, invitând-o cu prietenie să ne vedem, am primit în schimb un mail foarte neplăcut în care eram acuzat că nesocotesc o așa-zisă dorință a regelui. Drept urmare, Casa Regală a considerat de cuviință să sisteze acel modest ajutor financiar la care am făcut referire. Ulterior, am primit și scrisoarea de la Rege, redactată pe calculator, în rândurile căreia, nu l-am recunoscut deloc pe bunicul meu: Mi se comunica rece că îmi este interzis ca de la acel moment înainte să trăiesc sau să muncesc în România. Cunoscându-l bine și petrecând lângă el atâția ani am convingerea că bunicul meu, Regele Mihai, el însuși un exilat, nu mi-ar fi cerut să părăsesc definitiv România. Dacă ar fi avut să îmi spună ceva, mi-ar fi spus-o direct, așa cum a făcut-o de fiecare dată. Dacă ar fi vrut să ceară ceva de la mine ar fi făcut tot posibilul să fie el cel care cere și în niciun caz un intermediar. Niciodată relația noastră nu a avut nevoie de intermediari.

Ce avere are Regele Mihai

Averea regelui Mihai I a fost evaluată la 60-62 de milioane de euro de Top 300 Capital. Casa Regală a României deține Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peleș, Castelul Pelișor și Castelul Foișor), retrocedat în 2008, și Domeniul Regal Săvârșin, retrocedat în 2001. Palatul Elisabeta a fost oferit ca reședință oficială permanentă a Regelui Mihai, în calitate de fost șef de stat, dar nu se află în proprietatea sa. În plus, Regele Mihai I mai deține aproape 20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București, un imobil și terenuri în Poiana Țapului, câteva cabane și cantoane în Azuga-Predeal și zeci de kilometri de drumuri forestiere, proprietăți care i-au fost retrocedate.

Motivele pentru Carol al II-lea și prințul Nicolae au fost excluși de la succesiune

În istoria Casei Regale a României au mai existat două excluderi la succesiune. Principele Carol a fost exclus în 4 ianuarie 1926, după ce a renunțat la tron a doua oară, de data aceasta pentru Elena Lupescu. Prima dată a renunțat la tron în august 1919, după ce cu un an înainte se căsătorise cu Ioana Maria Valentina Lambrino, cunoscută ca Zizi Lambrino, fiică a generalului român Constantin Lambrino. Căsătoria celor doi încălca Statutului Casei Regale, care prevedea mariajul membrilor Casei Regale a României numai cu persoane din alte case regale. Regele Ferdinand l-a pedepsit plasându-l în arest timp de 75 de zile la mânăstirea Horaița (județul Neamț). Printr-o sentință controversată din 8 ianuarie 1919, tribunalul Ilfov a anulat căsătoria. Relația lor a continuat însă, iar la 8 august anul următor li s-a născut fiul Mircea Grigore Lambrino (nelegitim, fiind născut după anularea căsătoriei și nerecunoscut de Carol).

După renunțarea la Zizi, Carol s-a căsătorit cu prințesa Elena a Greciei, însă un an mai târziu a cunoscut-o pe fosta dansatoare la Viena, Elena Lupescu, cu care a decis să rămână în străinătate în 1923. În decembrie 1925, de la Veneția, Carol i-a trimis o scrisoare tatălui său prin care îl anunța că renunță la calitatea de moștenitor al Coroanei. În ciuda insistențelor făcute de Regele Ferdinand la adresa lui Carol pentru a renunța la decizia luată, în ziua de 4 ianuarie 1926, Adunarea Națională Constituantă a adoptat legile prin care se accepta renunțarea lui Carol, se modifica Statutul Casei Regale, astfel încât principele Mihai era proclamat moștenitorul tronului și se constituia o Regență care să exercite prerogativele suveranului, în cazul că acesta ar ajunge pe tron înainte de vârsta majoratului. Noua instituție a intrat în vigoare după decesul Regelui Ferdinand I pe 20 iulie 1927.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe dexonline, în noaptea alegerilor, la diferență notabilă...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cele mai controversate declarații ale lui Călin Georgescu: Apologia legionarilor, elogii aduse lui Putin și...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
Cum se menține în formă Cristela Georgescu, la 54 de ani! Soția lui Călin Georgescu...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Călin Georgescu, pe primul loc. Elena Lasconi, 2.297 de voturi peste...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Elena Lasconi, prima reacție după ce a intrat în cel de-al doilea tur al alegerilor...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Anunțul RAR pentru cei care vor să facă ITP-ul
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea momentului despre Călin Georgescu. Dan Diaconescu aruncă bomba. Nu știa nimeni
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum s-a fotografiat Iulia Vântur cu tatăl lui Salman Khan de ziua lui: ”M-a făcut...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cercetătorii au reușit să recreeze sunetele dinozaurilor