Prim-ministrul britanic a anuntat o serie de subvenții acordate celor care sunt de acord să renunțe la mașinile diesel. Aceștia ar urma să primească între 1.000 și 2.000 de lire sterline, scriu cei de la Financial Times, potrivit Business Magazin.
În februarie, Comisia Europeană a trimis guvernului britanic o ultimă avertizare cu privire la lipsa de reacție față de depășirea limitei de poluare în Londra și alte 15 orașe. Marea Britanie a fost una dintre cele 5 țări ce au primit, în 2013, o astfel de avertizare; celelalte au fost Germania, Franța, Italia și Spania.
Ca urmare, guvernul a anunțat acordarea de subvenții în valoare totală de 290 milioane de lire sterline pentru cei care vor să achiziționeze mașini electrice sau hibrid.
O altă măsură a fost deja propusă de Sadiq Khan, primarul Londrei, care a cerut impunerea unei taxe de 10 lire pentru orice mașină cu standarde euro mai vechi de 5 ani care tranzitează centrul orașului.
Germania ar putea chiar interzice, începând din anul 2030, vehiculele cu motoare diesel și benzină, inițiativa fiind susținută de reprezentanții landurilor și recomandată inclusiv Uniunii Europene, în contextul ratificării Acordului de la Paris privind limitarea poluării, relatează revista Der Spiegel.
O rezoluție adoptată de Bundesrat (Camera superioară a Parlamentului german) exprimă susținere pentru interzicerea, începând din anul 2030, a vehiculelor cu propulsie diesel și benzină în toate landurile din Germania. Rezoluția este rezultatul unei înțelegeri a reprezentanților landurilor conduse de formațiunile Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) și Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta). CDU și SPD formează alianța politică aflată la guvernare și la nivel central în Germania.