Premieră în România, în Comuna Izvoarele, unde acum patru ani s-au petrecut sute de cutremure misterioase. Investiție de 400.000 de euro, inspirată din SUA și Japonia

Unitatea inaugurată la Galați a costat aproximativ 400.000 de euro și este inspirată din sisteme din Japonia și America.

Dacă va avea succes, specialiștii români vor solicita finanțare pentru extinderea sistemului în toată țara. Până atunci, cercetătorii vor încerca să afle ce s-a întâmplat la Izvoarele în urmă cu patru ani.

„În programul de guvernare exista obiectivul de a lega cercetarea de practică… Exact asta se întâmplă astăzi aici. Aceste stații de observare atât de adâncime, cât și de suprafață, au ca scop construirea de strategii având o bază informativă. Exista riscuri seismice pe care trebuie să le cunoaștem, iar cercetarea are un rol important. Trebuie să știm cauza și să găsim soluții. Este o investiție strategică, o investiție importantă pentru cercetare. Sunt trei stații seismice cu foraje la Izvoarele, Schela și Negrea, așezate în formă de triunghi, și opt stații de suprafață în diferite zone din cele trei localități”, a declarat jurnaliștilor ministrul Cercetării și Inovării, Lucian Georgescu.

Unitatea de cercetare a cutremurelor de suprafață din județul Galați este construită de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului cu ajutorul autorităților locale. Acestea au concesionat terenul și au oferit utilitățile necesare.

„Zona aceasta a județului Galați a devenit o zonă seismică drept pentru care, împreună cu cei de la Institutul de Fizica Pământului, am reușit să punem bazele acestei stații de monitorizare. Cred ca cercetătorii vor elucida cauza fenomenelor din aceasta zonă greu încercată de-a lungul timpului”, a declarat prefectul județului Galați, Gabriel Panaitescu.

Cele trei stații subterane sunt amplasate la opt kilometri distanță una de cealaltă, iar senzorii au fost îngropați la o adâncime de 60 de metri. Aparatele înregistrează mișcările scoarței terestre și trimit informațiile automat la Institutul de Fizica Pământului.

„Este o premieră la nivelul cercetării în România, nu există un alt sistem similar în țară. Datele se transmit la București în tip real, acolo avem un sistem de calcul automat care colectează datele, localizează cutremurul, spune adâncimea, magnitudinea și trimite informațiile în timp real către utilizatori, autorități, ISU etc. Utilitatea am putea spune că este multiplă: în primul rând informațiile obținute de la această stație sunt utilizate pentru proiectarea în construcții, pentru alunecările în teren, cutremurul poate fi un generator pentru alunecările de teren. Și pe partea de alertare, datele pot fi folosite și transmise către ISU”, a declarat directorul general al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu.

De asemenea, stația seismică din Galați va oferi detalii despre structura solului și va contribui la întocmirea hărților de risc.

Unitatea a apărut în condițiile în care, în urmă cu patru ani, sute de cutremure misterioase au fost înregistrate în localitatea Izvoarele. În 2013 și în 2014 peste 500 de cutremure s-au produs în satul gălățean. Originea mișcărilor tectonice a rămas un mister, deși în zonă au venit numeroși specialiști. De vină pentru mișcările scoarței ar putea fi pânza freatică sau o falie nedescoperită. Specialiștii, însă, au exclus varianta localnicilor care dau vina pe sondele petroliere din zonă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Românii sunt verificați. ANAF face măcel. Este obligatoriu în România
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor