Lovitură pentru companiile care obișnuiesc să pună dobânzi penalizatoare uriașe. Decizia luată azi în Senat

Lovitură pentru companiile care obișnuiesc să pună dobânzi penalizatoare uriașe. Decizia luată azi în Senat
Publicat: 21/11/2017, 17:18

„Am stabilit, în momentul ăsta, că dobânda penalizatoare trebuie limitată, tocmai pentru a pune capăt acestui tăvălug care face ca dobânzile să ajungă la niște cifre astronomice. Este o chestiune discutată cu absolut toate partidele politice, cred că aici suntem într-o situație de a intra în normalitate. Nu vreau să discutăm aici despre măsuri de stânga sau de dreapta. A face dreptate unor oameni nu ține de doctrină politică, iar noi, astăzi, n-am făcut altceva decât să facem dreptate oamenilor”, a declarat senatorul PNL, Daniel Zamfir, după ședința celor două comisii.

Senatorul liberal a spus că, practic, prin aceste modificări se reglementează stabilirea dobânzii penalizatoare între comercianți și persoane fizice.

„Dobânda penalizatoare trebuie reglementată, pentru că în textul Ordonanței 13, care făcea referire la felul în care se reglementează dobânzile penalizatoare între comercianți, adică între persoanele juridice, făcea referire, de asemenea, cum se stabilește dobânda penalizatoare între persoane fizice. Ei bine, era o scăpare a legii: nu se făcea referire cum se stabilește dobânda penalizatoare între comercianți, respectiv IFN-uri, și persoane fizice. Ori noi nu am făcut altceva decât să reglementăm și acest lucru. Am stabilit cuantumul dobânzii penalizatoare, între IFN-uri (comercianți) și persoane fizice, care exact ca în textul Ordonanței 13, nu va putea depăși cu mai mult de 50% dobânda legală. Adică, dacă tu te-ai împrumutat cu o dobândă de 10%, dobânda penalizatoare nu poate depăși 15%”, a adăugat Zamfir.

„În raporturile juridice dintre consumatori și profesioniști, inclusiv comercianți, dobânzile penalizatoare se pot capitaliza și produce dobânzi doar în baza unei convenții speciale și numai pentru depășirea scadenței cu mai mult de un an”, se arată în textul legislativ.

Potrivit textului normativ, dobânda convențională, atât cea remunatorie, cât și cea penalizatoare, plătibilă conform contractului de către consumator, nu poate depăși cu mai mult de 50% pe an dobânda legală, iar dispozițiile alineatelor de mai sus se aplică și în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalități de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele – interese moratorii.

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat, miercuri, după ședința celor două comisii, că dobânda legală a declanșat cele mai multe litigii în justiție.

„Dobânda legală este un standard la care se referă și Codul civil și multe alte reglementări, dar ea a fost lăsată într-o anumită zonă de imprecizie, încă din 2011, și această zonă de imprecizie a fost și cea care a declanșat cele mai multe situații neplăcute și cele mai multe litigii în justiția română. Este vorba de raporturile juridice dintre comercianți, pe de o parte, și consumatori – pe de altă parte, unde se ajunsese la niște exagerări inadmisibile într-un stat de drept. Penalitățile ajungeau la procente care aveau trei cifre, patru cifre, și uneori chiar cinci cifre”, a punctat avocatul.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie și penalizatoare pentru obligații bănești, precum și pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar este semnat de parlamentari PSD, ALDE, PNL și UDMR.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Misiunea spațială Hera a primit un asistent AI „prietenos”