Prima pagină » Știri externe » După ce a anunțat că se gândește să iasă din NATO, Turcia își întărește parteneriatul militar cu Rusia. Înțelegerea încheiată de cele două state

După ce a anunțat că se gândește să iasă din NATO, Turcia își întărește parteneriatul militar cu Rusia. Înțelegerea încheiată de cele două state

După ce a anunțat că se gândește să iasă din NATO, Turcia își întărește parteneriatul militar cu Rusia. Înțelegerea încheiată de cele două state
Detalii pe Gândul.

Ministrul turc al Apărării a declarat în fața Comisiei de Buget a Parlamentului de la Ankara că cele două state au parafat acordurile pentru livrarea sistemului S-400, iar primul va ajunge în Turcia în 2019.

„Prima livrare a sistemului antiaerian va fi finalizată în 2019″, a declarat Canikli.

Sistemul rus S-400 este proiectat să distrugă avioane, rachete de croazieră și rachete balistice, inclusiv rachete cu rază medie de acțiune, dar pot fi, de asemenea, utilizate pentru obiective aflate la sol. S-400 poate viza ținte aflate la o distanță de până la 400 de kilometri și la o altitudine de până la 30 de kilometri.

Mai multe state NATO au criticat apropierea Ankarei de Rusia, mai ales în urma anunțului cu privire la achiziționarea sistemului S-400, pe motiv că acest sistem nu este interoperabil cu radarele Alianței Nord-Atlantice.

Yalcin Topcu, șeful de cabinet al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat, luni, că Turcia ar putea să reconsidere statutul de membru NATO, afirmând că Alianța a avut numeroase atitudini ostile față de Ankara, relatează NY Times și Anadolu.

Topcu a precizat că este timpul ca Parlamentul de la Ankara să reconsidere statutul de membru al Alianței Nord Atlantice.

„Această organizație, care are tot felul de atitudini ostile față de un membru al său (Turcia – n. red.), nu este obligatorie pentru noi. Prezența marii națiuni turce în această organizație a început să fie pusă sub semnul întrebării”, a declarat șeful de cabinet al președintelui turc.

Săptămâna trecută, Turcia a decis să își retragă cei 40 de militari dintr-un exercițiu NATO desfășurat în Norvegia, după ce fondatorul națiunii, Mustafa Kemal Ataturk, și Erdogan au fost incluși pe lista țintelor inamice. Ulterior, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO și-a prezentat public scuze, însă președintele turc le-a respins.

Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO, după Statele Unite, și are frontiere comune cu Siria, Irak și Iran, aspect ce o transformă într-un partener important al Alianței Nord-Atlantice. În ultimul timp, liderii de la Ankara au început să se îndepărteze de NATO și de UE, aspect ce a alarmat Occidentul.

În urmă cu câteva luni, președintele Turciei, Recep Erdogan s-a arătat nemulțumit de cooperarea militară cu SUA, afirmând că „ani de zile Turcia a fost incapabilă să obțină ceea ce vrea de la Statele Unite în ceea ce privește achiziționarea sistemelor de rachetă pentru apărare aeriană și a fost forțată să facă cumpărături. Achiziționarea acestui sistem este rezultatul căutărilor noastre. Și Grecia, stat membru NATO, folosește sisteme S-400 de ani de zile. De ce SUA au îngrijorări în privința noastră?”

Autor

Citește și