„În cazul României, Comisia Europeană a stabilit că nu a fost adoptată nicio acțiune efectivă ca reacție la recomandarea făcută de Consiliul Uniunii Europene în iunie”. În acest context, Comisia Europeană „propune Consiliului UE să adopte o recomandare revizuită adresată României pentru a corecta devierea semnificativă de la modul de ajustare a parcursului spre atingerea obiectivelor bugetare de termen mediu”, se arată într-un comunicat postat miercuri pe site-ul Executivului UE.
„În iunie 2017, Consiliul UE a emis o recomandare adresată României în sensul unei ajustări structurale anuale de 0,5% din PIB, în cadrul Procedurii Devierii Semnificative. În contextul evoluțiilor apărute între timp și al lipsei de acțiuni efective din partea României pentru a-și corecta devierea semnificativă, Comisia Europeană propune acum o nouă recomandare, privind o ajustare structurală anuală de cel puțin 0,8% din PIB în 2018″, precizează instituția.
În conformitate cu Articolul 121 al Tratatului de funcționare UE, statele membre trebuie să aplice măsuri financiare solide pe termen mediu prin coordonarea politicilor economice și prin monitorizare multilaterală, în scopul evitării apariției deficitului bugetar excesiv.
În iulie 2016, Consiliul UE a recomandat României să limiteze devierea de la obiectivele bugetare pe termen mediu în 2016 și să efectueze o adustare fiscală anuală de 0,5% din PIB în 2017.
După o evaluare completă, în mai 2017, Comisia Europeană a constatat o deviere semnificativă a României de la obiectivele bugetare de termen mediu și a emis un avertisment Bucureștiului. Potrivit Articolului 10 (2) al Reglementării CE 1466/97, la o lună de la emiterea avertismentului, Consiliul UE trebuie să formuleze recomandări statului membru vizat pentru a adopta măsurile politice necesare. În următoarele cinci luni, statul respectiv trebuie să abordeze problema devierii de la obiectivele bugetare. România a avut termenul-limită 15 octombrie 2017 pentru a adopta măsurile adecvate.