Moțiunea a picat. Tudose se laudă cu lista investițiilor și cu „revoluția fiscală” și acuză PNL de răspândirea de „știri false”: „Manualul de clasa a V-a, pe ăla vi-l dăm personal, dacă acolo sunteți”

Moțiunea a picat. Tudose se laudă cu lista investițiilor și cu „revoluția fiscală și acuză PNL de răspândirea de „știri false: „Manualul de clasa a V-a, pe ăla vi-l dăm personal, dacă acolo sunteți
Publicat: 23/11/2017, 14:28
Actualizat: 23/11/2017, 15:05

UPDATE: 14:17:Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose a picat. Moțiunea de cenzură a reușit să strângă doar 159 de voturi. Pentru ca Guvernul Tudose să pice era nevoie de cel puțin 233 de voturi. Potrivit datelor oficiale, din cei 465 de aleși au fost prezenți 317 și au votat 185. Din cele 185 de voturi, 159 au fost pentru, trei contra și 23 de abțineri.

UPDATE: 13:16: Începe votul pe moțiunea de cenzură

UPDATE 13:05:„Moțiunea de cenzură de azi nu e a PNL. PNL prezintă și vă demonstrează că ori nu conoașteți unde duceți România, ori o face intenționat. Personal, vă suspectez că o faceți intenționat. (…) Toate aceste măsuri fiscale se dovedi nimicitoare pentru economia României. Așteptați-vă la haos de la 1 ianuare”, a susținut în plen senatorul Florin Cîțu, somându-l pe Tudose să aibă curajul să spună răspicat dacă vrea ca România să iasă din UE.

„Dacă avem creștere economică de ce nu ați majorat salariile din 2017, așa cum ați promis, de ce ați amânat creșterea pensiilor și, mai ales, de ce e nevoie de modificarea Codului Fiscal? De ies oamenii în stradă și vor ieși și duminică? (…) Poate nu știți cifrele, așa că vă rog să vi le notați și să le țineți minte. Contribuția investițiilor la creștere economică – 0. Nimic nu se datorează investițiilor, este doar un foc de paie, de asta nu se vede în buzunarele românilor”, a mai spus Cîțu.
Efectul cel mai vizibil al acestui deficit comercial, a argumentat senatorul, este ceea ce se întâmplă cu moneda națională de luni de zile. „Ați distrus cu bună științpă încrederea în moneda națională, ar trebui să răspundeți pentru asta. O rată a inflației de 5,6% înseamnă tăieri de salarii, adică tragedii pentru o țară întreagă. Veniturile fisacle sunt mai mici, cu 10 miliarde de lei mai puțin decât trebuia să încasați, exact cât ați tăiat de la investiții. Pe înțelesul dumneavoastră, majoritatea banilor colectați din impozite se duc pe cheltuieli neproductive. (…) Ați sacrificat intenționat investițiile”.
UPDATE 13:01:Deputatul PNL Florin Roman a adus, miercuri, la Tribuna Parlamentului, lapte, ouă, pânine, carne și ulei – alimente de bază despre care a spus că puteau fi cumpărate de o familie cu 43 de lei, în luna septembrie, în timp ce acum costul total al acelorași alimente a ajuns la 65,99 de lei.

„O familie de oameni simpli m-a rugat să vin cu aceste alimente în fața dumneavoastră și să vorbesc în numele lor. Au cumpărat de dimineață alimentele de bază și le-au comparat cu cele din luna septembrie. Un litru de ulei, 4, 29, acum este 7,01 lei; un litru de lapte, 4, 10 lei, acum l-au cumpărat cu 5,10 lei. Au luat unt, apoape că s-a dublat prețul, de la 6,45 de lei s-a dus la 11, 14 lei. Au luat oamenii ca noi toți o pâine de 600 de grame pe care o mănâncă o familie, de la 4,41 s-a dus la 5, 99. E o familie mai înstărită pentru că și-a permis să cumpere și carne de porc. Costa 20,12 lei kg acum e 24, 29 lei. Ei nu au orbul găinilor domnule Daea (…) prețul ouălor a crescut de la 45 de bani la 1,10 bani”, a declarat deputatul PNL Florin Roman, de la Tribuna Parlamentului, după ce a scos din plasă fiecare produs și a precizat costul acestuia.

Florin Roman a afirmat că pentru produsele pe care le-a adus la tribuna Parlamentului familia amintită a plătit 65,95 de lei, în condițiile în care în luna septembrie, aceleași produse costau 43, 87 de bani, cu 22 de lei mai puțin.

Liberalul le-a spus parlamentarilor că un tânăr care lucrează într-o multinațională, pe care PSD „o înjură zi de zi”, și care „a îndrăznit să creadă” și a votat PSD, are parte acum de o rată care a crescut de la 1487 lei la 1535 de lei.

„Dar nici ROBOR-ul nu-l mai vede nimeni și de vină este Soror”, a adăugat Roman, criticând și creșterea prețului la pompă, despre care a spus că cetățenii mai puțin norocoși decât liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu „o simt în buzunar”.

Florin Roman a criticat și modificările aduse la Codul Fiscal, arătând plenului un dosar gros de o palmă, precizând că „un privat” l-a rugat să arate dosarul ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa și să îi ceară să lase România „în pace”.

„Sunt câteva sute de file care dau peste cap România”, a spus Roman.

„Programul de guvernare este o perdea pentru legile justiției și asta o știm cu toții. Poate vă mai ajută mirul. Să nu fie cazul. (…) Asta este România reală și statul paralel la care faceți trimitere”, a spus deputatul PNL. Roman și-a încheiat discursul cerându-i premierului „să nu mai ia România la mișto”.

UPDATE 12:51:Traian Băsescu:„Anul acesta s-au produs câteva evenimente. Au crescut salariile în sectorul bugetar cu 21,2%, pensiile cu 12%, a crscut salariul mediu la 1450 de lei. Rezultate: a crescut prețul la combustibil, energia electrică și gaze, alimente, s-a produs o diminuare masivă a investițiilor din bugetul de stat, deficit bugetar în creștere, deficit de cont curent în creștere explozivă.

Companiile activează într- un mediu fiscal absolut incert. În actualul mediu fiscal se raportează creștere econmică masivă și reală. Și vreau să vă spun că nu provine numai din consum. Producția industrială este de 7,7%. Dar în aceste condiții, mă întreb, de ce e nevoie de modificarea Codului Fiscal la 1 ianuarie, atât timp cât el stimulează creșterea economică?”.

UPDATE 12:40:Președintele USR, Dan Barna, a declarat joi, la dezbaterea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Tudose, că România nu merită ca al treilea om în stat să fie condamnat penal pentru furt de voturi, cerându-i încă o dată demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

„USR va vota moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Tudose și cerem încă o dată demisia lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. România nu merită ca al treilea om în stat să fie o persoană condamnată penal pentru furt de voturi și anchetat pentru un nou dosar de fraudă și constituirea unui grup infracțional care ne propune un stat cu justiție decorativă, paralel cu statul de drept, într-adevăr”, a susținut Barna.

De asemenea, liderul USR a precizat că partidele aflate la putere, PSD și ALDE, se află într-o „fundădură” și responsabil de acest lucru este liderul social-democrat, Liviu Dragnea.

„Omul care v-a adus în această fundătură este nimeni altul decât Liviu Dragnea. Omul care a confiscat toată puterea, inclusiv pe a Guvernului devenit marionetă, inclusiv puterea dumneavoastră ca parlamentari. A confiscat toată puterea ca să rezolve, ducându-vă cu el, cu totul alt obiectiv decât programul de guvernare. Un obiectiv mic, meschin și uman. Niște probleme personale și de grup de natură penală. Iar pentru atingerea acestui obiectiv, România, justiția, statul de drept sunt sacrificate în aceste zile, cinic și conștient, ca daune colaterale pentru atingerea acestui obiectiv”, a precizat Barna.

Totodată, președintele USR a mai spus că, potrivit datelor formațiunii, Guvernul Tudose a îndeplinit chiar mai puține măsuri din programul de guvernare, față de câte a îndeplinit Guvernul Grindeanu.

„În această dezbatere, USR a actualizat raportul privind stadiul realizării programului de guvernare. La aproape 5 luni de la investire, Guvernul Tudose a reușit să îndeplinească doar 11 dintre cele 343 de măsuri pe care Guvernul nu le îndeplinise sau le îndeplinise doar parțial. Dacă Guvernul Grindeanu reușise să ducă la bun sfârșit 50 de măsuri în cinci luni de mandat, Guvernul Tudose a reușit 11. Până la această oră, când dezbatem această moțiune, Guvernul Tudose a îndeplinit numai 3% din programul de guvernare. Adevărul crud este că Mihai Tudose și cabinetul său a arătat că este un premier chiar mai slab decât Sorin Grindeanu”, a subliniat Dan Barna.

UPDATE 12:34:Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu participă, la ora transmiterii știrii, la o dezbatere organizată de pensionarii social-democrați, chiar în timpul ședinței de plen unde se discută și votează moțiunea de cenzură.

Dezbaterea organizată de pensionarii sociali democrați are loc la Grupul PSD din Camera Deputaților, acolo unde au ajuns și președinții celor două Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

UPDATE 12:07:PNL a anunțat că organizează un lanț uman în jurul Parlamentului, joi, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură, și i-a invitat pe cei nemulțumiți de politicile economice ale Guvernului și de preconizatele modificări din justiție să se alăture manifestației.

La ora transmiterii știrii, mii de oameni manifestează în jurul Palatului Parlamentului. Printre cei care se află în fața Casei Poporului se numără și președintele PNL, Ludovic Orban.

Protestatarii au pancarte cu mesaje precum „Justiție, nu corupție”, „Dragnea, te așteaptă DNA”, „Dragnea, nu uita, țara nu-i moșia ta”, „PSDragnea: În campanie mumă, la putere ciumă”.

UPDATE 11:50:„Asta e, atâta pot.Spun asta, pentru că în mod evident avem repere diferite în ceea ce privește realitatea.Dumneavoastră spuneți că am reușit să provocăm un haos generaliuzat în domenii vitale. Despre ce haos vorbim?”, și-a început Tudose discursul.

„Sănătate. Avem investiții record în infrastructura de sănătate, am realizat modernizarea și extinderea a 17 spitale publice, reparații capitale la alte 8, la maternitatea Brașov, spitalul de copii din Iași, terenuri pentru viitoarele spitale regionale. Am furnizat 18 milioane de euro pentru centre comuntiare integrate, s-au livrat 277 de mașini de anestezie pentru blocurile operatorii. S-a demarat achiziția a 12 aparate de computer tomograf, astfel că toate spitalele să aibă acest echipament. 21 aparate rezonanță magnetică nucleară, la fel, pentru toate spitalele. În plus, 5 echipamente de radioterapie pentru 5 centre oncologice din țară. Dacă acesta este haos, atunci ne asumăm acest tip de haos. Probabil că liniștea era când dumnavoastră ați închis spitalele”, a detaliat Tudose.

În Educație. Vă amintesc că ăsta a fost primul an după mult timp când manualele au fost pe bănaci la începutul anului. Am construit 46 de grădinițe, 27 de școli… Manualul de clasa a V-a, pe ăla vi-l dăm personal, dacă acolo sunteți, e în regulă. S-au făcut progrese în ceea ce priveș învățământul dual, au fost înființate peste 100 de clase. Am dat transport gratuit pentru toți studenții pe calea ferată”.

Infrastructură: La momentul preluării guvernării toate proiectele de infrastructură erau blocate sau nu existau. S-a demarat procedura detransmitere la Comisia Europeană a aplicației pentru autostrada Sebeș-Turda, s-a realizat parteneriatul cu Banca Mondială. Pentru Sibiu-Ploiești au fost deschise ofertele pentru loturile 1 și 5, iar pentru Pitești-Craiova au fost deschise pentru toate loturile. Pentru calea ferată am obținut 2,8 miliarde de lei din fonduri europene, au fost achiziționate două aeronave noi la TAROM, s-a făcut modernizarea aeroportului. Pe scurt, ceea ce dumneavoastră n-ați realizat împreună cu tehnocrații în tot timpul cât ați fost la putere”

Mihai Tudose a argumentat că anul acesta nu a fost unul propice pentru investiții, pentru că Executivul nu a avut ce continua și a fost nevoit să facă totul de la 0 și să depună proiecte noi.

„Ați spus că programul nostru de guvernare a fost o iluzie, dacă vi se pare o iluzie că am avut o creștere economică de 7%, atunci dumneavoastră trăiți într-o lume iluzorie. Tot o iluzie sunt și veniturile statului care au crescut cu miliarde de lei sau poate tot iluzie faptul că am înregistrat un sfert de milion de noi contracte de muncă”, a mai spus acesta.

Premierul a vorbit și despre gradul de absorbție a fondurilor europene, despre care a spus că anul trecut a fost 0,24%, procent pe care l-a catalogat drept foarte bun,„superb”, chiar„mult pentru ce a reprezentat fostul guvern”. Acesta i-a rugat, ironic, pe parlamentarii din opoziție să nu mai dea exemplu un Guvern care„a pus țara pe butuci”.

Premierul nu a ratat subiectul salariilor, precizând că fondurile pentru salarii au crescut continuu, iar pentru anul viitor se preconizează alocarea unei sume de 81,9 miliarde pentru salarizarea în sectorul public.„Evident că dumneavoastră vi se pare că acest lucru este o scădere”.

„Cea mai importantă creștere, așa cum am anunțat și în programul de guvernare, a fost în sectorul de Sănătate. Eu înțeleg că nu aveți contact cu realitatea. Am crescut salariul minim, în 2018 la 1900 de lei. Ne acuzați că transferul contribuțiilor va fi un eșec. Mult timp v-ați luptat să induceți că de la 1 ianurie o să scadă salariile, o să vină apocalipsa. Acum v-ați nuanțat mesajul, ‘bine, cresc, dar nu așa de mult’. Apoi o să mai faceți o moțiune de cenzură că au crescut salatiile prea mult și nu e sustenabil. (…) Pentru salariul mediu spuneți că e o creștere de 3 lei. Este adevărat, deocamdată, doar că acel salariat va avea o creștere a contribuției la pensie, va fi mai mare cu 163 în fiecare lună. Va avea o penise mai mare cu 20, 25%”.
Tudose a vorbit din nou și despre TVA split, ca despre un„experiment fiscal” între ghilimele, spunând că, într-adevăr, bagă groaza în cineva, adică în cei care au profitat până acum ca să nu plătească TVA de zeci de miliarde de lei.
„Dragi colegi, întelegem că trebuie să vă justificați activitatea în Parlament, dar vă rog eu, nu mai răspândiți știri false. România are o situație economică stabilă, sustenabilă. A veni cu aceste știri false despre cum dispare zahărul din ceai pe guvernarea noastră, despre cum nu mai zboară albina, când presa ne numește tigrul europei, dumneavoastră faceți rău.”

UPDATE:Aleșii PSD au părăsit joi sala de plen, acolo unde urmează să fie dezbătută și votată moțiunea de cenzură la adresa Guvernului Tudose, în timp ce aleșii ALDE se află în sală.UDMR a anunțat că se va abține de la vot.Președinții celor doua Camere, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, nu prezidează ședința de plen reunit de joi, în care se dezbate și supune votului moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose, reuniunea fiind condusă la nivel de vicepreședinți.

Președintele PNl Ludov Orban a declarat joi, înainte de dezbaterea din plenul reunit pe marginea moțiunii de cenzură, că PNL va continua să lupte cu puterea abuzivă, indiferent de rezultatul de azi, susținând că argumentele aduse de opoziție sunt suficiente să convingă orice parlamentar.

„E o obligație morală pentru PNL să depună moțiunea de cenzură, într-un moment în care guvernarea PSDragnea duce România spre nicăieri. Moțiunea are argumente suficient de puternice să convingă orice parlamentar care ascultă de rațiune și nu de dictatul lui Liviu Dragnea”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat de șansele pe care moțiunea le are să treacă, în condițiile în care UDMR se abține de la vot, Orban a declarat că „nu întotdeauna este vorba de matematică. Indiferent de ce se întâmplă azi, PNL continuă să lupte cu această putere abuzivă, care încearcă să acapareze Justiția. (…) Există alternativa guvernării clar conturată. PNL poate oricând să guverneze. Dacă UDMR se abține, face o greșeală”.

„Vă îndemnăm să votați pentru adoptarea acestei moțiuni de cenzură și retragerea încrederii acordată guvernului Tudose, pentru că știm că este singurul lucru corect care mai rămâne de făcut în acest moment. Prin votul dumneavoastră, opriți distrugerea economiei, încetați atacul la Justiție, nu scoateți România din Uniunea Europeană!”, afirmă PNL în moțiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”.

PNL susține că demiterea Guvernului Tudose trebuie să ducă „imediat și automat la abrogarea ordonanțelor de urgență care au generat haosul fiscal și să oprească atacul la independența Justiției”. „Actuala guvernare PSD-ALDE a reușit într-un timp record să provoace un haos generalizat în toate domeniile vitale – de la sănătate și educație, la fiscalitate, justiție sau infrastructură”, arată PNL.

Liberalii susțin că beneficiile unei creșteri economice substanțiale au fost anulate de măsurile populiste și haotice luate în economie de „cuplul de economiști de renume mondial Dragnea – Tudose împotriva mediului de afaceri și a contribuabililor onești din această țară”.

„Iresponsabilitatea, prostia și ticăloșia sunt puse împreună de Dragnea și camarila sa într-o combinație letală, care nu poate conduce România decât spre dezastru!”, se mai arată în moțiune.

Intenția depunerii unei moțiuni a fost anunțată de către președintele PNL, Ludovic Orban, pe 8 noiembrie. Propunerea sa a fost confirmată printr-o decizie luată în mod unanim de către Biroul Politic Executiv al PNL pe 13 noiembrie. „Ordonanța care a răvășit sistemul fiscal din România, care pune în pericol dezvoltarea economică a României, care creează un haos în toate domeniile, care reprezintă un atac împotriva mediului de afaceri și angajaților, atât din sectorul privat, cât și din sectorul public, alături de înrăutațirea dramatică a tuturor indicatorilor economici stau la baza acestei decizii”, a motivat președintele PNL, Ludovic Orban, adoptarea deciziei.

Tot atunci liberalii au decis ca negocierile cu celelalte grupuri parlamentare să fie conduse de către liderii de grup ai PNL de la Camera Deputaților și Senat, Raluca Turcan, respectiv Iulian Dumitrescu. Prima întâlnire a liderilor de grup liberali a avut loc pe 14 noiembrie, cu conducerea USR, acest partid fiind cooptat la redactarea moțiunii. „Am decis să inițiem împreună această moțiune de cenzură și, de asemenea, să ne adresăm celorlalte formațiuni de opoziție să susțină această moțiune de cenzură. Este în interesul românilor să scăpăm de această guvernare falimentară”, a declarat liderul deputaților PNL Raluca Turcan, la Parlament, după întâlnirea cu reprezentanții USR.

La rândul său, președintele USR, Dan Barna, a declarat că USR și PNL lucrează la un text comun al moțiunii de cenzură. „Susținem această moțiune de cenzură. (…) Timp de un an de zile această guvernare coruptă și toxică nu a făcut altceva decât să încerce să strâmbe legile României, pentru că în situația aceasta suntem și am văzut mesajul cetățenilor, pentru a rezolva probleme punctuale, probleme de clică ale actualei majorități PSD-ALDE și atunci o moțiune de cenzură este în mod evident instrumentul democratic și instrumentul parlamentar pe care îl avem la dispoziție și pe care îl susținem cu toată tăria pentru a oferi cetățenilor alternativa unei guvernări normale care să se refere la ceea ce înseamnă guvernarea unui stat”, a declarat Dan Barna.

PNL a reușit să obțină și susținerea PMP, chiar dacă partidul condus de Traian Băsescu a criticat faptul că liberalii nu vin cu o alternativă la actualul guvern. „În mod categoric vom susține orice demers împotriva PSD, însă îmi pun două întrebări: unu – atunci când un partid de opoziție serios vrea să dărâme un Guvern, trebuie să vină și cu un plan de rezervă bine definit. Îmi primul rând vrem să știm, dacă îl dăm jos pe Tudose, pe cine punem în loc?”, a spus, marțea trecută, președintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

Însă șirul succeselor PNL s-a oprit aici. Întâlnirea cu grupul minorităților naționale din Camera Deputaților nu a adus decât promisiunea că membrii grupului vor analiza textul moțiunii, text pe baza căruia vor lua o decizie. „A fost o discuție, nu o negociere (…) Am să le transmit colegilor mei textul moțiunii și vom avea o ședință luni în care vom analiza acest text. Dincolo de chestiunea punctuală a moțiunii a fost o discuție foarte bună pe teme foarte diverse”, a declarat deputatul Varujan Pambuccian, liderul de grup al minorităților.

Convorbirile din 14 noiembrie cu conducerea UDMR s-au dovedit fără rezultat pentru liberali, în pofida argumentelor lor „Indiferent de etnie este în interesul cetățenilor acestei țări să facem ca prosperitatea să ajungă mai repede și mai mult la nivelul cetățeanului de rând. Și românii și maghiarii își doresc exact exact același lucru. Discuția cu dl Hunor Kelemen a fost ca în urma consultării cu colegii din UDMR să se poziționeze față de acest demers al Opoziției (…) Vor discuta cu colegii din UDMR pentru că domniile lor consideră că sunt și unele măsuri bune care s-au luat în actuala guvernare. Probabil că vor face o analiză temeinică și vor decide în consecință”, a spus Raluca Turcan.

A doua zi însă, președintele Uniunii, Kelemen Hunor, a anunțat că parlamentarii UDMR nu vor semna textul moțiunii de cenzură, invocând deschis declarații ale lideri ai PNL percepute ca ostile față de minoritatea maghiară. „Relația UDMR-PNL e o relație care în acest moment e destul de încărcată de niște declarații din partea colegilor de la PNL. Nu poți să chemi moții și să spui să fie pregătiți la Țebea că vor fi chemați iarăși în luptă împotriva maghiarilor, nu poți spune ca șef de partid așa ceva, iar apoi să ceri voturile noastre”, a spus Hunor pentru MEDIAFAX.

Președintele UDMR a spulberat speranțele opoziției că Uniunea ar putea susține moțiunea de cenzură împotriva guvernului Tudose anunțând că parlamentarii Uniunii au decis să se abțină de la vot. „Nu putem susține moțiunea de cenzură, cum nu putem susține nici în totalitate Guvernul. Probabil că ne vom abține la vot, asta înseamnă că ambele bile vor fi introduse în urna neagră. Dacă pe parcurs se schimbă ceva, până la dezbaterea moțiunii de cenzură, nu știm când se va întâmpla, vă vom anunța”, a precizat, marți, liderul UDMR.

Kelemen Hunor a spus că, în urma analizei textului moțiunii de cenzură, a rezultat că e imposibil ca UDMR să o susțină. „Am analizat textul moțiunii de cenzură, pentru că orice decizie se ia în funcție de text. Am informat colegii mei despre discuția purtată cu Raluca Turcan și cu Iulian Dumitrescu care a avut loc săptămâna trecută și am analizat tot ce înseamnă în acest moment moțiunea de cenzură și votul moțiunii de cenzură, oferta celor care au inițiat moțiunea de cenzură, dacă propun ceva în locul Guvernului actual și am constatat că nu există, la concluzii, altceva decât deficit 3%, nevoie de transparență și reducerea birocreației, dar nu nume de premier, direcția în care vor să ducă țara, nu politici publice în sectoarele cele mai importante și nu elementele din programul de guvernare, măcar baza pe care se poate construi un program de guvernare. În aceste condiții, e greu să susții o moțiune de cenzură, e aproape imposibil”, a explicat președintele Uniunii.

În tabăra puterii, nu par să existe motive de îngrijorare. Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, după ședința CExN al PSD de la Băile Herculane, că moțiunea de cenzură depusă de PNL, este un instrument legitim al opoziției, dar va fi o oportunitate de a prezenta românilor ceea ce a făcut la guvernare în ultimul an. „Cred că pe lângă faptul că este un instrument legitim al opoziției și un instrument al opoziției este și o oportunitate de a prezenta românilor ceea ce am făcut la guvernare în ultimul an”, a declarat șeful Executivului.

La rândul, președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că nu are emoții legate de faptul că parlamentari social-democrați ar putea vota moțiunea.

De asemenea, președintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat miercuri că parlamentarii ALDE vor fi prezenți la dezbaterea moțiunii de cenzură pentru a vedea ce au de spus inițiatorii acesteia. Tăriceanu susține însă că șansele demersului sunt nule. „Vom fi prezenți în sală, am și majorat timpul de dezbatere cu 50%. Vom fi prezenți în sală și nu am hotărât să nu votăm, dar vreau să ascultăm și argumentele de la Opoziție. Va fi interesant să vedem ce argumente au. Mi se pare că este mai degrabă un exercițiu de imagine. PNL știe că are șanse zero ca moțiunea să treacă, vor să arate că se agită și se agită fără rost”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.

În perioada negocierilor purtate de liberali au fost parcurși și pașii procedurali prevăzuți de către Constituție. Textul moțiunii a fost depus, vineri, la Biroul Permanent, iar documentul a fost lecturat luni într-o ședință de plen comun a celor două Camerei. Miercuri, Birourile Permanente reunite au stabilit ca dezbaterea și votul să aibă loc joi, începând cu ora 11.

PNL a anunțat că va organiza un lanț uman în jurul Parlamentului, joi, de la ora 11, când începe dezbaterea moțiunii de cenzură, și îi invită pe cei nemulțumiți de politicile economice ale Guvernului și de preconizatele modificări din justiție să se alăture manifestației organizate de liberali. „Partidul Național Liberal cheamă oamenii nemulțumiți de guvernarea PSD – ALDE să ia atitudine și să vină mâine, la ora 11.00 în Parcul Izvor din București pentru a face un lanț uman în jurul Parlamentului României în timpul dezbaterii moțiunii cenzură inițiată de PNL: «PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă»”, se arată într-un comunicat al biroului de presă al PNL.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Escorte, păcănele, spiritism și… căței plimbați! Documente explozive în scandalul dintre Oana Zăvoranu și fostul...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Alegeri prezidenţiale Republica Moldova 2024, turul al II-lea: Votul în Republica Moldova s-a încheiat /...
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Tragedie cumplită în România. Jurnalista Rodica Sărmaș Furnea a murit într-un accident înfiorător
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu