„În primul rând, cu privire la comunicatul Departamentului de Stat al SUA. Departamentul de Stat al SUA se exprimă cum și cât i se permite. Repet, se exprimă cum și cât i se permite. Am citit și eu comunicatul și găsesc două direcții de exprimare. Prima ipoteză, prima parte, când se exprimă îngrijorarea cu privire la legislația care ar putea submina lupta împotriva corupției, slăbi independența Justiției. Aici se referă la întreaga legislație, la întregul pachet, pachet de legi care se află în procedură parlamentară. Eu cred că până la urmă ne exprimăm preocupări, dar producător de efecte juridice este actul normativ în forma lui finală. Parlamentul nu poate fi împiedicat să legifereze pentru că asta este competența exclusivă pe care o are”, a transmis Toader într-o scurtă declarație de presă.
Ministrul Justiției a vorbit și despre o a doua ipoteză care,„lectura proprie” se referă doar la anumite modificări legislative, propuneri pe care Comisia specială condusă de Florin Iordache le analizează în aceste zile:„A doua ipoteză, de data aceasta în lectura mea proprie, nu se mai referă la tot pachetul de legi, ci la anumite propuneri legislative de natură să slăbească statul de drept, să pună în pericol lupta anticorupție. Prima parte a comunicatului se referă la tot pachetul de legi, partea finală se referă la anumite propuneri pe care Comisia specială le are în considerare și procedura de legiferare, probabil, și sper, că va fi de natură să conducă la adoptarea unor reglementări echitabile, constituționale, care să transpună deciziile CCR, să nu afecteze statul de drept și independența Justiției”, a mai spus ministrul Justiției. Acesta a ținut să precizeze că în comunicat este criticat proiectul de lege, cel pe care cei 11 parlamentari l-au preluat și l-au asumat drept inițiativă proprie.
Departamentul de Stat al SUA a dat publicității, luni, o declarație prin care își exprimă îngrijorarea față de slăbirea independenței justiției în România și cere Parlamentului să respingă propunerile care afectează statul de drept și lupta împotriva corupției.
„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României discută proiecte de legi care ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi indepedența justiției. Aceste legi, propuse inițial de Ministerul Justiției, amenință progresele făcute în ultimii ani de România în construirea unor instituții judiciare puternice protejate de interferența politică”, se arată în declarație.
Departamentul de Stat solicită Legislativului de la București să nu dea curs propunerilor care ar putea afecta statului de drept și lupta împotriva corupției.
„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care ar putea slăbi statul de drept și ar putea periclita lupta împotriva corupției”, mai precizează sursa citată.