Răspunsul oficial al lui Dragnea și Tăriceanu la criticile SUA pe Legile Justiției: „Deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului”

Răspunsul oficial al lui Dragnea și Tăriceanu la criticile SUA pe Legile Justiției: „Deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului
Publicat: 28/11/2017, 16:29
„Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiției. Dorim să subliniem că, în orice discuție cu partenerii noștri trebuie să plecăm de la un principiu constituțional fundamental, același în SUA și în România, potrivit căruia dezbaterile, deciziile și voturile din Parlament se desfășoară în numele suveranității poporului și nu pot face obiectul niciunei forme de presiune”, se arată într-un comunicat de presă.

Dragnea și Tăriceanu subliniaza că SUA trebuie să aibă încredere în Parlamentul României care are drept scop doar consolidarea independenței sistemului judiciar și eliminarea influențelor politice în funcționarea Justiției, fără să rateze ocazia să invoce drept argumente faptul că Legislativul este același care a adoptat Declarația privind aniversarea a două decenii de Parteneriat Strategic România – SUA, a aprobat alocarea a 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare, a decis participarea forțelor armate ale României în teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak precum și în cadrul cooperării în coaliția anti-ISIS/DAESH alături de SUA și alți aliați, dar și același care a adoptat legile privind achiziționarea sistemului de apărare antirachetă Patriot.

Cei doi președinți ai camerelor Parlamentului și-au exprimat în mesajul transmis„speranța” că declarația transmisă de oficialii americani a fost făcută„cu bună credință:„nu putem să nu remarcăm că ea nu pare să fie rezultatul unei analize echilibrate, obiective și cuprinzătoare a faptelor, făcând mai degrabă ecou unor opinii vehiculate în spațiul public românesc.

Natura și forma Declarației Departamentului de Stat al SUA sunt de neînțeles în contextul în care este greu de imaginat că în Statele Unite ar fi putut avea loc încălcările drepturilor și libertăților cetățenești la care asistăm frecvent în România. Este greu de crezut că în SUA un procuror și-ar permite să prezinte în fața instanței de judecată interceptări măsluite sau să șantajeze judecătorul că îi va face dosar penal dacă nu ia o decizie în favoarea sa. Este greu de crezut că într-o democrație consolidată, cum e cea a SUA, există protocoale de colaborare între serviciile de intelligence și magistrați. E probabil de neconceput în sistemul de justiție american ca reprezentanții serviciilor secrete să își extindă câmpul tactic până în sala de judecată și să ofere opinii juridice magistraților, după care să urmărească dacă aceștia iau decizii în acord cu soluțiile sugerate. Este de asemenea de neimaginat în SUA ca un funcționar public de rang înalt să refuze a se prezenta în fața unei comisii parlamentare de anchetă, încălcând astfel decizii clare ale Curții Constituționale. Nu în ultimul rând este greu de crezut că în SUA un magistrat care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului nu are niciun fel de răspundere în fața legii”, mai scrie în sursa citată.

Situațiile enumerate, numite de Dragnea și Tăriceanu„abuzuri” sunt invocate ca principale argumente pentru începerea dezbaterilor pe Legile justiției, cei doi președinți ai Camerelor explicând că fiecare amendament are scopul„de a îndrepta abuzurile și vulnerabilitățile” sistemului actual de justiție.

„Parlamentul României ar fi bucuros să pună la dispoziție Departamentului de Stat al SUA întreaga documentație referitoare la principiile care au stat la baza elaborării propunerilor actuale de reformă a sistemului judiciar, principii larg susținute de asociațiile profesionale ale magistraților din România care au luat parte activ la dezbaterile ce se desfășoară în această perioadă”, își încheie Dragnea și Tăriceanu mesajul.

Departamentul de Stat al SUA a dat publicității, luni, o declarație prin care își exprimă îngrijorarea față de slăbirea independenței justiției în România și cere Parlamentului să respingă propunerile care afectează statul de drept și lupta împotriva corupției.

„Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României discută proiecte de legi care ar putea submina lupta împotriva corupției și slăbi indepedența justiției. Aceste legi, propuse inițial de Ministerul Justiției, amenință progresele făcute în ultimii ani de România în construirea unor instituții judiciare puternice protejate de interferența politică”, se arată în declarație.

Departamentul de Stat solicită Legislativului de la București să nu dea curs propunerilor care ar putea afecta statului de drept și lupta împotriva corupției.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care ar putea slăbi statul de drept și ar putea periclita lupta împotriva corupției”, mai precizează sursa citată.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Simion se pregătește să blocheze alegerile. Reprezentanții AUR au primit ordin să nu semneze procesele...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat /...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online