Documentul transmis sâmbătă Consiliului nu menționează în mod expres Statele Unite sau pe Donald Trump. Diplomații citați de Reuters susțin că inițiativa beneficiază de un sprijin larg, dar va fi probabil respinsă de către SUA, unul dintre membrii permanenți ai structurii ONU.
Consiliul ar putea vota în această privință la începutul săptămânii viitoare, au precizat sursele citate. Pentru a fi adoptată, o rezoluție necesită nouă voturi pentru și niciun veto din partea Statelor Unite, Franței, Marii Britanii, Rusiei sau Chinei.
Proiectul de rezoluție ONU „afirmă că oricare decizii și acțiuni care pretind că au modificat caracterul, statutul sau compoziția demografică a Orașului Sfânt Ierusalim nu au efect juridic, sunt nule și nepotrivite și trebuie anulate în conformitate cu rezoluțiile relevante ale Consiliului de Securitate”.
Inițiativa solicită tuturor țărilor să se abțină de la înființarea misiunilor diplomatice la Ierusalim și „cere ca toate statele să respecte rezoluțiile Consiliului de Securitate referitoare la Ierusalim și să nu recunoască acțiuni sau măsuri contrare acestor rezoluții”.
O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în luna decembrie anul trecut „subliniază că nu va fi recunoscută nicio modificare a prevederilor din 4 iunie 1967, inclusiv în ceea ce privește Ierusalimul, altele decât cele convenite de către părți prin negocieri”.
Vineri, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că va lansa o inițiativă în cadrul Națiunilor Unite pentru a anula decizia SUA cu privire la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Poziția Turciei este susținută de către 48 de state majoritar musulmane.
Președintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să inițieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.
Aprobarea de către Statele Unite a cerinței Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala țării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul orașului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internațională nu recunoaște suveranitatea israeliană asupra întregului oraș Ierusalim.