„Așa cum am spus în mod clar în repetate ocazii, nu avem nicio legătură cu atacurile cibernetice și nu simțim nevoia să răspundem unor asemenea acuzații absurde venite din partea SUA”, a declarat oficialul nord-coreean, adăugând că acuzațiile Washingtonului reprezintă un act de provocare politică serioasă împotriva Coreei de Nord, pe care Phenianul nu îl va tolera.
În urmă cu câteva zile un oficial de rang înalt de la Casa Albă preciza acuza Coreea de Nord că este „în mod direct responsabilă” pentru atacul cibernetic cu virusul de tip ransomware WannaCry, din luna mai, în urma căruia au fost afectate companii și instituții publice din întreaga lume.
Mai mulți experți în securitatea cibernetică, precum și autoritățile britanice, au ajuns deja la concluzia că Phenianul a fost cel mai probabil responsabil pentru atacul cibernetic care a afectat peste 300.000 de computere din 150 de țări, inclusiv Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia și Vietnam, dar și în România.
Atacurile cibernetice au afectat Sistemul Național de Sănătate din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicații Telefonica, firma americană de curierat FedEx, Deutsche Bahn și alte sute de companii și instituții din întreaga lume.
Inițial, atacul a părut a fi un atac tipic cu un virus informatic care blochează computerele și solicită plăți pentru deblocare în moneda virtuală Bitcoin. Ulterior, unii experți au ajuns la concluzia că cererea de răscumpărare avea rolul de a masca o intenție mult mai distructivă.