„Cel mai bine ar fi să mâncăm câte un fel tradițional la o masă, să nu le înghesuim, să nu amestecăm foarte multe alimente. Salata este singurul preparat care va însoți mâncarea de porc, este întotdeauna bine venit, are antioxidanți, are un efect de volum și un efect probiotic, adică, va hrăni flora intestinală benefică, astfel încât, excesul din arsură și prăjeală să nu facă daune atât de mari. Când vorbim despre salate, ne referim la fruze sau rădăcinoase, morcovi, țelină, nu la salate foarte grele, merg și cele de murături. Salata de boeuf este o salată grea, are maioneză, cartofi, mazăre, carne, nu se încadrează aici”, a declarat, pentru MEDIAFAX, nutriționistul Cristian Mărgărit.
Specialiștii ne sugerează să fim atenți și la cantitatea de alcool pe care o consumăm.
„Alcoolul trebuie consumat cu moderație, nu prea face casă bună cu grăsimea, este un mit că pălinca dizolvă grăsimea, ba din contră, stresează și mai mult ficatul. Vinul roșu este indicat, ajută și digestia, dar să fie unul de calitată și trebuie dublat de măcar de aceeași cantitate de apă. Aportul de apă este important pentru că așa reușim să eliminăm mai repede excesul de sare. Trebuie să cosumăm apă, nu sucuri cu zahăr pentru că cele mai multe calorii nu vin neapărat din felurile tradiționale, cât din dulciuri și sucuri”, a adăugat nutriționistul.
Nutriționiștii atrag atenția asupra alimentelor pe care le consumăm în perioada dintre Crăciun și Anul Nou, fiind necesară o pauză de câteva zile de la preparatele grase.
„În perioada intermediară, vom merge cât mai mult pe salate, legume, crudități, să ținem la minumum alimentele pe care le-am consumat în exces. Aș vrea să demolez un mit legat de piftie. Este un aliment foarte bun, foarte ușor, este o sursă bună de colagen, nu îngrașă, nu are o contitatea semnificativă de grăsime, deci o putem include la alimentele sănătoase. Brânzeturile nu sunt bine venite pentru că deja avem o cantitate mare de proteine din carnea de porc. Sigur, iaurtul, în perioada de pauză, este binevenit, el reface flora intestinală să digere ușor și are nenumărate beneficii pentru sănătate”, a explicat Cristian Mărgărit.