Banca Mondială trage semnalul de alarmă pe tema creșterii economice globale: Pare să atingă limita maximă

Banca Mondială trage semnalul de alarmă pe tema creșterii economice globale: Pare să atingă limita maximă
Publicat: 10/01/2018, 13:12
Actualizat: 26/03/2019, 05:33

Producția economică pe plan mondial a crescut cu 3% în anul 2017, în contextul în care economiile a peste jumătate dintre țări au avut ritm accelerat, pe fondul relansării investițiilor, productivității și comerțului. Economia globală ar urma să mențină acest ritm de creștere până în anul 2020.

„Creșterea economică la nivel global va fi de 3,1% în 2018 după un an 2017 cu rezultate peste așteptări, în contextul în care ritmul de relansare a investițiilor, productivității și comerțului continuă”, anunță Banca Mondială (BM) în Raportul anual privind Perspectivele Economice Globale.

„În economiile avansate, creșterea economică urmează să devină moderată, la nivelul de 2,2%, în 2018, în contextul în care băncile centrale renunță treptat la măsurile post-criză și ritmul investițiilor se stabilizează. În economiile emergente și în cele aflate în dezvoltare, creșterea economică ar urma să se consolideze, atingând 4,5% în 2018, pe fondul continuării relansării activităților exportatorilor de produse de bază și al stabilizării prețurilor”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Astfel, „creșterea economică mondială ar urma să aibă un ritm susținut în următorii doi ani și chiar să se accelereze în economiile emergente și în dezvoltare, datorită relansării activităților exportatorilor de produse de bază. Chiar dacă pe termen scurt creșterea economică ar putea fi surprinzător de bună, perspectivele globale riscă să fie afectate de riscurile unor scăderi substanțiale, inclusiv cu posibilitatea unor probleme financiare, a intensificării protecționismului și tensiunilor geopolitice. (…) Atenția ar trebui să se îndrepte acum spre implementarea unor politici structurale necesare pentru stimularea productivității pe termen mai lung și pentru îmbunătățirea standardelor de trai”, subliniază Banca Mondială.

„Acesta ar putea fi punctul maxim de creștere, conform raportului anual elaborat de Banca Mondială pe tema stării economiei mondiale. Problema cu care se confruntă lumea acum este că după ani de relansare economică ca urmare a crizei financiare din anul 2008, economiile cele mai avansate și dezvoltate au adus la egalitate ritmul actual de producție cu potențialul de creștere economică”, notează cotidianul Financial Times. Schimbările pozitive nu pot continua pe termen lung dacă guvernele nu adoptă reformele, inclusiv pentru stimularea investițiilor, cerute de Banca Mondială și de alte instituții de câțiva ani, subliniază FT.

„Dacă ieșim din cadrul actualei creșteri economice puternice și analizăm evoluțiile istorice, observăm că, deși creșterea economică este reală și oportună, potențiala creștere a economiei mondiale va fi oarecum limitată în viitor”, afirmă Shantayanan Devarajan, director responsabil de Politici economice pentru dezvoltare în cadrul Băncii Mondiale.

În multe dintre economiile majore care alimentează expansiunea economică globală, potențialul de creștere economică a scăzut considerabil în ultimii zeci ani. Iar tendința va continua în același sens în următorii zece ani, precizează Banca Mondială. Potrivit economiștilor BM, acestea sunt efectele modificărilor de tip demografic. În țări precum China, amploarea forței de lucru se micșorează, în contextul îmbătrânirii populației. Situația coincide cu încetinirea ritmului de creștere a productivității.

Ambele probleme pot fi abordate prin investiții și prin stimularea inovațiilor. Încurajarea unor astfel de măsuri este acum „esențială”, explică Shantayanan Devarajan.

„Riscurile de scădere economică vor continua să domine” asupra economiei mondiale în 2018, afirmă Ayhan Kose, unul dintre coordonatorii raportului Băncii Mondiale.

Printre aceste riscuri se numără creșterea bruscă a costurilor de acordare a creditelor și măsurile comerciale protecționiste, subliniază Financial Times.

„Actuala relansare economică reprezintă doar un efect de revenire după creșterea foarte slabă din anul 2016. Pe fond, avem o tendință de reducere a creșterii economice. Dacă privim înapoi zece ani, creșterea economică potențială a scăzut cu aproximativ 1% la nivel mondial. În perspectivă, ne așteptăm la continuarea scăderii. Ritmul potențial de creștere pentru următorul deceniu este estimat la 2,3%”, explică, pentru cotidianul britanic The Telegraph, Franziska Ohnsorge, economist al Băncii Mondiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Energia din Marea Britanie, scumpită de fenomenele meteorologice și de conflictele internaționale