Prima pagină » Știri politice » Scandalul Tudose-Dragnea împarte taberele în PSD. Lider teritoriu: „Sper ca lucrurile să aibă un sfârșit fericit, deși nimic nu mă îndreptățește la asemenea speranțe”

Scandalul Tudose-Dragnea împarte taberele în PSD. Lider teritoriu: „Sper ca lucrurile să aibă un sfârșit fericit, deși nimic nu mă îndreptățește la asemenea speranțe”

Scandalul Tudose-Dragnea împarte taberele în PSD. Lider teritoriu: „Sper ca lucrurile să aibă un sfârșit fericit, deși nimic nu mă îndreptățește la asemenea speranțe
Detalii în articol

Liderul PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, cel care de la debarcarea sa de la Ministerul Apărării Naționale a început să fie din ce în ce mai critic la adresa lui Liviu Dragnea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că face o analiză proprie și că, deocamdată, nu vrea să comenteze nimic despre scandalul izbucnit în interiorul partidului.

La rândul său, președintele PSD Arad, deputatul Dorel Căprar, a spus că speranța sa e ca relația dintre premierul Mihai Tudose și Liviu Dragnea să fie una „corectă”: „Sper să fie o relație corectă, bazată pe principiile care ne leagă în acest partid, adică de prietenie și de solidaritate. Cred că suntem suficient de maturi astfel încât să nu mai ajungem în situația în care am fost în cazul lui Sorin Grindeanu, mai ales că avem o majoritate parlamentară și mai avem foarte multe lucruri de făcut”, a afirmat Dorel Căprar.

De asemenea, liderul PSD Arad a precizat că speră ca ministrul de Interne Carmen Dan să nu-și dea demisia Carmen Dan, pentru că a avut o activitate bună la MAI până acum. 

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, neagă însă că ar exista un scandal între Dragnea și Tudose, fiind de părere că ambii sunt „colegi buni de partid și vor acționa ca atare”: „Suntem cu toții colegi de partid. Nu există un scandal. Atât domnul Dragnea, cât și domnul Tudose sunt colegi buni de partid și vor acționa ca atare”, a spus Ioan Dîrzu.

Întrebat dacă, în opinia sa, este posibilă repetarea „scenariului Grindeanu”, Ioan Dîrzu a spus că la discuțiile din Comitetul Executiv nu s-a mers „pe variante de genul acesta”.

„Singura discuție a fost cu privire la înlocuirea ministrului demisionar Doina Pană. Eu cred în unitatea partidului, iar deciziile vor fi luate în forul statutar. Nu cred în disensiuni, iar toate deciziile politice vor fi luate în structura de conducere a partidului”, a mai spus Dîrzu.

Liderul PSD Vaslui: În momentul de față a apărut o ruptură, iar cei care sunt implicați încearcă să o facă mai mare

Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, consideră că dacă nici președintele partidului, Liviu Dragnea, și nici premierul Mihai Tudose nu vor avea o abordare constructivă, probabil se va ajunge din nou la demiterea premierului, iar aplicarea programului de guvernare va avea de suferit

Dumitru Buzatu a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că speră ca lumea să se reașeze la discuții, să încerce să guverneze în mod eficient și să se renunțe la conflictele care apar din ce în ce mai des. 

„În momentul de față a apărut o ruptură, pe care, în loc să o acopere, cei care sunt implicați încearcă să o facă mai mare. Considerentele pragmatice ale guvernării sper să predomine, iar lumea să se reașeze la discuții, să încerce să guverneze în mod efectiv, să renunțe la conflictele care apar cu o anumită frecvență. Dacă nici președintele Liviu Dragnea nici premierul Mihai Tudose nu vor aborda în mod constructiv acceastă chestiune, probabil se va ajunge din nou la demiterea primului-ministru, iar efectele le vom vedea. Aplicarea programului de guvernare va avea de suferit pentru că se va consuma o perioadă de timp în care am putea face altceva. Sper ca lucrurile să aibă un sfârșit fericit, deși nimic nu mă îndreptățește la asemenea speranțe”, a spus Buzatu.

Potrivit acestuia, ministrul de Interne Carmen Dan riscă să cadă victima înfruntării de forțe dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose.

„Am avut altă impresie la numirea actualului Guvern, am crezut că vor avea disponibilitate maximă pentru discuții și pentru aplanarea conflictelor, dar văd că lucrurile nu stau așa. Eu cred că toate lucrurile se pot rezolva prin discuții, mai ales că motivul aparent al disputei, restructurarea guvernamentală, nu este o chestiune respinsă ab initio, cred că trebuie discutată și cu alți factori de decizie și cu partenerii din ALDE”, a mai spus liderul PSD Vaslui.

Întrebat cum comentează conflictul dintre Liviu Dragnea și Mihai Tudose, liderul PSD Prahova, Bogdan Toader, a declarat corespondentului MEDIAFAX că „sunt probleme de comunicare în interiorul partidului”.

„Noi, liderii organizațiilor, am avut o discuție la CEX, am stabilit atunci că e mai bine ca toată lumea să se ocupe de guvernare. Vom analiza, în cadrul CEX de la Iași, toate problemele și dacă se impune o restructurare a Guvernului. Va fi o discuție amplă, vom trage și concluziile. Nu putem să ne antepronunțăm. Sunt probleme de comunicare în interiorul partidului, sunt probleme interne care trebuie discutate”, a declarat Toader.

De asemenea, șeful social democraților prahoveni a spus, în privința ministrului Carmen Dan sau a unei posibile remanieri a Guvernului, că este „prea devreme să vorbim de soluții radicale”.

„Este prea devreme să vorbim de soluții radicale. La Iași vom analiza toate problemele, și din partea Guvernului și din partea partidului. Va fi luat și analizat fiecare minister în parte, fiecare ministru. Totul se va analiza”, a mai spus liderul PSD Prahova.

Liderul PSD Brăila, Ion Rotaru: Acum este o situație deosebită, provocată de acel polițist

Președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a transmis, întrebat fiind de conflictul din partid, că „întotdeauna într-un partid vor fi „păreri pro și contra”.

„Acum este o situație deosebită provocată de acel polițist, premierul Tudose trebuie să ia măsurile care se impun, este treaba premierului. Orice conflict în cadrul unui partid poate să genereze o neliniște printre membrii, printre simpatizanți, dar nu cred că vom avea imaginea afectată. Nu se poate vorbi despre sacrificarea doamnei Dan, este alegerea ei dacă își dă demisia. Iar varianta unui scenariu de tip Grindeanu o exclud, nu cred că se mai poate întâmpla așa ceva”, a spus Ion Rotaru.

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan: Când încerci să te comporți ca un dictator și să îi dai pe toți de o parte, (…)  atunci nu poate fi decât acesta sfârșitul

Europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că lucrurile „au evoluat firesc” între Liviu Dragnea și Mihai Tudose, adăugând că actualul lider al PSD va fi istorie, iar premierul își va putea forma guvernul după cum consideră el.

„Lucrurile au evoluat firesc, aici se ajungea oricum, nu era altă variantă. Când încerci să te comporți ca un dictator și să îi dai pe toți de o parte, să le închizi gura, să omori orice idee de dezbatere internă în partid, când iei singur deciziile, când îți urmărești agenda personală și sacrifici întregul partid, când ai înțelegeri ascunse cu procurori și îți dai colegii de partid pe mâna DNA, atunci nu poate fi decât acesta sfârșitul. Eu cred că a venit la momentul oportun și, într-o lună-două, Liviu Dragnea va fi istorie în PSD. Vom avea șansa să schimbăm în Guvern ce-i de schimbat, să se modifice structura Guvernului, iar Mihai Tudose să-și facă echipa lui să conducă. Altfel, nu va avea nicio șansă să aibă o guvernare eficientă”, a declarat eurodeputatul.

El a adăugat că, până la un viitor congres, conducerea PSD ar trebui împărțită între mai mulți lideri: „În partid, sunt foarte multe discuții care se deschid și pe care le vom avea, în perioada următoare. O conducere colectivă ar trebuie să fie interimară, doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp, până la congres. Sper ca lucrurile să se tranșeze la Iași, pe 29 ianuarie. Nu știu ce va fi, dar sper”, a spus Cătălin Ivan.

Despre ministrul de Interne, europarlamentarul a spus: „Carmen Dan n-avea ce să caute acolo, nu o recomanda nimic, nici pregătirea profesională, nici experiența. A fost pusă doar pentru că Liviu Dragnea avea nevoie de un om loial și prin care el, personal, să controleze Ministerul de Interne. Este o obsesie mai veche a lui Liviu Dragnea și pentru că nu putea să fie el acolo – era o funcție prea mică pentru el – a pus-o pe Carmen Dan, care habar nu are despre ce e vorba. În nicio variantă, oricum ați analiza, n-avea ce să caute acolo”.

De cealaltă parte, liderii ALDE au declarat pentru MEDIAFAX că „nu e bine să te bagi între Trabant și Mercedes”, unii fiind de părere că nu se va ajunge la un nou caz Grindeanu. 

Președintele ALDE Galați, Cristian Dima, a spus că nu cunoaște motivele pentru care s-a ajuns în situația existentă la PSD.

„Între Trabant și Mercedes nu este bine să te bagi, nu știi ce se întâmplă. Nu știu de ce s-a ajuns la această situație, dar nu cred că vom avea un nou caz Grindeanu. Nu bag mâna în foc, fiecare are propria abordare, direcția o stabilește fiecare în parte. Iar dacă disputele politice vor afecta alianța și guvernarea, nici nu vreau să mă gândesc, mă doare capul doar când mă gândesc la varianta unui noi caz Grindeanu”, a spus Cristian Dima.

Liderul ALDE Olt, deputatul Mihai Niță: Tensiunile din PSD pot fi rezolvate doar într-un Congres

Președintele ALDE Olt, deputatul Mihai Niță, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că tensiunile apărute în PSD, între președintele partidului și premier, ar putea fi rezolvate doar în cadrul unui congres, adăugând că populația resimte haosul de la nivelul coaliției.

În opinia liderului ALDE Olt, membrii coaliției nu sunt mulțumiți de scandalul existent între președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose, arătând cu degetul către colegii din coaliție ca fiind „autorii acestui scandal”. Niță consideră că este nevoie de un congres în care social-democrații să-și rezolve problemele.

„Problema este destul de dificilă, dar cred că niciunui politician care face parte din coaliția PSD-ALDE nu-i convine această situație. Tot ceea ce se creează este în defavoarea coaliției și, în primul rând, a Partidului Social – Democrat, pentru că aici sunt autorii acestui scandal. Dacă în următoarele șapte-opt zile nu există o înțelegere și nu se reglează toți pe aceeași lungime de undă, cred că este foarte bine să se organizeze un congres al partidului. Altfel, lucrurile nu se pun la punct”, a declarat Mihai Niță.

Deputatul a adăugat că nu este exclus ca în urma congresului să fie schimbată conducerea PSD. Mihai Niță și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că la nivelul populației este transmis un mesaj de haos la nivelul conducerii țării. „Atunci, în urma congresului, cine se alătură la noua echipă, bine, cine nu se alătură, iarăși bine. Să treacă la treabă pentru că țara trebuie condusă. Coaliția s-a angajat că va conduce această țară din punct de vedere economic, dar ceea ce se întâmplă transmite la populație că există un haos la nivel de țară”, a conchis parlamentarul oltean.

La râmndul său, liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, a declarat, joi, că PSD ar trebui să-și rezolve problemele interne.

„Atunci când în ALDE au fost discuții între ALDE și Daniel Constantin, președintele PSD, Liviu Dragnea, a ieșit public și a spus că ar fi timpul ca ALDE să-și rezolve problemele interne. Eu cred la fel. PSD ar trebui să-și rezolve problemele interne”, a spus Ioan Lazăr.

Întrebat dacă este posibil să se repete „scenariul Grindeanu”, Ioan Lazăr a răspuns: „Eu mă gândesc că ALDE nu va avea inițiativa depunerii unei moțiuni de cenzură”.

Liderul organizației județene ALDE Suceava, deputatul Ștefan Alexandru Băișanu a declarat că nu îl interesează tensiunile dintre Liviu Dragnea și premierul Tudose și nici ceea ce se întâmplă la nivelul Guvernului între ministrul Carmen Dan și premier: „Nu mă interesează chestiunea aceasta” a spus președintele ALDE Suceava.

Citește și