Catherine Deneuve le cere scuze victimelor hărțuirii sexuale după ce a semnat un articol în care „apără” „dreptul de a deranja” al bărbaților

Catherine Deneuve le cere scuze victimelor hărțuirii sexuale după ce a semnat un articol în care „apără „dreptul de a deranja al bărbaților
Publicat: 15/01/2018, 15:10

Un grup de femei celebre, printre care și actrița franceză Catherine Deneuve, a publicat, pe 9 ianuarie, un articol în Le Monde, pentru „a apăra” „dreptul de a deranja” al bărbaților și a se opune „campaniei de calomniere” declanșate de scandalul Weinstein de la Hollywood.

„Salut cordial victimele actelor odioase care s-au putut simți agresate de acest articol apărut în Le Monde, lor și doar lor le cer scuze”, a scris actrița într-o scrisoare publicată pe site-ul cotidianului francez Libération.

Deși textul din Le Monde a fost semnat de multe femei celebre, precum actrița Brigitte Lahaie, scriitoarea Catherine Millet, editorul Joëlle Losfeld, actrița Ingrid Caven, jurnalista Elisabeth Lévy și scriitoarea Catherine Robbe-Grillet, criticile i-au fost adresate mai ales lui Catherine Deneuve, cea mai cunoscută dintre ele.

„Catherine Deneuve și alte femei din Franța spun lumii despre modul în care misoginismul lor interior le-a lobotomizat fără cale de întoarcere”, a scris actrița Asia Argento, care l-a acuzat de viol pe producătorul de film american Harvey Weinstein.

„Am semnat efectiv petiția (…). Da, iubesc libertatea. Nu îmi place această trăsătură a epocii noastre în care fiecare simte că are dreptul de a judeca, de a fi arbitru, de a condamna”, a explicat Catherine Deneuve, după valul de controverse stârnit de articol. „O epocă în care simplele denunțuri pe rețele sociale antrenează pedepse, demisii și, câteodată, linșaj mediatic (…) Nu scuz nimic. Nu judec asupra vinovăției acestor oameni, pentru că nu sunt în măsură să o fac. Și puțini sunt în măsură”, a continuat Deneuve.

„Nu sunt naivă, sunt mai mulți bărbați decât femei care au astfel de comportamente. Dar acest hashtag (#Balancetonporc, n.r.) nu este o invitație la calomnie?”, spune actrița, întrebându-se apoi ce se va întâmpla în arte.

„Îl vom arde pe marchizul de Sade? Îl vom creiona pe Leonardo da Vinci ca un artist pedofil și îi vom șterge pânzele? Vom elimina tablourile lui Gauguin din muzee? Vom distruge desenele lui Egon Schiele? Vom interzice albumele lui Phil Spector? Acest climat de cenzură mă lasă mută și mă îngrijorează în ceea ce privește viitorul societăților noastre”, a adăugat Deneuve.

Amintind de angajamentele sale feministe din epoca în care a semnat manifestul „343 salopes” („343 de curve”, n.r.), din 1971, când avortul era considerat o infracțiune, Deneuve se îndepărtează totuși de declarații făcute de unele cosemnatare ale articolului din Le Monde. „Să spui pe un post de televiziune că poți ajunge la orgasm în timpul unui viol este mai rău decât să le scuipi în față pe toate acelea care au fost victime ale acestei crime”, este de părere Deneuve, referindu-se la afirmațiile realizatoarei de radio și fostei actrițe de filme pentru adulți Brigitte Lahaie.

„Evident, nimic din acest text nu susține ideea că hărțuirea este bună, altfel nu l-aș fi semnat”, a spus Deneuve, adăugând că, pe parcursul carierei sale, a fost „martoră la situații și mai lipsite de delicatețe”.

Însă, potrivit lui Deneuve, „soluția vine din educarea fiilor și fiicelor noastre. Dar și din protocoale încheiate în companii, care să specifice pedepse imediate în cazul hărțuirii sexuale la locul de muncă”, pentru că actrița „crede în justiție”.

Cele care au redactat textul apărut în Le Monde, Sarah Chiche, Catherine Millet, Catherine Robbe-Grillet, Peggy Sastre și Abnousse Shalmani, au salutat scrisoarea lui Catherine Deneuve, care reafirmă „necesitatea conservării libertății sexuale și combaterii linșajului mediatic”, și au subliniat că „nu susțin că hărțuirea sexuală este bună”.

În Franța, articolul a fost criticat de militantele feministe și personalități politice.

Le Monde a scris, la sfârșitul săptămânii trecute, că a publicat acest text pentru a apăra ideea „pluralismului ideilor”.

„Violul este o crimă. Însă flirtul insistent sau stângaci nu este un delict, așa cum nici galanteria nu este o agresiune machistă”, se arată în textul din Le Monde. Semnatarele denunță un așa numit „puritanism” apărut după primele acuzații de abuz sexual făcute la adresa producătorului de film american Harvey Weinstein.

Potrivit acestora, deși a avut loc „o conștientizare legitimă privind violențele sexuale asupra femeilor, mai ales la locul de muncă”, această „libertate de exprimare se întoarce astăzi împotriva sa: ni se impune să vorbim cum trebuie, să păstrăm tăcerea asupra a ceea ce supără, iar cele care refuză să o facă sunt tratate ca trădătoare, complice!”.

„Campanie de calomniere”, „justiție expeditivă”: bărbații au fost „sancționați în exersarea meseriei lor, constrânși la demiteri, deși nu au avut decât o vină, că au atins un genunchi, au încercat să fure un sărut, să vorbească despre lucruri «intime» în timpul unui prânz de afaceri sau au trimis mesaje cu conotații sexuale unei femei care nu avea sentimente reciproce”, au mai scris femeile, amintind de un „val de purificare” stârnit de mișcări precum #Balancetonporc și #Metoo.

Pentru acest grup de femei, „această înfocare de a trimite «porcii» la abator, departe de a ajuta femeile să devină independente, servește de fapt intereselor dușmanilor libertății sexuale, extremiștilor religioși și celor care sunt de părere (…) că femeile sunt oameni speciali, copii cu chip de adult, reclamând să fie protejate”.

„Ca femei, nu ne recunoaștem în acest feminism, care, dincolo de denunțarea abuzurilor de putere, ia chipul urii față de bărbați și sexualitate”, se arată în același text.

„Apărăm o libertate de a deranja, indispensabilă libertății sexuale. Suntem suficient de în cunoștință de cauză pentru a recunoaște că impulsurile sexuale sunt de natură ofensivă și sălbatică, dar suntem suficient de prevăzătoare să nu confundăm flirtul nepotrivit cu agresiunea sexuală”, potrivit aceluiași text.

The New York Times a publicat, la începutul lunii octombrie 2017, o anchetă despre comportamentul de „prădător sexual” al producătorului de cinema Harvey Weinstein. Peste o sută de femei, printre care Ashley Judd, Rose McGowan, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie, Rosanna Arquette, Asia Argento și Cara Delevingne, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărțuire, agresiune sexuală și viol. Trei anchete sunt în curs, deschise de autoritățile din Londra, New York și Los Angeles. Între timp, Weinstein a fost înlăturat din rândul membrilor Academiei de film americane, Academiei de film britanice și Sindicatului regizorilor americani. În prezent, autoritățile investighează și dacă producătorul de film nu a deturnat fonduri cu scopul de a păstra secrete faptele sale.

Însă consecințele acestui scandal au depășit colinele orașului Los Angeles. Scandalul nu s-a limitat la industria cinematografiei, atingând și oficiali ai marilor companii, precum Disney și Amazon, dar și zona media.

De asemenea, printre vedetele acuzate de abuz sexual se numără actorul Kevin Spacey, regizorul Bryan Singer, actorul Dustin Hoffman, producătorul muzical Russell Simmons, actorul de comedie Louis CK și actorul Geoffrey Rush.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
TikTok „s-a trezit” după alegerile din România și lansează o campanie împotriva dezinformării