Doctorii au încercat să-l salveze pe politicianul în vârstă de 64 de ani, dar acesta a fost declarat mort la ora locală 9.30.
Un tribunal kosovar l-a condamnat pe Ivanovici pentru crime de război, acuzațiile vizând perioada 1998-1999, scrie Daily Mail. Verdictul a fost însă contestat și s-a stabilit rejudecarea cazului.
Asasinatul a avut loc în aceeași zi în care Serbia și Kosovo au decis să reia negocierile, aflate în impas. Analiștii politici estimează că moartea lui Ivanovici va duce la tensiuni etnice și mai mari în Kosovo, fosta provincie sârbă care și-a declarat independența în 2008.
Medicii precizează că politicianul a fost împușcat de cel puțin cinci ori. Marko Djurici, oficialul guvernamental sârb responsabil cu zona Kosovo, a descris incidentul ca fiind „un act criminal, terorist împotriva tuturor sârbilor”.
El a adăugat că „oricine se află în spatele atacului… fie că vorbim de sârbi, albanezi sau alte naționalități, trebuie pedepsiți”.
Aceasta a reprezentat, în viziunea oficialului, „o tentativă de a genera haos în rândul sârbilor, de a genera haos în Serbia”.
Kosovo, butoiul cu pulbere
Kosovo rămâne un teritoriu sub presiune, la un deceniu după ce și-a declarat independența față de Serbia. Statul sârb nu recunoaște ruptura istorică și Uniunea Europeană a încercat să tempereze relațiile între cele două părți.
Aproximativ 10.000 de oameni au murit în războiul dintre 1998-1999, între forțele sârbe și rebelii etnici albanezi din Kosovo, scrie sursa citată.
Pentru a protesta împotriva uciderii cunoscutului politician, Serbia a anunțat că va renunța la dialogul – susținut de UE – între Belgrad și Priștina.
„Vă pot confirma că Oliver Ivanovici a murit în urma împușcăturilor. Anchetatorii se află la fața locului”, a declarat procurorul Shyqyri Syla din Mitrovița.
Cunoscut drept un politician moderat în rândul politicienilor din Kosovo, Ivanovici a fost unul dintre cei care au asigurat discuțiile cu NATO, ONU și UE, după război. În 2016 a fost găsit vinovat de crime de război, ancheta vizând uciderea a patru etnici albanezi. Instanța l-a condamnat la nouă ani de închisoare, dar a fost eliberat, pentru rejudecarea cazului.
În nordul Kosovo-ului locuiesc aproximativ 40.000-50.000 de etnici sârbi, care refuză integrarea cu statul majoritar albanez, încă de la declararea independenței, în 2008.
Relațiile între Serbia și Kosovo au fost tensionate după momentul declarării independenței, dar cele două părți s-au așezat la masa negocierilor – intermediată de UE – în 2013.
Ivanovici locuia în orașul divizat etnic Mitrovița. Agenția de presă sârbă Tanjug l-a citat pe avocatul politicianului, care a declarat că Ivanovici a fost împușcat de cinci ori.
„Ivanovici a fost dus imediat la spital, unde doctorii au încercat să-l resusciteze, dar nu a mai putut fi salvat”, a mai spus Nabojsa Vlajici.