UPDATE:„Prim-ministrul interimar Mihai-Viorel Fifor a semnat astăzi decizia de eliberare a domnului Bogdan Despescu din funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat. Totodată, premierul interimar a semnat decizia de împuternicire, pentru o perioadă de șase luni, în funcția de inspector general al Inspectoratului General al Poliției Române, cu rang de secretar de stat, a domnului Alexandru-Cătălin Ioniță. Ambele decizii ale prim-ministrului interimar au fost luate la propunerea ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, și vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.” se arată în comunicatul Guvernului.
Cătălin Ioniță fusese propus si săptămâna trecută șef la Poliția Română, după ce Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose demiterea lui Despescu. După ce a respisn solicitarea, Tudose a acuzat-o pe Carmen Dan că l-a mințit deoarece a avut o discuție cu Ioniță care a refuzat postul.
Ulterior,Ministrul de Interne i-a răspuns premierului Tudose care a acuzat-o că a mințit când i-a spus că persoana nominalizată pentru preluarea conducerei Poliției Române, în eventualitatea demiterii lui Bogdan Despescu, respectiv chestorul Cătălin Ioniță și-a dat acceptul pentru preluarea funcției. Carmen Dan a prezentat acordul scris al lui Ioniță și după ce a făcut o cronologie a zilei a susținut că acesta nu putea să accepte postul de vreme ce premierul anunțase că nu-l demite pe Despescu.
„Am aici dovada acceptului exprimat de chestorul Cătălin Ioniță pentru ocuparea funcției de șef al Poliției Române, în situația în care premierul ar fi decis să accepte propunerea de eloberare din funcție a chesturului Despescu. Acest acord a ajuns și la domnul prim ministru. Sintetizând, avem pe de o parte documente și pe de altă parte vorbe. Acordul a fost semnat de chestorul Cătălin Ioniță marți înaintea anunțului public pe care l-am făcut referitor la propuerea de demitere a actualului șef al Poliției Române. Marți, înainte de declarația de presă, am avut o discuție clară, cu chestorul Cătălin Ioniță, care a acceptat propunerea de a fi împuternicit la conducerea Poliției Române. (…) După discuție, chestorul a semnat acordul prin care acceptă împuternicirea”, a declarat Carmen Dan.
Premierul interimar Mihai Fifor a declarat, marți seară, după ce a participat la ședința MAI despre măsurile luate ca urmare a avertizărilor meteo, că a discutat cu Carmen Dan și despre probleme care țin de „organizarea ministerului”.
Întrebat dacă s-a discutat și despre demisia actualului șef al Poliției Române, Bogdan Despescu, Mihai Fifor a declarat: „Asta este o situație pe care o să o analizăm cu foarte mare atenție în cursul zilei de mâine (miercuri -n.r.) și o să luăm o decizie”.
O decizie privind conducerea Poliției Române încă nu a fost luată, în urma scandalului polițistului de la Brigada Rutieră a Capitalei Eugen Stan, arestat pentru fapte de pedofilie. Pe 9 ianuarie, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat că i-a trimis premierului de la acea vreme, Mihai Tudose, propunerea de schimbare din funcție a șefului Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), Bogdan Despescu. Dan a propus atunci înlocuirea acestuia cu Cătălin Ioniță. Mihai Tudose a anunțat însă ulterior că i-a cerut lui Bogdan Despescu să îi prezinte, în termen de săptămână, un raport.
Săptămâna trecutăNicu Dragoș Orlando, șeful Poliției Capitalei, și adjunctul său, Ștefan Marius Eugen, au demisionat din funcție, vineri seara, după scandalul declanșat ca urmare a arestării polițistului acuzat de pedofilie.
Potrivit raportului prezentat de șeful Poliției Române premierului Tudose, 11 polițiști de la Brigada Rutieră, 7 de la Secția 22 și 2 de la secția 18 sunt cercetați disciplinar. În cazul lor, dar și a fostului șef al Brigăzii Rutiere, Vasile Daniel Gildo, și a fostului șef al secției 18, Radu Viorel, s-a sesizat Parchetul General pentru a aprecia în ce măsură deficiențele semnalate constituie infracțiuni.
Între deficiențele semnalate de șeful Poliției Române, Bogdan Despescu, în raport se consemnează neîntocmirea corectă a proceselor verbale de prezență. De asemenea, în cazul șefului direct al polițistului pedofil, Emanuel Rene Vornicu, acesta este acuzat că a închis ochii la slaba performanță a lui Eugen Stan și „nu a manifestat interes în documentarea eventualelor probleme, de orice natură ale agentului de poliție, cu toate că lucrătorul a fost reclamat pentru săvârșirea unor infracțiuni de natură sexuală și evenimentele ulterioare au conturat existența unui posibil comportament neadecvat”. Vornicu este pe lista polițiștilor de la Rutieră cercetați disciplinar și în cazul cărora a fost sesizat Parchetul.
De asemenea, psihologul care l-a evaluat pe Eugen Stan este acuzat că „nu a reușit identificarea unor probleme, de orice natură, a căror exstență a fost relevată de evenimentele ulterioare și nu a urmărit respectarea termenelor de realizare a evaluării periodice”. Și el este cercetat disciplinar.
În cazul polițiștilor de la Secția 18, care au analizat cazul din 2016 pentru care au propus clasarea,aceștia nu ar fi respectat procedura de privind „cercetarea penală a personalului din structurile MAI”.
Polițiștii de la secția 22 nu s-au uitat atent pe imagini și nu au prelevat probe esențiale
În cazul deficiențelor semnalate la secția 22, care a preluat cazul agresiunii minorilor din Drumul Taberei, Despescu susține că subaltenii săi din această structură nu au semnalat cazul Serviciului de investigații Criminale de la nivel central, șefii „nu au organizat șți coordonat în mod eficient cercetarea la fața locului, prin aceea că nu s-au deplasat la locul săvârșirii faptei” pentru a conduce ancheta.
„Nu au dispus toate măsurile necesare pentru verificarea detaliată a tuturor imaginilor surprinse de camera de supraveghere din lift, fapt care ar fi putut conduce la prelevarea de urme biologice(spermă) de la locul faptei”, se mai arată în raport.
În privința celor care s-au deplasat la fața locului, acești polițiști nu au făsut cercetarea în mod eficient, în sensul că nu au verificat detaliat imaginile surprinse de camerele de supraveghere, aspecte care ar fi putut conduce la identificarea și prelevarea urmelor biologice la locul faptei.
De asemenea, este cercetat disciplinar și adjunctul Poliției Române, Marius Mihai Voicu, fost șef al Poliției Capitalei.