Prima pagină » Știri externe » Parlamentul Ucrainei a adoptat legea care poate duce la reizbucnirea războiului în Donbas. Ce scrie în lege despre „teritorii ocupate” și „agresiunea Rusiei”

Parlamentul Ucrainei a adoptat legea care poate duce la reizbucnirea războiului în Donbas. Ce scrie în lege despre „teritorii ocupate” și „agresiunea Rusiei”

Parlamentul Ucrainei a adoptat legea care poate duce la reizbucnirea războiului în Donbas. Ce scrie în lege despre
Mai multe pe gandul.info

280 parlamentari au votat în favoarea legii, în condițiile în care minimul necesar era de 226 de voturi. Partidul Blocul Opoziției a fost singurul care nu a susținut legea, întrucât „este dăunătoare pentru Ucraina și pentru cetățenii din Donbas”.

Legea privind reintegrarea regiunii Donbas cataloghează „autoproclamatele republici Donețk și Lugansk” drept „teritorii ocupate”, fiind introdusă noțiunea de „agresiune a Rusiei”.

Marți și miercuri, Parlamentul a dezbătut proiectul de lege „Particularitățile politicii de stat privind restabilirea suveranității statului ucrainean în privința teritoriului ocupat temporar al regiunilor Donețk și Lugansk din Ucraina”.

Au fost luate în considerare peste 700 de amendamente, însă doar opt au primit sprijinul Parlamentului. Unul dintre amendamente prevedea recunoașterea ca organizații teroriste a autorităților din Donbas care nu se află sub controlul guvernului de la Kiev.

Miercuri, Parlamentul de la Kiev a respins amendamentul privind întreruperea legăturilor diplomatice cu Rusia, iar Ministerul ucrainean de Externe trebuie să decidă în privința acestei chestiuni.

La 18 iulie 2017, regimurile separatiste din estul Ucrainei au proclamat un nou stat pe teritoriile pe care le controlează și care includ orașele Donețk și Lugansk. Uniunea Europeană a impus sancțiuni Rusiei după anexarea regiunii ucrainene Crimeea de către Moscova în anul 2014, regimul de sancțiuni fiind înăsprit ca urmare a implicării ruse în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Conflictul militar din regiunile Donețk și Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene și insurgenți separatiști proruși, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administrației proruse de la Kiev, și s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morți. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităților, a fost încălcat în mod frecvent.

Citește și