Sebastian Kurz a criticat politicile Uniunii Europene în materie de imigrație. „Nu trebuie să spunem că nu putem găsi soluții la problema imigrației”. În ultimii ani, s-a reușit distribuirea la nivelul UE a doar 30.000 de imigranți extracomunitari. „Atâția ajungeau în Europa în doar 48 de ore în 2015”, a afirmat Sebastian Kurz într-un interviu acordat postului ZDF.
Liderul de la Viena a subliniat că problema imigrației extracomunitare trebuie rezolvată prin protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene și prin asistență acordată țărilor care sunt surse de migrație.
Cancelarul Austriei a criticat statele central și est-europene care nu acceptă imigranți în cadrul sistemului de redistribuire stabilit de Uniunea Europeană.
„Nu doar că unele state membre refuză imigranți, dar nici imigranții nu sunt pregătiți să meargă în țări precum Bulgaria, România sau Polonia. Și chiar dacă am reuși să îi trimitem cu poliția în aceste țări, în câțiva ani ar reveni în Germania, Austria sau Suedia”, a continuat Sebastian Kurz, citat de agenția DPA.
În cursul întrevederii pe care a avut-o cu Sebastian Kurz, cancelarul german Angela Merkel a criticat, la rândul său, lipsa de solidaritate a unor țări europene în materie de imigrație. „Dacă sistemul de protejare a frontierelor externe nu funcționează corespunzător, atunci, din punctul meu de vedere, nu trebuie să existe țări care să refuze să dea dovadă de solidaritate”, a spus Angela Merkel, potrivit publicației Bayern Kurier.
În decembrie 2017, Angela Merkel a criticat la summitul UE de la Bruxelles refuzul unor state central și est-europene de a primi imigranți extracomunitari, subliniind că la nivelul Uniunii Europene nu poate exista doar „solidaritate selectivă”. „Avem nevoie de solidaritate în gestionarea imigrației nu doar la frontierele externe ale Uniunii Europene, ci și pe plan intern. Nu poate exista solidaritate selectivă pentru statele Uniunii Europene”, afirma Angela Merkel pe 14 decembrie, la summitul Consiliului European aflat în curs la Bruxelles.
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat înaintea summitului că sistemul cotelor obligatorii pentru distribuirea imigranților extracomunitari a fost ineficient și a divizat țările UE. Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiați extracomunitari ajunși în spațiul UE. România, Cehia, Slovacia și Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiție și Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranților conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiați.