Cercetarea, publicată în The Journal of Human Nutrition and Dietetics, arată că alimentele fără gluten ar trebui consumate exclusiv de oamenii care suferă de boala celiacă, adică au intoleranță la gluten.
Pentru sănătatea acestora din urmă, este esențial ca alimentația lor să nu conțină gluten.
În cazul celorlaltor persoane, această dietă nu are sens.
Potrivit cercetătorilor, nu există niciun motiv pentru ca persoanele care nu suferă de boală celiacă să mănânce alimente fără gluten.
„Mâncarea fără gluten nu oferă o alternativă mai sănătoasă alimentelor obișnuite, în afara cazurilor în care persoanele au nevoie de o dietă fără gluten, fiind diagnosticați cu intoleranță la această substanță, ridicând și costuri mai mari”, conchide studiul.
Cercetătorii au arătat că, în general, alimentele fără gluten conțin mai multe grăsimi saturate, dar și mai mult zahăr și sare decât alimentele obișnuite, fiind, totodată, mai bogate în fibre și proteine.
De asemenea, studiul arată și faptul că acest tip special de alimente ridică un cost financiar mai mare din partea consumatorilor.