Mulți dintre imigranți se tem că autoritățile americane vor folosi datele lor personale pentru a le identifica și deporta rudele stabilite ilegal în SUA.
Trump și-a construit campania pe baza combaterii imigrației ilegală și a promis că-i va deporta pe imigranții ilegali. Din nefericire, mulți rezidenți legali și cetățeni americani își pierd dreptul la serviciul de sănătate, spun avocații care militează pentru accesul imigranților la serviciile medicale publice.
După ce Trump a devenit președinte, în urmă cu un an, „în fiecare zi, familiile au renunțat la planurile Medicaid” și „oamenii nu au mai accesat programele noastre”, a declarat Daniel Bouton, directorul Community Council, un ONG din Dallas, specializat în furnizarea de servicii medicale pentru familiile sărace.
Hispanicii sunt de trei ori mai predispuși să rămână fără asigurare medicală, comparativ cu albii, potrivit unui studiu Pew Research Center. Albii au reprezentat 63% sau 3,8 milioane cetățeni din cei care au semnat planurile Affordable Care Act, în 2017, comparativ cu 15% – un milion – dintre hispanici. Majoritatea imigranților s-au temut de deportare, indiferent de cine era președintele SUA.
În statul Washington și Florida, angajații din sistemul medical precizează că pacienții imigranți demarează procedura de înscriere, dar renunță atunci când li se solicită sursele de venit și alte informații personale.
De asemenea, într-un sondaj realizat în patru unități Health Outreach Partner din California și Pacific Northwest, surse din sistemul medical au precizat că unii dintre pacienți cer să fie eliminați din bazele de date, de teama deportării.
Această problemă i-a obligat pe unii angajați să-și diversifice activitatea. În prezent, dincolo de înrolarea oamenilor pentru asigurarea medicală sau accesul la tratamente medicale, reprezentanții spitalelor adresează întrebări despre posibilele probleme legate de imigrație și oferă soluții pentru situațiile în care un membru al familiei este deportat, informează abcnews.go.com.