Întârzierea acordării creditului punte garantat de stat a fost una dintre principalele teme abordate de anteprenorii care au aplicat la programul StartUP Nation la o întâlnire organizată la Brașov la care au participat atât proprietarii de firme, cât și reprezentanți ai băncilor și cei ai Agenției Regionale pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere de Investiții și Promovarea Exporturilor Brașov (ARÎMMAIPE), care coordonează proiectul.
Cei mai mulți dintre antreprenori spun că dosarele lor s-au blocat la Fondul Național de Garantare, iar unii dintre ei așteaptă răspuns de săptămâni bune.
„Dosarul nostru s-a înțepenit la Fondul de Garantare, chiar dacă banca ne-a dat ok-ul, tot așteaptăm un răspuns”, a declarat Lucian Gheorghe, unul dintre antreprenorii prezenți la întâlnire.
Alți antreprenori au adăugat că li s-au întors dosarele și de șapte ori, pe motiv că documentele nu au fost scrise în programul potrivit.
„Din punctul meu de vedere, acum nu sunt bani la Fondul de Garantare sau Contragarantare și atunci se găsesc tot felul de motive reale sau mai puțin reale ca să nu primim finanțarea”, a spus Oana Gîtlan, beneficiar StartUp Nation, care așteaptă aprobare pentru finanțarea de 40.000 de euro de la stat.
Mugurel Istode, consilier la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM le-a explicat beneficiarilor cum funcționează fluxul de acordare a finanțării.
„Când v-ați prezentat la bancă ați avut de completat formulare atât pentru bancă, cât și pentru Fondul de Garantare, dar și pentru Fondul de Contragarantare. De aici lipsește Fondul Român de Contragarantare, care micșorează dobânda, de la 3,8%, la 3,4%, iar cei mai mulți dintre dumneavoastră ați optat, probabil, pentru micșorare de dobândă. De aici rezultă blocajul, care nu depinde nici de noi, nici de agenție”, le-a transmis Mugurel Istodor antreprenorilor StratUp Nation din Brașov.
Acesta a adăugat că există 900 de dosare în lucru la Fondul de Garantare și că o soluție pentru ca fluxul de aprobări să fie îmbunătățit ar fi ca beneficiarii să renunțe la contragarantarea creditelor punte și să își asume o dobândă de 3,8%.
La rândul său, Florin Luca, directorul ARÎMMAIPE Brașov i-a sfătuit pe antreprenori să fie mai atenți atunci când pregătesc dosarele pentru deconturi, care, de cele mai multe ori nu sunt organizate riguros, așa cum cere legea, iar acest lucru poate să ducă la respingerea lor.
„În ultima perioadă în care s-au depus deconturi, am fost nevoiți să le respingem. V-am rugat să fiți atenți la planurile de afaceri, ce ați trecut în planuri de afaceri, trebuie trecut în planul de decont. Am ajuns să respingem dosare chiar și pentru cei care au și consultanți. Aveți tot sprijinul nostru, puteți oricând să veniți să ne puneți întrebări, pentru că ne-ați ușura munca. Uneori ne ia și câte trei ore să punem un dosar în ordine. Este cel mai permisiv program de finanțare de până acum din România, iar regulile nu se schimbă în timpul jocului”, a declarat Florin Luca.
Întâlnirea cu beneficiarii Strat Up Nation din Brașov a fost organizată de deputatul Roxana Mînzatu, care este membru în Comisia pentru Afaceri Europene și secretarul Comisiei pentru Industrii și Servicii, în Parlamentul României.
„Voi aduna toate problemele cu care se confruntă beneficiarii acestui program pentru a face propuneri de modificare și îmbunătățire a legii pe viitor”, a declarat Roxana Mînzatu.
La eveniment au participat peste 60 de antreprenori acceptați în Programul România Start Up Nation. Dintre aceștia, doar trei primiseră finanțarea de la stat.
La Brașov, au fost aprobate 33 de proiecte, din care au intrat în plată 27, suma livrată către băncile partenere fiind 5 milioane de lei. În județ, majoritatea antreprenorilor au optat pentru deschiderea unor start-up-uri în domeniile IT și producție de soft. De altfel, au fost deschise firme și pe partea de producție, de produse de panficație și patiserie, de producție de peleți.
Beneficiarii Start Up Nation primesc de la stat 200.000 de lei, cu condiția să creeze două locuri de muncă pe care să le păstreze timp de trei ani.
La nivel național, în Programul România Start Up Nation au fost selectați 8.500 de antreprenori.