Evenimentul a avut loc la sediul Misiunii Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) din New York. Felicitându-l pe Reprezentantul Permanent al României, fostul președinte al Grupului, Reprezentantul Permanent al Madagascar, ambasadorul Zina Andrianarivelo, a arătat că „această alegere arată încrederea și respectul de care ambasadorul Ion Jinga se bucură în rândul colegilor săi francofoni”.
Mulțumind pentru încrederea pe care i-au acordat-o ambasadorii celorlalte state francofone, Ion Jinga a evocat atașamentul de lungă durată al României la spațiul cultural și de valori al Francofoniei. Dimensiunea francofonă a României a fost construită de-a lungul a aproape 250 de ani – limba franceză fiind introdusă ca disciplină de studiu obligatorie la Școala Superioară din Bucuresti în anul 1776, iar începând cu 1830 studiul limbii franceze s-a extins în școlile din București și Iași.
„A te exprima în limba franceză în spațiul românesc a însemnat mai mult decât simpla stăpânire a unui instrument lingvistic. A fost și rămâne expresia adeziunii la valori, idei și idealuri specifice națiunilor moderne europene. Intelectualii și elita politică românească au ales limba franceză în secolul XIX ca modalitate de manifestare a libertății, modernității și apartenenței spațiului românesc la Europa națiunilor libere. În prima jumătate a secolului XX, Bucureștiul era numit « Micul Paris », iar o serie de genii românești ce aparțin astăzi culturii universale, precum Constantin Brâncuși, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, George Enescu sau Emil Cioran, fac parte din patrimoniul francofon comun”, a spus ambasadorul român la ONU.
Organizația Internațională a Francofoniei numără 57 de state membre cu drepturi depline, 3 state asociate și 20 de țări cu statut de observator. România a obținut statutul de membru cu drepturi depline al OIF în anul 1993.
În 2006, Bucureștiul a găzduit cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei, dedicat „tehnologiilor informatice în educație”, eveniment care a reunit 36 de șefi de state și de guverne, 25 de miniștri ai Afacerilor Externe și 11 miniștri ai Culturii, fiind pentru prima oară când o țară din Europa Centrală și de Est găzduia o reuniune la vârf a Francofoniei.
În 2007, Secretarul General al OIF a desemnat România un „stat-far” al Francofoniei în Europa Centrală și de Est, pentru rolul său în promovarea limbii franceze și a valorilor francofone în regiune. În România există peste 10.000 profesori de limba franceză, care este studiată de circa 1,5 milioane elevi români.