Știm cu toții că majoritatea oamenilor din țările civilizate consumă de două ori mai multă sare decât necesarul zilnic. Iar efectele se reflectă în bolile de rinichi, în presiunea arterială crescută, în numărul în creștere al atacurilor cerebrale, în creșterea numărului de persoane care au insuficiență cardiacă. Asta, dacă amintim doar cele mai mai riscuri la care îți expui organismul dacă aportul tău de sare este crescut. Printre aceste riscuri se numără, conform unui studiu recent, și apariția demenței. Exista un alt studiu realizat în Canada în 2011 pe 1200 de adulți sedentari care ajunsese la concluzia că cei care au un aport de sare crescut în dieta lor au un risc mai mare de a dezvolta un declin cognitiv. Deci combinația de sedentarism și consum excesiv de sare, se știa deja, că duce la o deteriorare cognitivă.
Însă studiul publicat la jumătatea lui ianuarie 2018 în Nature Neuroscience este primul care dezvăluie o legătură între sistemul intestinal și creier, leagând aportul ridicat de sare cu declanșarea tulburărilor neurovasculare și cognitive. Constatările aduc în lumină o potențială țintă viitoare pentru combaterea efectelor nocive asupra creierului cauzate de excesul de sare.
Autorul principal, Dr. Costantino Iadecola, director al Mind Research Institute (BMRI), Neurologie la Weill Cornell Medicine a declarat că au descoperit că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în sare au dezvoltat demență chiar și atunci când tensiunea arterială nu a crescut. Acest lucru a fost surprinzător deoarece la om, efectele nocive ale sării asupra cogniției au fost atribuite hipertensiunii arteriale.
O mare majoritate, aproximativ 90% dintre adulții americani, consumă mai mult sodiu dietetic decât doza zilnică recomandate de 2.300 mg pe zi.