„În cazul infracțiunilor de agresiune sexuală asupra minorilor sau urmate de moartea victimei, făptuitorul va fi obligat să urmeze tratamentul de castrare chimică dacă a beneficiat, prin consimțământul său, de prevederile articolului 218 (Infracțiuni contra libertății și integrității sexuale) alineatul 4(1) sau ale articolului 220 (Actul sexual cu un minor) alineatul 4(1)”, potrivit cărora „limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate numai dacă făptuitorul acceptă să urmeze un tratament de castrare chimică”, se arată în proiectul de lege privind combaterea și prevenirea actelor cu caracter pedofil și a infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale ale persoanelor, depus de deputatul PSD Cătălin Rădulescu, la Senat.
Potrivit proiectului de lege, tratamentul de castrare chimică se efectuează în secții specializate, în condiții de securitate, „în regim spitalizat sau ambulatoriu, pentru continuarea tratamentului în perioada pentru care făptuitorul a acceptat să-l urmeze”.
Procedurile de evaluare a făptuitorului în vederea castrării chimice încep numai după rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești de condamnare, iar tratametul se administrează numai după obținerea avizelor favorabile de la un psiholog, medicul sexolog și psihiatru.
Proiectul de lege interzice și „publicarea de articole în presă sau prin intermediul rețelelor informatice ce implică acțiuni de instigare la violență cu privire la persoanele cercetate pentru pedofilie, faptă pedepsită de art. 368 din Codul penal”.
Cătălin Rădulescu susține, în expunerea de motive, că pedofilii și violatorii trebuie să beneficieze de reabilitarea psihologică pentru că „au într-adevăr nevoie de ajutor în acest sens, dar trebuie să fie și motovați prin faptul că pedepsele se reduc la jumătate dacă acceptă și urmează tratamentul ce le va inhiba pornirile ce atentează la inviolabilitatea sexuală a unei persoane, inclusiv a minorilor”.
Costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice, susține Rădulescu.
„Persoanele condamnate pentru infracțiuni de natură sexuală și considerate un pericol social riscă să se reîntoarcă în închisoare și după ispășirea pedepsei, dacă nu acceptă un tratament chimic pentru a le înăbuși pornirile, iar costurile legate de executarea pedepsei cu închisoarea sunt incomparabil mai mari decât costurile castrării chimice”, precizează deputatul PSD.
Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a anunțat, la începutul lunii ianuarie, că va redepune în Parlament, această inițiativa legislativă, afirmând că s-a dovedit încă o dată că intuiția și „flerul” său politic sunt „prea revoluționare pentru unii”.
În martie 2014, un grup de 27 de parlamentari PSD, printre care Cătălin Rădulescu și fostul premier Sorin Grindeanu, au propus, printr-o inițiativă legislativă depusă la Parlament, castrarea chimică a persoanelor care au săvârșit infracțiuni de agresiune sexuală asupra minorilor.
Nu este prima inițiativă de acest fel din Parlament, un proiect similar a fost depus și respins, în trecut, inițiatori fiind parlamentari de la PDL.