Prima pagină » Puterea Gândului » Cu puțin noroc, și nepoții voștri vor plăti împrumuturile luate acum de guvernul PSD pe 20 de ani

Cu puțin noroc, și nepoții voștri vor plăti împrumuturile luate acum de guvernul PSD pe 20 de ani

Cu puțin noroc, și nepoții voștri vor plăti împrumuturile luate acum de guvernul PSD pe 20 de ani
Un comentariu semnat de Cristian HOSTIUC

Ca să vă faceți o idee ce înseamnă 2 miliarde de euro, gândiți-vă că atât a costat Casa Poporului, obiectiv realizat în 10 ani.

Nu este nimic rău că România se  împrumută pe piețele financiare internaționale, pentru că așa fac toate țările dezvoltate. Chinezii, japonezii și belgienii sunt cei mai mari creditori ai americanilor.

România trebuie să fie tot timpul cu împrumuturi pe piețele financiare pentru a-și dezvolta economia, pentru a vedea cum este privită de investitori, pentru a avea deschisă ușa bancherilor lumii tot timpul, dar și pentru a deschide ușa companiilor private din România care au nevoie de finanțare externă.

Acest împrumut luat la începutul lui 2018 nu reprezintă o excepție, ci face parte din procesul de refinanțare a datoriei statului din acest an, proces care depășește vreo 12  miliarde de euro în lei și valută.

Problema intervine atunci când acești bani, plătiți scump, ajung să fie folosiți pentru plățile curente, începând de la plata creșterilor salariale și de pensii, până la achizițiile la suprapreț de consumabile și servicii. 

Furia oamenilor este că nu văd în fața ochilor nimic palpabil, care să poată fi dat ca exemplu pozitiv: am luat un miliard de euro sau 10 miliarde de euro pentru a face o autostradă care să traverseze munții, de exemplu; am luat un miliard de euro pentru a face o sală de concerte în București.

Nici nu mai contează cât costă construcția, important este că s-a făcut ceva cu banii.

Dacă dăm timpul înapoi, acum 40-50 de ani România, prin guvernele comuniste, a luat bani de la băncile internaționale pentru a realiza electrificarea și industrializarea economiei.

Gândiți-vă că în 1980 România avea o datorie externă de 12 miliarde de dolari, la un PIB de 30 de miliarde de dolari.

Din 2012, adică de 5 ani, guvernarea PSD a luat împrumuturi interne și externe de peste 60 de miliarde de euro (în lei și euro) fără să realizeze vreo investiție majoră. Niciuna.

Toți banii s-au dus pentru plata creșterilor salariale și de pensii și pentru plata scăderii TVA.

Pentru că nu au mai rămas bani, guvernele PSD nu s-au grăbit cu realizarea de investiții.

Își mai amintește cineva de promisiunea PSD pentru autostrada Comarnic-Brașov? În patru ani trebuia să fie gata. Nici acum nu a început.

În tot acest timp, infrastructura generală a României crapă din ce în ce mai mult, sub privirile furioase ale acelor care plătesc taxe și impozite.

Cu toate că plătești contribuție de sănătate, la prima răceală te duci la o clinică privată, unde plătești alți bani.

În ultimele două decenii, toate guvernele au privatizat active de 20 de miliarde de euro, bani care însă nu au lăsat nimic în urmă. Guvernul Tăriceanu a luat bani din privatizarea BCR, din distribuțiile de gaze și energie și nimeni nu poate spune ce s-a făcut cu acei bani.

În tot acest timp, investitorii privați au construit malluri de la zero pe care le vedem cu ochii, chiar și fabrici cu echipamente de ultimă generație.

Sunt imortante creșterile salariale și de pensii, dar acestea nu-și vor putea păstra puterea de cumpărare atâta timp cât nu se dezvoltă businessul din România care să poată să permită plata împrumuturilor.

Deși PIB-ul a crescut, businessul privat gâfâie, trăind pe banii furnizorilor. Nici băncile nu mai sunt așa dispuse să finanțeze chiar orice.

Pentru că infrastructura – rutieră, feroviară, educațională, de sănătate, digitală – nu s-a dezvoltat și nu a ținut pasul cu taxele și impozitele plătite de companii și oameni, statul nu va avea suficiente resurse pentru plata împrumuturilor externe și interne decât prin creșterea taxelor și impozitelor.

Atâta timp cât businessul din România nu va avea infrastructura, începând de la modul cum îți plătești taxele și impozitele, până la cuantumul lor, ca să fii competitiv cu ce se întâmplă în lume, viitorul nu va aduce ceva bun.

Iar oamenii vor spune: Am vândut tot și cu ce ne-am ales? Iar vinovații nu vor fi partidele sau liderii lor, ci multinaționalele, băncile și investitorii străini, care ne-au furat țara.

Până una alta, moștenirea lăsată de guvernul PSD Viorica Dăncilă este o datorie de 2 miliarde de euro. 

Cristian Hostiuc este Director editorial, Ziarul Financiar