Ministerul Apărării recunoaște oficial, în premieră, problema stresului post-traumatic. Câți militari români suferă de această tulburare

Ministerul Apărării recunoaște oficial, în premieră, problema stresului post-traumatic. Câți militari români suferă de această tulburare
Publicat: 06/02/2018, 13:02
Actualizat: 26/03/2019, 23:55

„Am dorit să mă întâlnesc astăzi cu Corpul Psihologilor din Armata Română, iar la invitația mea au răspuns aproape toți psihologii pe care îi avem încadrați în Armata Română. Așa cum s-a văzut, nu sunt foarte mulți. Din păcate, aceasta este încadrarea pe care o avem în Armata Română (…) Prin momorandulmul pe care l-am trimis Guvernului României pentru încadrarea unor funcții în Armata Română se vor regăsi anul acesta și 50 de posturi de psihologi. Totodată, avem alături de noi cadre didactice universitare, pentru că dorim un protocol cu Universitatea din București și alte facultăți cu profil din țară, astfel încât să putem să dezvoltăm împreună programe de formare post-universitare, cu bătaie exact pe acest domeniu, respectiv pe psihologia orientată pe partea de utilitate militară”, a declarat, marți, ministrul Apărării, Mihai Fifor, în timpul întâlnirii cu psihologii încadrați în armată.

Gândul a scris, în 2013, despre tulburarea de stres postraumatic care îi afectează pe militarii care participă în misiuni, problemă care era ignorată total de Armată, Ministerul Apărării susținând că nu au fost înregistrate cazuri. Cu toate acestea, Gândul l-a descoperit pe „omul care nu exista” la nivel oficial.

Astăzi, ministrul a mai precizat că la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, se va prezenta un proiect în ceea ce privește înființarea Centrului Național de Psihologie Operațională, menit să-i ajute pe militari.

„În luna octombrie am intrat în dialog cu colegii canadieni, pentru că în septembrie la Invictus am avut bucuria să discut cu ministru apărării canadian și acolo, la Invictus, s-a pus un foarte mare accent pe cei afectați de sindromul stresului post traumatic. Erau foarte mulți competitori Invictus având această problemă și nu neapărat mutilați și afectați fizic și atunci am realizat că sindromul de stres post traumatic este tratat altfel și privit altfel de armatele celorlalte țări care, din păcate, au o experiență mult mai mare în teatrele de operații. (..)Colegii canadieni s-au oferit să ne vină în ajutor, o echipă de la noi se va deplasa acolo, astfel încât la încelutul lunii martie să putem prezenta public ceastă concepție în ceea ce privește reașezarea de asistență psihologică pentru Armata Română”, a explicat ministrul.

„În momentul acesta avem un deficit de 76 de funcții de psiholog, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din numărul total de posturi pe care le avem prevăzute. (…) La momentul actual există un număr de 19 militari care au fost identificați cu tulburare de stres post tramatic”, a declarat Vasile Marineanu, șeful Centrului de investigații sociocomportamentale din Ministerul Apărării Naționale.

Potrivit acestuia, în ceea ce privește testarea militarilor cae se întorc si teatrele de război, se solicită informații de la toți cei care au intrat în contact cu militarul respectiv și se caută lărgirea modului de tratare, prin neuropsihologie sau prin terapie ocupațională.

„Militarii care au paticipat în teatrele de operații, mai ales cei cae s-au confruntat cu evenimente cu potențial traumatic, pot să dezvolte o astfel de tulburare de stres post-traumatic. Noi încercăm să indentificăm încă din timp aceste probleme. Încercăm să facem câteva screeninguri atât la plecare cât și la întoarcerea din teatrele de operații”, a mai precizat Vasile Marineanu.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
2024: Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h? Se suspendă permisul?
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Exclusiv. Iubita lui Bromania, iritată în plină stradă. Cum a fost surprinsă Fabiola
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Dan Ciotoi suflă și în iaurt după ce s-a vindecat de cancer. Ce regim strict...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
„Stocarea cuantică” este mai aproape de realitate după ce oamenii de știință au rezolvat o...