Comisia de la Veneția, îngrijorată de legea care pune pumnul în gură ONG-urilor. Mesajul transmis Avocatului Poporului

Comisia de la Veneția, îngrijorată de legea care pune pumnul în gură ONG-urilor. Mesajul transmis Avocatului Poporului
Publicat: 08/02/2018, 17:29

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a întâlnit, luni, în 5 februarie 2018, cu o delegație a Comisiei de la Veneția, din care au făcut parte Herdis Thorgeirsdottir, prim-vicepreședinte al Comisiei, Alice Thomas, expert, Ziya Caga Tanyar, administrator, Richard Clayton, avocat. Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat la reuniune de către Ilinca Ilie, consilier diplomatic, precizează Avocatul Poporului, într-un comunicat remis joi MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii, membrii Comisiei de la Veneția s-au arătat îngrijorați în legătură cu conținutul proiectului de Lege referitor la modificarea Ordonanței nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații (proiect adoptat tacit de către Senat și aflat în procedură la Camera Deputaților). Delegații au precizat că au fost sesizați cu privire la faptul că proiectul sus-menționat ar încălca standardele internaționale în domeniu.

Avocatul Poporului a declarat că instituția nu are prerogative de examinare a proiectelor de lege aflate în procedură parlamentară. Domnul Victor Ciorbea a adăugat faptul că, în faza procedurii parlamentare, inițiatorii proiectelor pot consulta Avocatul Poporului, însă acest lucru nu s-a întâmplat în privința respectivului proiect de act normativ. Domnia sa a afirmat că abia după adoptarea actului normativ de către Parlament, Avocatul Poporului poate efectua controlul de constituționalitate și conformitatea cu reglementările internaționale.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a precizat, marți, că a discutat cu reprezentanții Comisiei de la Veneția despre proiectul de lege pe care l-a inițiat împreună cu deputatul Liviu Pleșoianu referitor la finanțarea ONG-urilor, și nu despre legile Justiției.

„Am fost informat în urmă cu mai multe zile de faptul că la Adunarea Parlamenară a Consiliului Europei s-au primit sesizări sau a fost atenționată în legătură cu proiectul de lege inițiat de mine și de Liviu Pleșoianu cu privire la transparentizarea finanțării ONG-urilor și o reglementare ceva mai clară și mai predictibilă în privința acordării statutului de organizație de utilitate publică. APCE a solicitat o informare din partea Comisiei pentru Democrație prin Drept, cunoscută sub numele generic ‘Comisia de la Veneția'”, a precizat Șerban Nicolae, care a arătat că a programat o întâlnire cu acest corp de experți, din care fac parte și doi membri ai Comisiei de la Veneția din Islanda și din Marea Britanie.

Senatorul PSD a precizat că a participat la întâlnire împreună cu Liviu Pleșoianu, iar luni reprezentanții Comisiei de la Veneția au avut întâlniri la ministerul Justiției și cu ONG-urile.

„După întâlnirea cu noi a mai fost o întâlnire programată cu președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, cu președinți ai comisiilor pentru Drepturile omului și egalitatea de șanse tot din Camera Deputaților și cu Titus Corlățean – senatorul care conduce delegația Romaniei la APCE”, a adăugat Șerban Nicolae

El a mai spus că reprezetanții Comisiei de la Veneția au vrut să afle dacă proiectul privind ONG-urile este de natură să aducă atingere vieții asociative din România, societății civile, dacă restricționează, dacă stabilește interdicții, dacă există vreo altă formă de presiune.

„A fost un dialog deschis, a durat mult mai mult decât prognozasem noi (…), cam două ore și jumătate. Lucrurile sper să fi fost lămurite. În fapt este un lucru destul de simplu – am spus de un an de zile de când am propus această modificare a legii asociațiilor și fundațiilor – Ordonanța de Guvern 26 pe 2000 – că nu dorim altceva decât ca acest mecanism de acordare a statutului de utilitate publică unor ONG-uri să fie transparent pe criterii clare și evaluabile periodic iar, în ceea ce privește finanțarea ONG-urilor, să existe o transparentizare totală, astfel încât o activitate morală, legală, publică, utilă social, să nu aibă niciun fel de suspiciune cu privire la identitatea finanțatorilor sau a sumelor care le vehiculează”, a spus Șerban Nicolae.

El a arătat că, împreună cu Pleșoianu, a ținut cont de mai multe observații ale ONG-urilor, au formulat amendamente, depuse la Camera Deputaților, (proiectul a trecut tacit de Senat, n.r.) care privesc exceptarea de la obligația publicării semestriale a listei de finanțări a donatorilor și a sumelor primite de la diferiți donatori prin SMS și exceptarea de la publicare a donațiilor rezultate prin redirecționarea a 2 % din impozitul pe profit al persoanelor fizice.

Întrebat dacă în cadrul acestor întâlniri cu reprezentanții Comisiei de la Veneția s-a discutat despre legile Justiției, Șerban Nicolae a negat.

„Nu. Nici nu aveau cum pentru că nu se practică, cel puțin la acest nivel, o scamatorie de genul ăsta – venim pentru o temă și abordăm o altă temă. Nici nu aveau cum pentru că nu puteau fi mandatați de APCE cu o temă care ține de legislația internă a României”, a spus senatorul PSD.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Medvedev îl amenință pe Trump să nu intervină în războiul din Ucraina, dacă va câștiga...
Alex Bodi a INCENDIAT internetul cu o singură poză! Recunoști personajul notoriu și controversat din...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Negocieri secrete între Ucraina și Rusia, dezvăluite în presa Germană. La ce nu vrea să...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
"Undă de șoc" înaintea alegerilor prezidențiale din SUA. Răsturnare de situație într-un stat considerat "sigur"...
Vin ninsorile în București. Și chiar mai repede decât ne așteptam, potrivit meteorologilor EaseWeather
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
Regele Felipe al Spaniei, împroşcat cu noroi şi huiduit în timpul vizitei sale în localităţile distruse...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Explozia de pe autostrada A7 i-a luat viața unui muncitor! Mesajul postat de Sorin Grindeanu,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Rezultate alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Maia Sandu preia conducerea în faţa lui Alexandr Stoianoglo....
Minune a INGINERIEI! Cum a rezistat acest material atât de mult timp?
Anunţ şoc despre BORCEA. Ce a făcut, de fapt, în puşcărie: Îl bătea și pe...
Câte zile libere mai au românii până la finalul anului. Sunt garantate de Guvern
S-a costumat în Barbie, cu formele la vedere, și mulți au confundat-o cu Bianca Drăgușanu....
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
De ce refuză să își urmeze pasiunea băiatul Oanei Ioniță? Ce spune aceasta despre perioada...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Miranda, luna lui Uranus, ar putea avea un ocean sub suprafața sa, indică un studiu