Întrebat cum se vede la Bruxelles rolul și locul României în mecanismul de securitate al UE, Motoc a răspuns: „România devine în curând al șaselea stat ca pondere în UE. Evident, așteptarea de la România nu poate fi decât aceea a unei contribuții de substanță, semnificativă și pozitivă”.
„Istoria implicării noastre, atât în definirea politicii externe și de securitate europeană, cât și a dezvoltărilor de politică de apărare și de securitate europeană, au fost constructive permanent, nu numai la nivel de poziție politică, ci au fost dublate și de angajament concret în mai tot ce s-a putut consemna până acum în materie de misiuni. Am fost prezenți în toate arătând solidaritate și înțelegere efectivă a mizei europene”, a spus Motoc.
El a subliniat faptul că România nu a avut o viziune regionalizată, parohială, asupra amenințărilor care ar fi de interes mai apropiat pentru sine, ci a avut o viziune generoasă și altruistă în această speță.
„Acum cred că putem să ridicăm acest profil bun pe care România îl are în materie de apărare și securitate europeană prin prezentarea unor proiect concrete, prin antrenarea noastră la proiecte de cooperare în planul apărării, în dezvoltarea de capabilități militare care să denote că putem participa avantajos la această dezvoltare de mare perspectivă pentru UE și în general pentru istoria integrării europene. Deci – așteptări mari cărora, așa cum am făcut-o până acum, le vom răspunde pe măsură. Am toată convingerea în această direcție”, a precizat Motoc.