Dacă, pe sistemul „eu l-am făcut, eu îl omor”, un partid își devorează precum haita, semenul nesupus – unul care, până mai ieri, prezenta însemnele de castă în ochii camarazilor -, sar în apărarea hăituitului „vânătorii”, ei înșiși mici, mânioși și degrabă vărsători de sânge, în interiorul tagmei lor.
E vorba, v-ați dat seama, despre excluderea din PSD a primarului Iașiului, Mihai Chirica, fost vicepreședinte al partidului, membrul formațiunii din 2012, și șef de organizației municipală, la Iași, din 2013.
Vorbind de PSD, înțelegem exact de ce, până anul trecut, când primarul a fluierat în biserica lui Dragnea – mai exact, până când s-a solidarizat cu protestatarii antiguvernamentali din Piața Victoria – a fost susținut, trup și suflet, de partid, indiferent de nefăcutele făcute (susținător al acțiunii „Drujba teilor”, calitatea de inculpat în „Dosarul Skoda”): „pentru că s-a putut”, cum ar spune cel dintâi ofensat de puseul critic al lui Chirica, Codrin Ștefănescu, cadrul de nădejde care i-a cerut vehement excluderea din partid, încă de atunci.
Așa că, primarul a intrat în malaxorul „procedeului” de excludere, până când, BPJ Iași a luat decizia finală, pe motiv că, în urmă cu niște zile, o comisie de etică a propus sancționarea omului „pentru atacurile repetate la adresa conducerii social-democrate„.
Acesta a fost momentul care a declanșat explozia în lanț.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, ca și când, abia azi, s-ar fi trezit dintr-un somn adânc, în care a visat cu dușmanul în pat, a spus: „Plecarea sa nu poate fi o pierdere pentru vreun partid, cu atât mai puțin pentru PSD”. Și apoi, dă-i! „A contribuit la dezvoltarea personală sau la accederea într-o funcție importantă și după aceea a atacat acest partid la un mod suficient de josnic, de multe ori mizerabil, în spațiul public. Eu nu cred că un asemenea om poate fi o pierdere pentru orice partid, cu atât mai puțin pentru PSD. (…) Valorile pe care le împărtășește și valorile pe care noi, toți ceilalți le împărtășim, și aici mă refer la bun-simț, loialitate, la o disciplină, la o armonie, la o discuție în interiorul partidului, la puncte de vedere care trebuie purtate la modul colegial și civilizat, toate aceste chestiuni ne despart în acest moment”, a spus Dobre.
Corect, bine spus „disciplină, armonie, o discuție în interiorul partidului”. S-au văzut consecințele benefice ale unor astfel de discuții „la interior”, în cazurile: Grindeanu, Tudose, Bădălău, Andronescu, Ștefănescu.
Vă imaginați ce șoc au produs etichetele lui Dobre (altfel, cât se poate de fățarnice) în mintea și sufletul liderilor opoziției, îndrăgostiți veșnic de Chirica, și cum au compătimit, pe loc, cu victima PSD. Iar faptul că au suferit, n-a fost nimic, dar au luat și poziție.
„Niciun om normal nu mai are ce să caute în PSD și cine nu îl urmează orbește pe Dragnea este dat afară din PSD. (…) Este o formă de sultanat în PSD. Democrație nu a fost niciodată în PSD, dar o asemenea intimidare a vocilor independente sau a celor care au alte păreri decât șeful nu mai există”, a spus liderul PNL, Ludovic Orban.
„În PSD continuă dictatura Dragnea. Excluderea primarului de la Iași este o demonstrație de forță, încă o dată, din partea liderului suprem al CEx-ului. După ce și-a reinstalat al treilea Guvern într-un an de zile, vrea să dea un semnal și către liderii din teritoriu că cine nu adoptă linia Dragnea va fi exclus”, a adăugat Tomac
„Această excludere vine în contextul în care, tot în perioada aceasta, avem și condamnarea domnului Darius Vâlcov, un lucru evident extrem de grav, care arată de fapt că România este condusă de o gașcă de infractori și atunci, dată fiind reacția importantă a societății pe această temă, este tactica clasică – hai să creăm o altă dezbatere. Atunci s-a decis, în acest moment, excluderea domnului Chirica pentru a aduce în spațiul public încă un subiect”, a completat liderul USR, Dan Barna.
Iar Victor Ponta s-a alăturat și el: „Eu am fost exclus de Dragnea din Partid pentru că am sprijinit Guvernul PSD condus de Grindeanu/ Mihai Chirica a fost exclus de Dragnea din Partid pentru că a sprijinit Guvernul PSD condus de Tudose! Dragnea ca orice PD-ist de la Școala lui Băsescu face curățenie în Partid pe principiul: niciun pesedist nu mai are ce căuta în PSD!!!”.
E foarte frumos că politicienii iau atitudine într-un caz de căsăpire din nesupunere.
E foarte rău că se întâmplă așa, astăzi, în politica românească. Dar oamenii ăștia vorbesc, ca și când nici usturoi n-ar fi mâncat, nici gura nu le-ar mirosi decât a flori.
Au uitat complet că, fiecare, la rândul său, a decis sau a fost martor tăcut la astfel de evenimente, „întâmplate” în propriile formațiuni politice.
Orban, nu mai departe de zilele trecute, l-a atacat și schimbat de la șefia unei comisii parlamentare, absolut gratuit, pe Daniel Zamfir și de la șefia unui grup parlamentar pe Adriana Săftoiu.
Ponta a exclus din partid figuri notorii de pesediști, precum Mircea Geoană și Marian Vanghelie. „N-am văzut așa execuții nici la Partidul Comunist. Mi-e greață”, declara, atunci, Vanghelie.
Ca să nu mai vorbim de cele întâmplate în USR.
În consecință, le pot aminti celor care au uitat, că e perfect să ia atitudine în astfel de situații, dar că, n-ar strica s-o facă și în propria ogradă, în situații similare.
Din păcate, politica dâmbovițeană, în general, a fost și rămâne politica pumnului în gură, atât la intern (în partid), cât și la extern (în societate).