Contingentul, constituit din 60 de ofițeri, subofițeri, sergenți și soldați din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” din Cahul și Batalionul 22 de menținere a păcii din Chișinău, se va antrena împreună cu militari din Bulgaria, Georgia, România, Ucraina și SUA.
Totodată, la exercițiul „Platinum Eagle”, Republica Moldova vor participa cu 12 unități de tehnică de tip HMMWV (vehicule militare 4×4 Humvee) și echipament militar.
„Scopul exercițiului este creșterea interoperabilității între forțele participante, menținerea capabilității de instruire în comun, pregătirea pentru operațiuni de menținere a păcii, precum și dezvoltarea unui mediu regional favorabil cooperării militare multinaționale. Conform scenariului, militarii moldoveni vor face parte dintr-o companie internațională, condusă de colegii din SUA, și vor avea de executat trageri de luptă cu armamentul din dotare și proceduri de comandă și control la nivel de subunitate”, se arată în comunicatul Ministerului moldovean al Apărării.
Președintele moldovean Igor Dodon a declarat că participarea țării sale la astfel de manevre militare este „nepotrivită”, susținând că dorește să mențină neutralitatea Republicii Moldova la nivel internațional.
În 2017, Ministerul Apărării de la Chișinău a renunțat la planurile de a participa la exercițiul „Platinum Eagle”, după ce Igor Dodon a refuzat să semneze un decret în acest sens.
Recent, președintele Republicii Moldova a condamnat inițiativa creării unui batalion militarizat mixt moldo-românesc, după ce ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, s-a declarat în favoarea acestui demers. Fifor a făcut afirmațiile la finele unei întâlniri cu omologul său moldovean, Eugen Sturza.
Igor Dodon este un adversar declarat al Guvernului moldovean în special în privința politicii externe, respingând o apropiere de Uniunea Europeană și de Statele Unite. În schimb, președintele Republicii Moldova favorizează aprofundarea relațiilor cu Rusia și cu alte state ex-sovietice.