Cazinoul din Constanța este bătut de valuri, pe faleza din Portul Tomis, și se degradează pe zi ce trece, deoarece fondurile puse la dispoziție de Compania Națională de Investiții (CNI) pentru reparații nu pot fi cheltuiți din cauza faptului că licitațiile pentru atribuirea contractului de reabilitare au fost blocate în repetate rânduri din cauza multelor contestații ale unor antreprenori generali participanți la licitații.
„Începând de astăzi (15 februarie – n.r.) și până pe 28 februarie cerem părerea constănțenilor despre cum să abordăm problema Cazinoului pentru că, din punctul nostru de vedere, atâta vreme cât noi am realizat tot ce a ținut de noi, studiu, proiect, le-am pus la dispoziția Companiei Naționale de Investiții, Compania Națională de Investiții, care a licitat o dată, de două ori, de trei ori… Vedem că acest proces de a contracta pe cineva care să se ocupe de restaurarea Cazinoului durează mult și, atunci, i-am întrebat pe constănțeni. Le cer părerea, ce facem? Mergem în continuare către CNI, cu bani de la bugetul de stat sau, dacă ar fi de acord să ne împrumutăm, ca oraș, pentru că ați văzut structura bugetului de anul acesta și nu cred că vom reuși să rupem sume semnificative din altă parte, să ne împrumutăm și să ne apucăm noi, comunitatea”, a declarat, joi, primarul Constanței Decebal Făgădău.
Decizia Primăriei vine ca urmare a stadiului de degradare în care se află clădirea Cazinoului din Constanța. Pentru restaurarea și redarea funcționalității acesteia, Consiliul Local a încercat în anii precedenți, fără succes, mai multe variante, atât prin implicarea financiară a Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, pentru elaborarea etapelor de proiectare în vederea realizării lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii, cu păstrarea proprietății municipiului Constanța asupra Cazinoului, cât și prin încercarea nereușită de a concesiona clădirea unui operator economic în vederea reabilitării, punerii în valoare a imobilului și exploatării acestuia în conformitate cu utilitățile permise în contractul de concesiune.
„Îi întrebăm (pe constănțeni – n.r.) asupra destinației, pentru că au fost voci care spuneau să ne ocupăm de cazinou și să îi dăm o anumită funcțiune pe timp de vară și o altă funcțiune pe timp de iarnă. Tocmai de aceea îi întrebăm: Cât doriți să fie deschis cazinoul, pe durata verii, tot timpul anului? Îi întrebăm dacă sunt de acord ca în Cazinou să fie inserate funcțiuni generatoare de venituri, astfel încât clădirea să se autosusțină sau măcar să genereze o cheltuială cât mai mică pentru comunitate. Le cerem părerea despre ce destinație de bază și-ar dori să aibă Cazinoul, sală expozițională, sală de concerte, de proiecții cinematografice, de întâlniri și vor putea fi alese câte două funcțiuni”, a detaliat primarul Constanței.
Primarul Constanței spune că el ar alege să lucreze în continuare cu CNI pentru salvarea Cazinoului, mai ales pentru că există bani pentru asta în bugetul Companiei.
„Cel mai mult mi-ar conveni să facem un grup de lucru comun CNI și municipalitate și să lucrăm după un calendar accelerat. Sumele există, sunt prinse în bugetul Companiei Naționale de Investiții, nu văd de ce nu am merge pe această linie. E opinia mea. Am auzit multe voci, mai bine îl luăm de la CNI și îl facem noi pe banii noștri. Mi s-a părut normal să îi întreb pe constănțeni acest lucru”, a mai declarat Decebal Făgădău.
El a mai precizat că în perioada următoare, până se va găsi o soluție, se va încerca prezervarea clădirii Cazinoului, urmând să fie înlocuite geamurile sparte, să se astupe fisurile din ziduri, iar până pe 1 decembrie să fie îmbrăcat într-un mesh pe care să se găsească fațada inițială.
Inaugurată în luna august a anului 1910, clădirea Cazinoului este declarată „monument de arhitectură”, ce face parte din patrimoniul cultural național și este inclusă în Lista Monumentelor Istorice. Cazinoul are o istorie bogată, fiind nelipsite episoadele în care a fost bombardat, atât în 1916, cât și în 1941, când a fost reparat, extins, reamenajat, în anii 1912, 1923, 1928, 1934, 1947, 1951, 1974, 1987, când a fost transformat în Casa de Cultură a Sindicatelor – 1947, sau când a fost abandonat – din 2010. În prezent, imobilul Cazino din Constanța (teren + construcție) este transferat pentru o perioadă la Guvern, pentru a fi reabilitat prin Compania Națională de Investiții care are deja alocați banii în acest sens, însă nu a reușit sa adjudece proiectarea și execuția lucrărilor de reamenajare.
FOTO: Camil Iamandescu