„Legislația propusă reprezintă o restricție nejustificată a dreptului la liberă asociere și reprezintă o continuare îngrijorătoare a asaltului Guvernului asupra drepturilor omului și al spațiul civic”, a declarat Rupert Colville, purtătorul de cuvânt al Consiliului ONU pentru Drepturilor Omului.
Proiectul de lege obligă organizațiile neguvernamentale să-și înregistreze activitățile și să plătească un impozit de 25% pentru donațiile primite din străinătate, fonduri care urmează să fie cheltuite pentru protejarea frontierelor. Acesta face parte din planul anti-imigrație al Guvernului ungar.
Executivul ungar consideră că este important ca organizațiile care sprijină și organizează migrația ilegală și primesc finanțare din străinătate să funcționeze în mod transparent. În plus, aceste ONG-uri ar putea fi supuse unui ordin de restricție, cu posibile consecințe identice unei interdicții.
Conform inițiativei legislative, activități precum campanii de susținere, recrutarea de voluntari, producerea de broșuri informative trebuie să fie aprobate de către Ministerul ungar de Interne, care ar putea respinge demersurile invocând un „risc de securitate națională”.
Guvernul Ungariei a respins în repetate rânduri planul UE de relocare a refugiaților și a subliniat că nimeni nu-i poate impune unei țări să accepte anumiți cetățeni. În hotărârea luată la 6 septembrie 2017, Curtea de Justiție a UE a respins apelurile Slovaciei și Ungariei cu privire la cotele obligatorii introduse în 2015 pentru a reloca solicitanții de azil din Grecia și Italia.